Vrea condiții mai bune pentru vârfuri

Numită director
adjunct al Clubului Sportiv Municipal în mai 2009, Maria Rus a ajuns să
conducă instituția câteva luni mai târziu. Fosta atletă încearcă să facă față unei funcții deloc ușoare și până acum pare a fi pe drumul cel bun. Cât despre viața personală, Maria Rus
recunoaște că a afectat-o puțin plecarea prietenului ei, Lucian Sănmărtean, la Vaslui, dar e mulțumită că fostul jucător al Gloriei se simte împlinit la noua sa echipă.

Au trecut deja câteva luni de când ocupi funcția de director al Clubului Sportiv Municipal. Cum te-ai acomodat?

Am mai spus și cu alte ocazii că e ceva diferit. În sport, doar la finalul anului se termină activitatea ca să poți trage linie și să vezi ce ai făcut în anul respectiv. Eu am preluat Clubul Sportiv Muni-cipal cu proiectele care erau atunci. Am ajutat ca acestea să fie duse la bun sfârșit.

Cum decurge o zi normală de serviciu din viața Mariei Rus?

În mod normal aș putea zice că durează de la 8.00 la 16.00, dar nu e întotdeauna așa. Sunt concursuri, mai sunt antrenamente la care trebuie să fii.

Lucrezi foarte mult cu antrenori cu experiență. Cum colaborezi cu ei?

Cu antrenorii am avut legături și înainte de a deveni conducător la club iar eu am vrut neapărat să păstrez relația cu ei nu numai prin prisma postului pe care îl dețin acum. Am avut o relație îna-inte și vreau să cred că și acum avem o relație bună. Intervin schimbări și luarea deciziilor se face ca să fie mai bine pentru sportul bistrițean.

A dispărut Ministerul Tineretului și Sportului. S-a schimbat ceva și aici, la Bistrița?

Deocamdată funcționăm după vechea structură. Noi reglementări, sau ce va mai apărea, vom ști când vom fi anunțați. Se va stabili Autoritatea Națională pentru
Sport, în cadrul Ministerului. Așteptăm și noi un nou buget și noi reglementări.

Anul trecut au fost probleme cu bugetul, cu competițiile din această perioadă. Acum care e situația?

Întotdeauna e mai greu la începutul anului, pentru că bugetul îl stabilește Ministerul și durează până ajunge la noi. Dar e important ca antrenorii și sportivii să fie mulțumiți, să aiba răbdare, pentru că sunt cluburi mari în țară, precum Steaua sau Dinamo, care au probleme mari și își desfășoară greu activitatea. Noi suntem un club mai mic, care întotdeauna s-a situat în top, în primele poziții. Anul acesta am reușit să tri-mitem copiii la concursuri, să ne desfășurăm aproape normal activitatea.

Ai trecut de la sport la o funcție care implică foarte multă administrație, muncă de birou. De la cine ai învățat?

Unele lucruri pe care nu le știi, le înveți pe parcurs. Sunt oameni competenți, care au dus activitatea ani de zile, cum ar fi contabilul șef și am relații foarte bune cu directorul Direcției Județene de
Sport, cu Liceul cu Program Sportiv, sunt oameni de la care în permanent ai ce să înveți, în fiecare zi.

Anul trecut s-au finalizat câteva proiecte care vizau infrastructura sportivă. Anul acesta veți demara ceva?

Avem în plan investiții, cel mai important e să primim bani anul acesta pentru astfel de lucrări. Ne-am propus, în prima fază, să modernizăm, ca și centru de pregătire, cabana de la Piatra Fântânele, care e în patrimoniul Clubului Sportiv Municipal. Asta ar fi benefică pentru toate ramurile de sport, am putea să îi trimitem în pregătire și în altă parte. Mai sunt câteva proiecte, important e să fie aprobate.

Doi sportivi bistrițeni, Mihaela Purdea și Petrică Hogiu, participă la Jocurile Olimpice. S-a luat în discuție posibilitatea de a veni la CSM Bistrița, de a fi legitimați aici?

Pentru mine a fost, ca și pentru toată lumea, o surpriză uimitoare această me-dalie a lui Petrică Hogiu la Mondialele de juniori, numai că eu nu am competența să vorbesc despre acești sportivi pentru că nu sunt ai CSM-ului. Reprezintă alte cluburi și nici nu pot să răspund pentru acțiunile care s-au făcut acum 2, 3 ani, de ce nu sunt legitimați aici. Dar, până la urmă suntem club de seniori și trebuie să facem eforturi deosebite pentru a menține vârfurile, cei mai buni seniori. Știu cazul meu, eu am plecat cu dublă legitimare, dar nu am plecat niciodată de aici. Oamenii au făcut eforturi pentru vremea aceea, să rămân. Sportivilor de la Olimpiadă le doresc succes și le țin pumnii, cu Mihaela Purdea chiar am fost colegă la Liceul Sportiv.

Atletismul bistrițean cum ți se pare?

Începe să se revigoreze. Avem în plan, în 2010, câteva acțiuni de selecție și Campionatul Național de copii, implementat la nivel național. Ca să putem aduce mai mulți copii la atletism, trebuie să avem mai multe acțiuni cum e Cupa CSM, care a devenit cunoscută.

CSM a început și un proiect cu o echipă de handbal feminin. Va continua acest proiect?

Momentan echipa e a CSM-ului, eu sunt director aici, echipa se numește CSM-LPS. Cu siguranță vrem să susținem toate ramurile de
sport. Așteptăm să vedem bugetul.

Te-a afectat plecarea lui Lucian la Vaslui?

Da normal, nu e totuna. Numai că noi suntem obișnuiți, de atâția ani. El a plecat unde îi e mai bine ca
sportiv cât și financiar. E împlinit acolo și poate să facă treabă bună și acolo. Atâta timp cât nu mai ești dorit undeva, mergi unde ești apre-ciat. Și fratele lui a fost în aceeași situație. În momentul în care nu mai ești dorit, trebuie să-ți găsești altă echipă.

Carte de vizită:

– s-a născut în 19 ianuarie 1983 la Sângeorz Băi, unde a urmat și scoala generală

– a ajuns la Liceul cu Program Sportiv Bistrița, la secția de atletism

– Absolventă a Facultății de Educație Fizică și Sport ”Alexandru Ioan Cuza” din Iași

– master în Sport și Management în Sport

Performanțe sportive:

– multiplă campioană națională la juniori și seniori

– bronz la Campionatul Mondial de juniori, 2000

– bronz la CE de tineret, 2003

– locul 6 la finala olimpică, Atena 2004

– bronz la Mondialele de seniori, Budapesta, 2004

 | 159 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On