Un fost jucător al Gloriei vrea să facă o școală de fotbal pe Valea Bârgăului

 

Nicolae Tanca e profesor de educație fizică la o școală din Petroșani. Are 60 de ani și anul acesta va ieși la pensie. Și-a propus proiecte mari după ce va uita de cataloage și note. Vrea să se întoarcă în comuna natală, Prundu Bârgăului și să deschidă o școală de fotbal.

A jucat fotbal în anii 70 la Gloria lui Titi Popescu, însă nu a prins decât două meciuri fiindcă a ales facultatea iar apoi s-a transferat la Borșa. A fost 15 ani antrenor și jucător la Minerul Borșa, ani în care a trecut și pe la Baia Mare, unde era Halagian antrenor. Apoi a ajuns la Petroșani și a lucrat la centrul de copii și juniori al Jiului.

În ultimii 12 ani a predat la Școala IG Duca din Petroșani, dar acum ar vrea să se ocupe din nou de fotbal. Și s-a hotărât să înființeze un club pe Valea Bârgăului. Academic Fotbal Club Bârgău se numește noua grupare, ce îi are printre fondatori pe primarii și viceprimarii ceor 4 comune. Are deja actele acestei asociații sportive și a demarat deja un campionat în sala din Tureac.

Deocamdată vine când poate de la Petroșani, dar din vară, după ce se va pensiona, promite că se va ocupa cu toate forțele de acest proiect. Are 8 echipe înscrise, Armata Pr. Bârgăului, Șoimul Bistrița Bârgăului, Dinamo 6, Foresta Joseni, Tiha Călimani, OTS Tihuța Colibița, Real Pr. Bârgăului și Aaquabis. În 26 februarie va organiza un meci demonstrativ, unde vrea să adune foste gloriii ale fotbalului din această zonă și astfel să demareze proiectul la care se gândește cel mai mult, o școală de fotbal.

 

I-au murit ambii copii

Dincolo de bucuriile pe care le-a avut de pe urma fotbalului, Nicolae Tanca a trecut prin mari necazuri de-a lungul timpului. După ce i-a murit o fată la 6 luni, din cauza unei malformații congenitale, în 2007 i-a murit băiatul de 22 de ani. Era student și venea de la Caraș Severin la Petroșani, cu un coleg, cu o mașină. Stătea în dreapta și n-a avut nici o șansă când colegul său a depășit imprudent într-o curbă fără vizibilitate. Tanca și-a revenit greu după această tragedie, însă soția lui nu mai vrea să plece din Petroșani, deși ar fi vrut să o aducă și pe ea la Prundu Bârgăului. „Zice că nu-și poate lăsa copiii acolo și o înțeleg”, spune Nicolae Tanca.

 

A fost dat afară de la Borșa după ce a fost acuzat că a vândut un meci cu Reghinul.

 

În anii 80, pe când era antrenor și jucător la Minerul Borșa, a fost acuzat că a vândut un meci și a fost dat afară după 15 ani petrecuți acolo. A fost un meci cu Avântul Reghin, pe care mureșenii trebuiau să-l câștige neapărat. „Au venit cu viori, cu chitări, cu tot ce produceau ei pe acolo. Eram antrenor și am băgat juniorii în acel meci. Ne-au bătut pe bune, cu un gol marcat de Hajnal”, popvestește Tanca. Spectatorii și suporterii din oraș au fost însă atât de supărați încât s-a creat multă presiune pe conducătorii clubului, care l-au dat afară.

Adrian Linca

 

.  

 

 | 426 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *