Tu ce-ai face cu 5 milioane? Un editorial de Augustin Danci

 

Primarul Crețu ia un credit de 40 de milioane de lei, adică 400 de miliarde lei vechi, pentru mai multe investiții pentru oraș, credit pe o perioadă de 25 de ani. Investițiile le-a ales el, iar jumătate din bani se vor duce pentru pârtia de schi din Wonderland.

Teoretic, cetățenii Bistriței vor fi îndatorați, pe o perioadă de 25 de ani, pentru o pârtie de schi, pentru reabilitarea unor blocuri, pentru un pod, pentru parcul industrial și pentru câteva blocuri sociale. Practic, nu simțim direct, fiecare, în buzunarele proprii, faptul că suntem datori, în urma acestui credit. O simțim însă indirect, prin lipsa altor obiective, ca parcări subterane, străzi, care s-ar putea face din acești bani.

Lăsând la o parte părerile proprii și faptul că, dacă s-ar realiza, ar fi cea mai importantă investiție din județul nostru în ceva ce ține de sport, decizia de-a lua un credit este una extrem de importantă. Este o decizie pe care primarul Crețu, care nu demult era împotriva creditelor, a luat-o din ambiția de a-și concretiza într-un fel sau altul promisiunile din campanie. Este o decizie prin care îndatorează orașul pe 25 de ani și-i limitează pe viitorii primari să ia astfel de decizii.

E clar, multă lume își dorește o pârtie de schi în oraș, la fel cum multă lume își dorește parcări subterane, echipă de fotbal în Liga I, bazine de înot. Discuția cu banii pentru sport e veche de când se dau miliarde pentru Gloria, dar nimeni nu știe și n-a știut vreodată ce-și doresc majoritatea bistrițenilor.

Numărul comentatorilor pe online, al celor care sună în emisiuni, e prea mic, poate nesemnificativ pentru populația orașului și nimeni n-are chef să facă amendamente când se supune bugetul dezbaterii publice. Așa că poate-ar trebui ca cei care administrează orașul, înainte să ia decizii radicale și ireversibile de-o asemenea anvergură, să consulte mai de-aproape pulsul populației. Poate cu-n referendum, poate cu chestionare, sondaje, nu știu. Cert e că, chiar și cinci milioane lei vechi de fiecare bistrițean sunt mulți în vremurile astea.

Augustin Danci

 

 | 653 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *