Au trecut 10 ani fără Gheorghe Bozga, părintele tenisului de masă bistrițean!

Gheorghe Bozga, cetățean de onoare al Bistriței, considerat părintele tenisului de masă din județul nostru, s-a stins mult prea repede, la doar 58 de ani.

În urma lui au rămas sute de medalii nationale si internationale dar mai ales zeci de caractere formate de-a lungul timpului. Nume precum Călin Creangă, Adrian Crișan, Mihaela Steff, Emilian Bulbuc, Valeria Borza, Bernadette Szocs n-ar fi avut rezonanță fără el. La presiunile lui, Bistrita a devenit centru olimpic de tenis de masa iar in strada parcului a fost construita cea mai mare sala de tenis de masa din Europa.

Gheorghe Bozga s-a nascut la 18 mai 1952, la Vatra Dornei.A jucat tenis de masa la Casa pionierilor, las AS Vointa, pana in 1966, cand este dus la Cluj la antrenorul Paneth, pentru a juca la CSM, cea mai buna din tara la acea ora). In 1969 participa la Campionatele internationael ale Romaniei, fiind component in echipa a doua de juniori. Ocupa locul 3 la simplu la Campionatele nationale individuale de juniori, dupa Dobosi si Gh. Teodor.

In 1970 devine titular in echipa de seniori a CSM I si este cooptat in lotul national de seniori.Tot in 1970 sufera un acident si este nevoit sa intrerupa scoala si sportul, pe care le reia dupa un an, dar, in 1973 se retrage din activitatea competitionala.In 1976 devine antrenor de categoria a IV-a. Din 1978 incepe sirul marilor performante ca antrenor, ajungand sa fie considerat cel mai mare tehnician de tenis de masa din Romania.

In perioada 1985-1989 face parte din colectivul de tehnicieni care pregatesc loturile de cadeti si juniori. Din 1992 este antrenor emerit iar in 1993 este numit antrenor coordonator al Centrului Olimpic de pregatire a juniorilor de la Bistrita. In 2000 este desemnat cetatean de onoare al municipiului Bistrita. Din 2005 este vicepresedintele FRTM si seful comisiei tehnice iar din 2006 este antrenor federal.

În noaptea dinspre 10 spre 11 noiembrie 2010, antrenorul emerit Gheorghe Bozga a încetat din viață, la Spitalul Municipal din București. Trupul neînsuflețit a fost depus în Sala olimpică de tenis de masă din Bistrița și condus pe ultimul drum, trei zile mai târziu.  

Gheorghe Bozga suferea de o afecțiune renală care îl obliga la dializă, de două ori pe săptămână. În plus, îl necăjea foarte tare piciorul schilodit acum 40 de ani, într-un accident de mașină. La sfârșitul lunii octombrie 2010 s-a hotărât să se opereze la picior, convins fiind de medicii din București că cele două afecțiuni nu au nimic una cu cealaltă. Însă n-a fost așa. După operația la picior, organismul nu i-a mai rezistat la dializă. În noaptea de 10 spre 11 noiembrie s-a stins pe patul de spital. La căpătâi i-a fost tot timpul soția sa Liliana.

Trupul neînsuflețit a fost adus la Bistrița și depus în sala olimpică din spatele peluzei, pe două mese de tenis. Trei zile i-au fost alături toți bistrițenii care l-au iubit. Însă cei care l-au vegheat cel mai mult, după familie, au fost copiii pe care i-a antrenat. De la Bernadette Szocs, marea vedetă a tenisului de masă de azi, până la Mihaela Șteff, campioana de ieri, lângă sicriu s-au aflat permanent copiii din sala de tenis. În ziua înmormântării, au venit și Adrian Crișan, marele performer al tenisului de masă bistrițean, dar și Otilia Bădescu sau Cristinel Romanescu, oficiali ai federației.

După ceremonia religioasă încărcată de mare emoție, Bozga a fost condus pe ultimul drum, duminică, 14 noiembrie 2010, în jurul orei 15.00. În urma lui au rămas doi părinți zdrobiți de durere, soția care i-a fost mereu alături în ultimii 25 de ani, un frate mai mic și zeci de campioni pe care i-a scos de-a lungul timpului.

 

 

 | 2.866 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *