Tropa-Trop prin Beclean

Campionatul Național hipic de atelaje a fost atracția weekend-ului pentru iubitorii de sport și animale

            Concursul hipic de la Beclean a adunat la Herghelie un public numeros, avizat și mai puțin avizat, însă curios să vadă cum se desfășoară o astfel de întrecere. Probele de maraton și obstacole, cele mai spectaculoase din concurs, i-au satisfăcut pe deplin pe spectatori. Maratonul a avut loc pe un traseu de 15.700 de metri, împărțit în trei faze. Prima a avut o lungime de 5.000 de metri, iar atelajele care au pornit din 10 în 10 minute au parcurs drumuri de țară și câmp cu o viteză medie de 15 kilometri pe oră. Faza B, la pas, a avut o lungime de 1.000 de metri și a trebuit parcursă cu o viteză medie de 7 kilometri pe oră. După efectuarea fazei B, atelajele s-au oprit pentru odihna cailor, obligatoriu 10 minute, timp în care s-a făcut controlul sanitar-veterinar al animalelor. În fine, faza C, la trap, pe o lungime de 8.000 de metri, a trebuit parcursă cu o viteză medie de 15 kilometri pe oră. Aceasta a cuprins opt obstacole naturale și artificiale, construite din lemn sau alte materiale. Arbitrii au cronometrat timpul fiecărui concurent, pentru fiecare secundă petrecută în obstacol operându-se penalizări cu 0,2 puncte. Cei care au petrecut mai mult de cinci minute într-un obstacol au fost eliminați din probă. De menționat că timpii de concurs au fost măsurați electronic, cu ajutorul unor camere cu fotocelule, care înregistrează cu exactitate momentul intrării și cel al ieșirii din obstacol.

            La proba de obstacole, concurenții au trebuit să treacă prin 20 de obstacole artificiale, lățimea "porților" fiind cu doar 15 centimetri mai mare decât ecartamentul roților din spatele trăsurilor. Doborârea unui obstacol s-a penalizat cu 5 puncte, iar pentru depășirea timpului de bază, pentru fiecare două secunde s-a penalizat cu un punct.

            Premii în bani au primit cei care au câștigat clasamentul general, întocmit în urma tuturor probelor de concurs. Pe primul loc s-a clasat Rakozi Gergo de la Clubul "Drosera" Satu Mare (2.500 de lei), urmat de Pall Attila de la "Hipogrif" Gheorgheni (1.500 de lei) și Ivacsony Robert de la "Arany Patkos" Gheorgheni (1.000 de lei). Cei clasați pe locurile patru, cinci și șase au primit câte 500 de lei. Echipajul din Beclean s-a poziționat al șaselea în clasamentul general, ocupând locurile zece la dresaj, cinci la maraton și trei la obstacole.

 | 215 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On