Victoriile nasc Gloria sportivă

Parcă și acum mai avem în fața ochilor impetuozitatea cu care concitadina noastră Gabi Szabo câștiga cursă după cursă. Astăzi victoriile ei s-au consolidat în notorietate. Dar ce spun? La vremea lor, Maricica Puică și Doina Beslin-Melinte au adunat șirag de victorii pe pista de atletism pentru ca astăzi să se bucure de elogioase aprecieri: prima ca antrenoare-expertă, iar secunda ca Secretar de stat în Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Spor-tului.
Nadia Comăneci și echipa, Io-landa Balaș, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Năstase și Țiriac și șirul exemplelor continuă. O undă romantică însoțește amintirea turneului final din SUA (1994) când naționala României a trecut de puțin pe lângă titlul mondial la fotbal. Astăzi comparația performanțelor ne dă o convingere în plus asupra „mărimii și gloriei” generației Hagi-Popescu.

Și vorbirea și satisfacția pe marginea splendidelor victorii spor-tive ale unor mari reprezentanți ai României continuă și astăzi. Poate nu cu repetivitatea celor de odinioară. Și asta pentru motive anume. Mulți o pun pe seama banilor mai puțini, neîndestulători și nu pe măsura performanțelor sportive. Alții o pun pe seama noilor oferte „distractive” ale societății moderne. Droguri, pariuri deochiate, cluburi și fetițe de noapte, mașini fițoase, curse automobilistice ilegale și câte altele.

Dar și în lumea sportului (fotbalului) se dezvoltă atitudini și trăiri pe „tunuri”. Aspectul cel mai cras pe care-l avem la îndemână: jucătorul român se mulțumeste cu puțin, muncește, câștigă un joc, este răsplătit, cheltuie și până la următoarea nevoie de bani nu mai „pune osul”. Muncește cam cum face muncitorul zilier. Conștiința lui nu este animată de nevoia de glorie și nici nu înțelege așteptarea admiratorilor pentru
„transpirația” curată, hrănită doar de nevoia de a avea un simbol, star, al comunității din care face parte.

În străinătate gloria fotbalistică (ca exemplu) se plătește după realizarea ei, la noi îi plătim înainte pentru ca sportivul să ne aduca glorie. Dar, cel mai adesea, ea nu vine și din motivele de mai sus.

Dragi tineri sportivi și fotba-liști, croiți-vă o carieră cu adevărat profesionistă, adânciți-o mereu prin sudoare și dorința de victorie, prin
respectul cutumelor din filozofia olimpică, pentru că așa vine gloria de neuitat a celor ce știu să aprecieze, numai așa veți cunoaște toată răsplata societății.

 | 90 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On