Fără a avea parte de fotbal la nivel înalt la Bistrița, iubitorii fotbalului trăind doar cu amintirea unei Glorii care aducea aici nume de răsunet din fotbalul european, sportul rege continuă să-i facă mândri pe bistrițeni.
Prezentul se bazează pe centrele de copii și juniori, A.C.S Transilvania, F.C Gloria Junior, F.C Bistrița, Academia de Fotbal, L.P.S sau Viitorul Năsăud încercând să ducă mai departe tradiția școlii de fotbal bistrițene, care a dat multe nume de referință în fotbalul românesc.
Inter Viișoara rămâne însă unul dintre cele mai productive cluburi, grupa 1990-1991 fiind un adevărat izvor de talente. Dorel Cilean, Dănuț Dosan, Mironaș, Cristea, regretatul Comănescu, Dorel Zegrean au fost cei care de-a lungul timpului au „șlefuit” generațiile de jucători care au făcut pasul spre fotbalul mare.
Paul Anton și Cristi Ganea sunt vârfurile care arată că fotbalul bistrițean trăiește, ambii fiind convocați de „Guriță” Cosmin Contra la echipa națională, pentru meciul din Danemarca cu echipa țării gazdă, din preliminariile Campionatului mondial.
Primul e căpitanul echipei Dinamo București și a lucrat cu Contra pe când acesta antrena în Ștefan cel Mare, în timp ce Cristi e campionul României cu Viitorul Constanța, parcursul acestuia fiind excepțional de-a lungul sezonului trecut. De remarcat faptul că ambii jucători au avut trasee asemănătoare, cei doi jucând în Spania și fiind lansați în fotbalul la nivel înalt de Aurelian Băbuțan, omul care a pus bazele clubului Inter Viișoara.
Singura ocazie când Bistrița mai dădea 2 jucători la naționala României a fost acum 26 de ani. Se întâmpla în 28 august 1991, când Sebi Moga, pe atunci în formă maximă la Dinamo și Gabi Balint jucau în reprezentativa României într-un meci amical, pierdut de selecționata noastră cu 0-2 în fața SUA.
Danemarca-Romania se dispută duminică de la ora 19.00, echipa noastră ratând calificarea la Campionatul Mondial de anul viitor.
Paul Tămaș
Ultimele comentarii