Adrian Crișan are 32 de ani, a fost la 4 Olimpiade și are cele mai mari performanțe din ultima jumătate de secol în tenisul de masă românesc. Cu toate astea nici nu se gândește la retragere, ci vrea să mai joace cel puțin până la următoarea Olimpiadă.
Adrian Crișan e bistrițean get-beget. S-a născut în 1980 într-o familie de intelectuali. Mama, inginer agronom, lucra la o fermă din Tărpiu. Tatăl, absolvent de matematică, era șeful oficiului de calcul de la IUT. I-a plăcut fotbalul de mic, dar bunicul său l-a dus la tenis de masă, împreună cu fratele său Răsvan. Avea 6 ani și l-a sedus pe antrenorul Bozga. A luat prima medalie europeană în 1995. De atunci și până acum a strâns sute de trofee. Are 9 titluri naționale la simplu, record în România. A fost numărul 10 mondial și a participat la 4 Olimpiade. A terminat Liceul Sportiv și facultatea de sport la Cluj. S-a transferat în Germania acum 10 ani și de atunci joacă în Bundesliga, dar participă pentru CSM Bistrița în toate celelalte competiții.
În 2003 a suferit un șoc peste care a trecut foarte greu. Era la Openul Croației când a aflat că i-a murit mama. S-a adunat după câteva luni și a continuat tenisul, parcă mai ambițios. Însă n-a mai putut juca niciodată în Croația. Durerea l-a unit mai tare de tatăl său care, pensionar fiind, îl însoțește și acum la multe concursuri.
Cu banii adunați din campionatul Germaniei, cel mai bine plătit din lume, și-a făcut o casă la intrarea în Unirea. Locuiește acolo mai mult tatăl său, Adrian având domiciliul la Bremen.
Vrea să devină antrenor și își dorește să se întoarcă la Bistrița. Așteaptă să se deblocheze postul de antrenor al lui Gheorghe Bozga și speră că într-o zi îi va lua locul în sala din parc.
„Maseurul mi-a zis că sunt căsătorit cu tenisul de masă”
Adi, ne-ai luat prin surprindere, nu ne așteptam să ajungi atât de departe la europene…tu credeai în rezultatul ăsta?
Dupa Jocurle Olimpice, primul țel a fost să iau o medalie la europene și sunt fericit că am reușit să o iau din prima.
L-ai întâlnit pe Boll pe care l-ai bătut la Olimpiadă… v-ati împărțit performanțele între voi? El te-a lăsat la JO, tu i-ai făcut drum la europene?
Nu, nici vorbă! Am început bine, dar pe parcursul meciului am simțit că e mai bun ca la JO. A fost mai sigur și a câștigat meritat.
Precedenta medalie la simplu a fost tot a unui bistrițean, Radu Negulescu. E asta o medalie de casă, o specialitate a bistrițenilor?
Se poate spune și așa. Important este că Bistrița rămâne pe harta tenisului de masă în Europa și este foarte bine așa.
A fost 2012 cel mai bun an din toata cariera ta?
Da, a fost cel mai bun an și sunt foarte bucuros pentru performanțele mele.
Te poți lăsa, nu?
Nu mă las, vreau să mai joc cel puțin până la Rio
Dar ce țeluri, obiective, ai acum?
Primul obiectiv este pentru săptamâna asta. Joc în echipa Europei contra Asiei și sper să câștigăm. Iar pe viitor, am în vedere campionatul mondial din 2013 și să joc bine pentru echipa mea de club, Werder Bremen unde sper să câștigăm un titlu.
Păi da, dacă la fotbal nu puteți….
La fotbal din păcate nu mai merg așa bine ca acum 2,3,4 ani, dar la tenis de masă din ce în ce mai bine
Iar vei fi printre primii 10 sportivi bistrițeni…a câta oara?
Cred că a 13 a oara, dar nu știu exact…eu încerc să joc tenis de masă și apoi mă uit la rezultate. Nu mă uit la statistică așa mult.
Nu ai văzut vreo fată frumoasă pe la europenele astea? Să știm, să ne pregătim camerele pentru vreo nunta…
Prima dată trebuie să o găsesc și apoi nunta :)))))Maseurul nostru de la națională mi-a zis că eu sunt casătorit cu tenisul de masă..
Cand vii pe acasă? Ce să le spun bistrițencelor care întreabă de tine?
Vin în decembrie, înainte de Craciun. Le multumesc tuturor bistrițenilor și știu că au fost alături de mine și la aceste europene, ca și la Olimpiadă.
CRIȘAN ADRIAN – tenis de masă
– Data nașterii: 07.05.1980, Bistrița
– Studii: Absolvent al IEFS Cluj-Napoca
– Numărul 10 mondial (4 european) la începutul anului 2006
– 18 titluri de CAMPION NAÅ¢IONAL de seniori – 9 TITLURI LA SIMPLU (RECORD ÎN ROMÂNIA !)
– Cetățean de onoare al orașului german Ochsenhausen în data 22.05.2004
– Medalia “Meritul Sportiv” – Clasa a II-a în anul 2004; Ordinul “Meritul Sportiv” – Clasa a III-a în anul 2005
– 4 MEDALII DE BRONZ LA CAMPIONATELE EUROPENE DE SENIORI (2005, 2007, 2009, 2011)
– joacă în Germania, la Werder Bremen
– CAMPION AL GERMANIEI CU TTF LIEBHERR OCHSENHAUSEN
– 3 CUPE ALE GERMANIEI CU TTF LIEBHERR OCHSENHAUSEN
ARGINT ÎN EUROPEAN CHAMPIONS LEAGUE
Calificat la 4 Olimpiade: Sydney 2000, Atena 2004, Beijing 2008 si Londra 2012
Ultimele comentarii