Traian Ionele, fotbalistul cu cei mai mulți coechipieri. Așa i se poate spune lui Ionele dacă se contabilizează loturile de jucători È‹n care a activat, È‹ncepȃnd din 1977 È‹ncoace, pȃnă la È‹ncheierea activității de jucător. Sunt de atunci 36 de ani de cȃnd, altfel spus, mingea de fotbal e componentă de bază È‹n sistemul său vascular, “È‹mbătrȃnind” È‹n ghetele de fotbal, oriunde È‹nsă și oricȃnd, făcȃndu-i pe spectatori să-l remarce, să-l aplaude, el È‹ncȃntȃndu-i cu “vrăjile” pe care le făcea avȃnd mingea la picior. De remarcat este nivelul ridicat la care-și menține forma sportivă ceea ce i-a făcut pe cei cunoscători ai vȃrstei sale biologice să-i spună, alintȃndu-l, dar ca pe o realitate: “Moșule”, ce tȃnăr ești!
Și totuși trei momente…
Longevivul fotbalist Ionele Traian, cu nenumăratele sale jocuri la echipe de liga a II-a, a III-a, a IV-a, a V-a. È‹n campionate județene, naționale, Cupa Romȃniei, cernȃndu-le acum, È‹n sita amintirilor sale de suflet, au rămas cȃteva pe care le consideră de referință pentru “cartea sa de vizită” ca fotbalist (extremă dreaptă și stȃngă la fel și mijlocaș).
Luate È‹n ordine cronologică ar fi convocarea sa la lotul național de juniori (antrenor Pigulea Adrian) unde-I È‹ntȃlnește pe Iasko, Belodedici, Octavian Popescu, Burchel, Țȃrlea, Barba, Mesaroș, Toma Ivan, Hagi ș.a.
Al doilea moment ar fi cel din 1985, oferit de È‹ntȃlnirea amicală de la stadionul Progresul din Bistrița, dintre Lotul Romȃniei aflat aici È‹n cantonament și Chimforest Năsăud – divizia C – echipă la care juca el atunci. ÈŠntȃlnirea aceasta, nu numai că i-a dat prilejul să-I aibă ca adversari È‹n teren pe Ștefănescu, Boloni, Hagi, Iorgulescu, Cămătaru, Coraș, Ungureanu, Mateuț, Rednic, dar, mai mult, l-a remarcat faza È‹n care el, Ionele Traian, a È‹nscris singurul gol al Chimforestului tocmai lui Silviu Lung.
Iar al treilea moment este legat de È‹ntȃlnirea din 16-imile Cupei Romȃniei (ediția 1986-1987) cȃnd Gloria Bistrița a È‹ntȃlnit pe teren propriu campioana Europei și proaspăta cȃștigătoare a Supercupei Europei – Steaua București. Sigur, Steaua a cȃștigat la Bistrița cu 5-3, dar pentru Traian a fost È‹ncă un moment de referință, el jucȃnd la divizionara B, Gloria, alături de: Nalați (Șara), Roman, Hurloi, Czerwenski, Bagiu, Nicolae, Moga (Tătăran), Trȃmbițaș, Andrei, Florea, È‹mpotriva campionilor Europei: Stȃngaciu, Iovan, Bumbescu, Belodedici, Weisenbacher, Balint (Ivan Toma), Stoica, Boloni, Majearu, Lăcătuș, Kramer (Pițurcă).
“Moșule” – prefixul!
Cu cuvintele e ușor de jonglat. Cu anii de viață È‹nsă nu! Pentru tine, cel puțin pȃnă acum, parcă și pe aceștia ai reușit să-i fentezi făcȃndu-i să treacă pe lȃngă tine, tu rămȃnȃnd și acum, la schimbare de “prefix”, È‹n 16 august È‹mplinind 50 de ani de viață, tot tȃnăr, și tot È‹n 16 august È‹mplinind 27 de ani ca soț al Aureliei, singura ființă pe care nu ai fentat-o, ea fiindu-ți desigur cel mai fider partener de viață.
La mulți ani, “Moșule”! Și fie ca sociabilitatea ta și bunul simț ce le emani neÈ‹ntrerupt să cucerească pe cei aflați È‹n preajma ta, făcȃndu-i să se bucure că te cunosc.
Foto 1 – Chimforest Năsăud – Lotul național (Traian al 4-lea, rȃndul de jos). Din naționala României îi putem recunoaște, de sus, stanga la dreapta, pe Costica Ștefănescu, Boloni, Hagi, Iorgulescu, Klein, Moraru, iar jos, Coraș, Ungureanu, Mateuț, Rednic.
Din cartea de vizită.
-Se naște la Sȃngeorzu Nou, È‹n 16 august 1963, È‹ntr-o familie foarte numeroasă: 10 frați (8 băieți și 2 fete), dintre toți, el și Gheorghe au jucat fotbal de performanță.
-ÈŠncepe școala la Sȃngeorzu Nou È‹n 1969, continuă la Lechința, liceul absolvindu-l È‹n 1981 (Liceul Industrial de Prelucrare a Lemnului Bistrița).
-Se căsătorește È‹n 16 august 1986 cu Aurelia și devine tătic de fetiță – Cristina – È‹n 17 noiembrie 1987, azi absolventă a Facultății de Limbi moderne a UBB Cluj-Napoca.
-Prima legitimare – È‹n 1977 la echipa satului natal “Strugurele”, pentru a continua fotbalul la Foresta Bistrița (div. C), Chimforest Năsăud (div. C), Gloria Bistrița (div. B), Mecanica Bistrița (div. C), Hȃrtia Pr. Bȃrgăului, Unirea Livezile, Electrotehnica Bistrița, Real Șirioara, Laminorul Beclean, Mecanica Bistrița, Viticola Dumitra, Unirea Lechința, Olimpia Șieuț – echipe din ligile IV și V.
-Fotbalistul Ionele, treptat-treptat practică dublura jucător-antrenor, È‹n ultimul statut activȃnd ca voluntar apoi ca instructor sportiv, antrenȃnd loturi de copii, juniori și echipe de seniori din județ: cu precădere la Juventus ’95, Lechința, Cetate, Livezile, ș.a.
-ÈŠn afara terenului de fotbal și sȃnul familiei, Ionele e de găsit È‹n rȃndul personalului Primăriei municipiului Bistrița, unde este apreciat foarte mult atȃt pentru felul È‹n care-și È‹ndeplinește sarcinile postului pe care-l ocupă, cȃt și pentru felul său de a fi, sociabilitatea și respectul pe care le manifestă față de oricine. Nu degeaba i se poate spune “Moșule” și pentru vechimea È‹n acest loc de muncă (21 de ani pȃnă acum).
Ultimele comentarii