Tineri și neliniștiți – avancronica unei semifinale legendare, de Mihai Oprea

Acum că am ajuns așa departe cu acest Campionat Mondial, după atâtea zile de fotbal, ne întristăm la gândul că nu o să mai avem meciuri o vreme și trebuie să revenim la serviciu sau la alte prostii. Așa că ne concentrăm să profităm de aceste ultime zile de fotbal de mega calitate, pentru că iacătă ce frumos ne-au fost rânduite toate, cu ce meciuri!

Câteodată, după succesuri din astea incredibile cum am avut în optimi, când am dibuit (ghicit) toate rezultatele, mă uit dimineața în oglindă și mă întreb ce mai fac celelalte 6 minuni ale lumii.

Cam așa trebuie să se simtă și Franța, Belgia, Anglia, Modric, Putin și Zlatan.

În primul rând, avem niște tineri super talentați, care duc mai departe războiul între două nații cu fotbalul și alcoolul în sânge. Apoi, mâine, avem inventatorii fotbalului și alcoolului, împreună cu a doua echipă din 4 semifinaliste care au generația de aur la raport.

Semifinale

Ora 21.00 Franța – Belgia

Franța și Belgia sunt de departe cele mai entuziasmante echipe de la această ediție a Campionatului Mondial de fotbal, bineînțeles după Rusia, a căror jucători inspiră mulți ruși să se apuce de fotbal după acest turneu chiar bun, dar mai inspiră și amoniac, pare-se. Nu că ar fi ajutat mult neapărat, pentru că jocul lor a fost la nivelul parcărilor subterane din mall. Adică subteran.

Belgia este adversarul cel mai des întâlnit de Franța în istorie, aceasta fiind a 75-a întâlnire. Ce-i drept, majoritatea jocurilor au fost pe vremea când portarii purtau mănuși doar iarna la săniuș, mingea era făcută din mănușile pe care nu le purtau vara, iar cel mai scump transfer în fotbal era echivalent cu salariul unui jucător român de liga a 4-a: două beri la pet.

La mondiale au jucat o singură dată, în 1986. Atunci, cea mai bună generație a Belgiei înainte de asta a ajuns în semifinale, unde a luat-o în freză de la tăticul Maradona, care făcea o dublă cum dublează doza în prezent, iar Franța se preda din nou în fața Germaniei de Vest. În jocul pentru locul 3, Franța câștiga 4-2 după prelungiri, în cea mai neimportantă finală din istoria finalelor de fotbal. Pentru că nu îi pasă nimănui de cine e pe locul 3, practic a doua cea mai bună echipă dintre pierzătoare.

Dacă stăm să calculăm șansele fiecăreia de a ajunge în finală nu avem nici un gheșeft. Pentru că, la ce surprize am avut anul acesta în Rusia și la Wimbledon pe tabloul feminin, nu mai putem să ne bazăm pe statistici. O să zicem doar că valoarea lotului Franței este mai mare decât cea a Belgiei, media de vârstă a Franței este mai mică decât cea a Belgiei, și suma înjurăturilor adresate pierzătorilor de toată nația lor va fi mai mică decât un meci normal al lui Șumudică. Și pentru că dacă zici Șumudică te gândești automat la pariuri, casele de pariuri dau câștigătoare Franța, pentru că echipa pare mai așezată, mai bine organizată defensiv și cu mai mulți jucători în formă. Belgia nu arată nici ea rău deloc, câștigând toate meciurile până acum, iar după victoria muncită cu Brazilia nimeni nu ar mai crâcni dacă ar merge mai departe.

Personal am ținut cu belgienii de când eram mic, toată viața mea am fost fanul lor, începând cu acu 2 ani, când am văzut ce generație bună și ce jucători minunați au. Această semifinală este complet meritată, singurele slăbiciuni fiind evidențiate de japonezi, care au reușit prin calitatea ireproșabilă a jocului lor mediocru să penetreze în dublă ocazie apărarea belgiană. În rest, par că au înțeles ce e de făcut și ne demonstrează că își doresc mult victoria.

Însă Franța pare mult mai puternică. Tot am încercat să mă conving că poate să piardă, dar nu mă lasă sufletul, deși dorește mult, să dau Belgia câștigătoare. Este evident faptul că mi s-a urcat la cap succesul din optimi, când am prevestit cu acuratețea unui cititor în glob și cărți de tarot că cele 4 semifinaliste mă vor face mândru.

Semifinalele se văd la Terasa de Vară Casa EMA, unde pare că ploaia se oprește înainte de meci și proiectăm frumos și vedem spectacol alături de o bere, un toast și un popcorn muncit.

 | 1.578 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *