Video de colecție: Gheorghe Bozga, ping – pong pe masa din studio, în direct la TV, cu Berni Szocs!

În această săptămână se împlinesc 7 ani de când ne-a părăsit unul dintre cei mai mari oameni de sport pe care i-a avut județul, antrenorul emerit Gheorghe Bozga.

Cu 10 ani în urmă, într-o emisiune televizată, Gheorghe Bozga și Bernadette Szocs au acceptat provocarea de final a moderatorului Adrian Linca și au schimbat câteva mingi pe masa din studio.

Emisiunea, care se numea Corner, a rămas antologică și prin declarațiile pe care Bozga le-a făcut atunci. ”Berni va ajunge o mare campioană, va juca la Olimpiade. Mai avem un hop de trecut. Pubertatea. Pubertatea asta ne va da multe probleme de toate felurile.”, spunea antrenorul atunci, pe când Bernadette avea doar 12 ani. Peste ani, ea a ajuns la Jocurile Olimpice,așa cum a anticipat mentorul ei, fiind o componentă de bază a naționalei României, campioanăeuropeană de senioare.

Gheorghe Bozga s-a nascut la 18 mai 1952, la Vatra Dornei.A jucat tenis de masa la Casa pionierilor, las AS Vointa, pana in 1966, cand este dus la Cluj la antrenorul Paneth, pentru a juca la CSM, cea mai buna din tara la acea ora). In 1969 participa la Campionatele internationael ale Romaniei, fiind component in echipa a doua de juniori. Ocupa locul 3 la simplu la Campionatele nationale individuale de juniori, dupa Dobosi si Gh. Teodor.

In 1970 devine titular in echipa de seniori a CSM I si este cooptat in lotul national de seniori.Tot in 1970 sufera un acident si este nevoit sa intrerupa scoala si sportul, pe care le reia dupa un an, dar, in 1973 se retrage din activitatea competitionala.In 1976 devine antrenor de categoria a IV-a. Din 1978 incepe sirul marilor performante ca antrenor, ajungand sa fie considerat cel mai mare tehnician de ttenis de masa din Romania.

In perioada 1985-1989 face parte din colectivul de tehnicieni care pregatesc loturile de cadeti si juniori. Din 1992 este antrenor emerit iar in 1993 este numit antrenor coordonator al Centrului Olimpic de pregatire a juniorilor de la Bistrita.In 2000 este desemnat cetatean de onoare al municipiului Bistrita. Din 2005 este vicepresedintele FRTM si seful comisiei tehnice iar din 2006 este antrenor federal.

A scos jucatori pe banda rulanta, care au castigat sute de medalii nationale si internationale. Cele mai importante nume sunt Calin Creanga, Adrian Crisan, Mihaela Steff, Emilian Bulbuc, Valeria Borza, Bernadette Szocs. La presiunile lui, Bistrita a devenit centru olimpic de tenis de masa iar in strada parcului a fost construita cea mai mare sala de tenis de masa din Europa.

 | 538 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

1 Comment

  1. Dumnezeu să-l odihnească

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *