Vio Boșca, stângaciul din Năsăud care visează să joace pentru Barcelona: ”Dumnezeu mi-a dat putere!”

A plecat din Năsăud cu multe vise în geanta de sport. Cu multă muncă și transpirație, a reușit să ajungă la Academia de Juniori Minaur Baia Mare. Acum, Vio Boșca a bifat și prima convocare la naționala de handbal de seniori, fiind o premieră și pentru academia din Baia Mare.

Drumul lui Vio în sport a început chiar în orașul-academicienilor. Profesorul de sport Sekeli de la Școala Generală Mihai Eminescu din Năsăud a fost primul care i-a pus mingea de handbal în mână la orele de educație fizică. Tot datorită acestuia, zona Năsăudului a dat mai multe talente în handbalul masculin, din aceeași generație cu Boșca. Dan Vasile joacă acum pentru HC Dobrogea Sud Constanța și este antrenat de portarul-legendă Rudy Stănescu. La antrenamentele lui Sekely a fost descoperit și Adrian Dedea, acum campion balcanic și cel mai bun pivot în campionatul de juniori 1.

«Profesorul de educație fizică Sekely și-a dedicat timpul și răbdarea să ne caute, să ne selecteze și să ne îndrume spre handbal. Lui i se datorează faptul că zona Năsăudului a dat atât de mulți jucători buni», a declarat Vio Boșca pentru sportulbistritean.ro, amintindu-și cu drag despre începutul lui în sport în sala de la subsolul școlii.

Plecarea lui în Baia Mare a fost un eveniment important în familie, dar și o decizie greu de luat. Era doar un copil de clasa a V-a când și-a umplut geanta de sport cu o mulțime de vise și cu toată susținerea celor dragi. Până la urmă, a plecat spre Baia Mare și a decis să își încerce șansa, probabil unică în viață.

 

«Am intrat de multe ori în conflict cu mine însumi»

Nu o dată a ieșit din teren plin de sânge sau cu tot felul de accidentări, însă Vio are încredere în el și spune că tot ceea ce este el astăzi i se datorează lui Dumnezeu: «Am întâmpinat deseori greutăți. De multe ori intram în conflict cu mine însumi. Aveam câteodată gândul abandonului. Erau momente în care nu mă mai regăseam pe teren, nu puteam da totul acolo. Deși familia mi-a fost mereu aproape și mă susținea, asta fiind extrem de important pentru mine, eram departe de ei și de casă. Mai multe decât orice, sunt mulțumit că acolo sus îl am ca tată pe Dumnezeu. El m-a ridicat, m-a susținut și mi-a dat putere să cresc și să fiu un exemplu, lucru pe care mi-l doresc până la sfârșitul alergării».

Vio a povestit pentru sportulbistriten.ro cele mai grele clipe din teren: «Cam tot timpul ai de suferit ca handbalist, sunt mereu contacte cu adversarii. Umărul stâng îmi făcea deseori probleme. Îmi aduc aminte meciul cu CS Marta când am pătruns pe culoar și am fost lovit cu cotul. Mi-a spart arcada și am fost dus direct la spital. Incidentul nu m-a împiedicat să revin în scurt timp pe teren. Orice lovitură te face mai puternic, important e să te ridici mereu și să lupți în continuare».

Stângaci fiind, Vio este una dintre cele mai puternice arme ale antrenorului pe teren. Cele mai mari reușite le-a obținut de la linia de 9 metri, el jucând pe postul de inter dreapta. Modelul lui în handbalul masculin este francezul Nikola Karabatic: «Are de toate: tehnică, viteză și forță».

Despre sportul românesc, tânărul handbalist spune că mai mulți factori ar trebui să se reunească, astfel încât lucrurile să se schimbe în bine. Vorbește atât despre investiții în sportivii buni, cât și de seriozitatea fiecăruia, de la sportivi, la antrenori și suporteri.

 

Muncă, durere și picături de transpirație

Vio Boșca a realizat o premieră atât pentru el, cât și pentru clubul în cadrul căruia este legitimat. A fost convocat la naționala de seniori, o confirmare a faptului că decizia pe care a luat-o timpuriu, în clasa a V-a, a fost cea mai bună: «Convocarea de către selecționerul naționalei, domnul Pasqual, a fost o bucurie pentru, pentru familie și pentru toți cei care m-au observat și au investit în mine. A fost un moment pe care l-am tratat cu seriozitate maximă, dorind să fiu cât mai eficient posibil».

Despre obiectivele sale, Vio știe că e nevoie de multă muncă, însă visul lui este să joace pentru Barcelona: «Doresc să las ceva bun în urma mea zi de zi, prin tot ceea ce fac și ceea ce sunt. Tot ce face omul în viață are un ecou în eternitate. Cu ajutorul lui Dumnezeu, mi-ar plăcea să joc în Spania la o echipă de elită, așa cum e Barcelona. Eu știu că pot să ajung acolo, dar totul prin muncă, durere și multe picături de transpirație».

Boșca se va antrena în luna august la București cu echipa națională de handbal masculin. Selecționerul Xavier Pasqual Fuentes a convocat 20 de sportivi, printre care și pe năsăudeanul nostru.

Ana Ștefănel

 | 1.953 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *