Unicul dribleur

 

Driblingul e un procedeu pe cale de dispariție în fotbalul românesc. Iar jucători care știu să-l folosească așa cum trebuie sunt doar o mână în campionatul nostru, cel mult. Unul dintre ei, cel mai bun, e Lucian Sănmărtean.

Există o povestioară pe care o știu cel mai bine colegii lui de la juniori. Cică într-un meci de campionat republican, echipa lui Constantin Sava, o știți, cea cu Mândrean, Costin, Dan Florin și ceilalți, nu reușea să marcheze. Lucică s-a enervat, a luat mingea din propriul careu și a driblat tot până la cealaltă poartă. A culcat și portarul și a marcat golul victoriei.

Sava l-a încurajat mereu să dribleze. Împotriva curentului care se instalase în fotbal și care punea pasa în prim plan, Sănmărtean și-a perfecționat mereu fentele. A avut un sezon la Gloria pe care dacă l-ați ratat ați pierdut o parte importantă din istoria clubului. Marca meci de meci, ori din lovituri libere, ori din acțiuni individuale. Tehnica lui i-a dat gata și pe cei de la Panathinaikos și Utrecht, care l-au adoptat de cum a pus piciorul pe mingea lor.

În timp ce antrenorii strigau tot mai des și mai apăsat „pas, pas, pas”, Lucian continua să dribleze. Mie, cel puțin, mi-a dat mereu aceeași senzație pe care o aveam cu Hagi pe vremuri. Îl cauți pe teren, fiindcă îți ridică adrenalina când are mingea. Te aștepți de fiecare dată să facă o minune, să scoată ceva nemaivăzut.

Cu Bosnia a fost sclipitor. Deși n-a arătat decât foarte puțin din ce știe, a fost unanim apreciat. Românilor le lipsește driblingul și poftesc la el cu ochii pe Messi. Sănmărtean poate fi recunoscut ca cel mai bun dribleur din România, unicul adevărat, dacă nu se accidentează în următoarele sezoane și dacă prinde antrenori destupați. Schimbările lui de direcție cu mingea la picior pot aduce mai mult farmec naționalei, un plus de eficiență la finalizare, un sprijin covârșitor pentru coechipieri și un mare motiv de mândrie pentru bistrițeni.

Și când te gândești că Halagian l-a alungat de la Gloria…

Adrian Linca

 | 767 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *