Vasile Jimboreanu: Pedalând prin județ (3) – în sfârșit!

Da, È‹n sfȃrșit, o primă competiție de anvergură la nivel județean. Suntem È‹n 1968, la cȃteva luni după reorganizarea administrativ-teritorială ce a prilejuit constituirea județului Bistrița-Năsăud. Mai exact, noul for județean pentru educație fizică și sport, prin comisia răspunzătoare de activitatea ciclistă organizează, È‹n premieră, turul ciclist al județului, urmȃnd ca acesta să se desfășoare È‹n zilele de 14 și 15 septembrie 1968.

ÈŠn ce privește competiția, ziarul săptămȃnal „Avȃntul” consemnează: „Prima ediție a turului ciclist al județului Bistrița-Năsăud s-a desfășurat sȃmbăta și duminica trecută pe traseul Bistrița – Năsăud – Beclean – Bistrița, cu participarea a 27 cicliști din asociațiile sportive Voința Bistrița, Rapid Bistrița, Voința II Năsăud și AS Livezile.

Din cei 27 de cicliști, care au concurat pe biciclete de oraș, 25 au terminat cei aproximativ 80 de km ai traseului, È‹nregistrȃndu-se chiar o medie orară destul de bună: 35 km pe oră.

Concursul a fost dominat de cicliștii asociației sportive din Livezile, care au cucerit toate victoriile de etapă (È‹n etapa Bistrița – Năsăud și Năsăud – Beclean, tricoul galben a fost È‹mbrăcat de Dorel Marțian, iar È‹n etapa Beclean – Bistrița de ciclistul Vasile Pușcaș).

Clasamentul general individual: I Vasile Pușcaș (AS Livezile), II Dorel Marțian (AS Livezile), III Nicolae Bodiu (Voința II Năsăud).

Această È‹ntrecere a constituit o bună propagandă pentru popularizarea sportului cu pedale, sport mai puțin practicat È‹n județul nostru, ceea ce ne È‹ndeamnă să sugerăm CJEFS ca pe viitor È‹n calendarul sportiv județean să fie È‹nscrise mai multe competiții de acest gen.”

O să devină, oare, tradiție?

 

Practicanții ciclismului din județ È‹și pun această È‹ntrebare, avȃnd ca sursă entuziasmul prilejuit de desfășurarea turului județului pe bicicletă, dorindu-și cu toții ca acesta să fie È‹nregistrat ca a fi prima ediție. Spre satisfacția lor așa s-a și È‹ntȃmplat.

O confirmă o știre apărută È‹n “Avȃntul” din 5 iulie 1969: “Turul ciclist al județului Bistrița-Năsăud – ÈŠn zilele de 12 și 13 iulie a.c. se va desfășura Turul ciclist al județului Bistrița-Năsăud. Traseul turului cuprinde două etape: Bistrița – Prundu Bȃrgăului – Năsăud – Beclean – Bistrița (13 iulie).

La È‹ntreceri pot participa cicliști amatori (biciclete de oraș) din È‹ntreg județul. Asociațiile sportive sătești vor È‹nscrie participanții la Comitetul județean UTC, iar asociațiile sportive sindicale la Consiliul județean al sindicatelor pȃnă marți, 8 iulie a.c.”

Iată, deci, organizată, și apoi concretizată cea de a 2-a ediție, despre care presa locală, din 19 iulie, consemnează: “Inițiat de Consiliul județean al sindicatelor, Consiliul județean pentru educație fizică și sport și Comitetul județean al UTC, turul ciclist, aflat la a doua ediție, a stȃrnit un interes deosebit È‹n rȃndul participanților. La start au fost prezenți un È‹nsemnat număr de concurenți, alergătorii parcurgȃnd cei 110 km È‹n două etape: Bistrița – Josenii Bȃrgăului – Năsăud (12 iulie) și Năsăud – Beclean – Viișoara – Bistrița (13 iulie). Invitatul nostru, tovarășul Martin Thellmann, arbitru de traseu, ne-a dat cȃteva relații privind filmul desfășurării cursei cicliste.

ÈŠn prima zi, concurenții au avut de È‹nfruntat pe lȃngă dificultatea traseului, și timpul nefavorabil, vȃnt, ploaie. La È‹nceput, plutonul de fugari a alergat compact, pȃnă la Livezile, cȃnd favoriții cursei, cicliștii de la Voința și Rapid Bistrița s-au desprins, ajungȃnd primii la Josenii Bȃrgăului. O pană de cauciuc È‹nsă l-a È‹mpiedicat pe Dorel Irimie să participe la sprintul din Livezile, sprint care a fost cȃștigat de Dorel Marțian (Voința). Dealul Tȃrgului a triat…alergătorii și cățărarea a fost cȃștigată de Petru SÈ‹ngeorzan. La Năsăud, SÈ‹ngeorzan a trecut primul linia de sosire.

-Derulați, vă rog filmul zilei a doua.

ÈŠncă de la plecare, plutonul s-a rupt È‹n două. Cicliștii au depus eforturi mari la urcușul dealului Mocod, unde cățărarea a fost cȃștigată de Corodi. ÈŠn primul pluton, alergătoii au rulat compact pȃnă la podul din Beclean. Sprintul din Beclean a fost cȃștigat de Dorel Marțian. Marțian a evadat din grosul plutonului cȃștigȃnd detașat etapa.

-Care este clasamentul?

Pe echipe, locul I a fost cȃștigat de AS Rapid I Bistrița, urmată de Voința și Rapid II. La individual, clasamentul se prezintă astfel: locul I Dorel Marțian; locul II Petru SÈ‹ngeorzan și locul III Dumitru Catarig.”

Deci, un succes al practicanților ciclismului din județul nostru, entuziasmați poate și de includerea traseului județean și a Bistriței È‹n marea cursă ciclistă națională “Turul Romȃniei” din acest an 1969, mai exact, È‹n cuprinsul etapei a V-a: Bistrița-Cluj, dar, despre aceasta și următoarele, È‹n episodul următor…

 | 322 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *