Teo Rus și povestea primului transfer al Gloriei în străinătate! Horoba a adus din Germania 200.000 de dolari ascunși în cutii de dero!

În 1991, Gloria transfera un puști de 17 ani de la Centrul Olimpic Târgu Mureș. După 2 ani, conducătorii bistrițeni aveau să-l vândă cu 200.000 de dolari în Liga a doua germană, la Homburg. A fost primul transfer internațional pe care Gloria l-a realizat vreodată.

Povestea lui Teo Rus e foarte interesantă. A jucat în jur de 50 de meciuri la Gloria, între 91 și 93. La ultimul dintre ele, cu Universitatea Craiova, în tribuna oficială s-a aflat un impresar spaniol, venit în vacanță la Bistrița. Avea un prieten evreu, care copilărise pe meleagurile noastre și acesta îl invitase la o excursie inedită în România.

Cei doi au ajuns la acea partidă a Gloriei și impresarul a remarcat un tânăr de 19 ani. La final a luat legătura cu șefii Gloriei, care nici nu-și puteau imagina pe atunci ce avea să urmeze. De fapt, impresarul era celebru, îl chema Oscar Iparaguirre, unul dintre cei mai importanți agenți de jucători din Europa, care avea în grijă toți marii fotbaliști argentinieni veniți peste ocean, printre care și Caniggia sau Redondo. În următoarea săptămână, Teo Rus însoțit de Ioan Horoba era deja la Liege, în probe la Standard, unde juca pe atunci Mircea Rednic. N-a fost să fie un transfer în Belgia, dar s-a întâmplat în Germania, la Homburg în Liga a doua.

Ioan Horoba povestește cum au dat nemții 200.000 de dolari pe Teo Rus și cum a adus el banii la Bistrița în două cutii de detergent. “Nu știam ce să fac cu atâția bani. L-am sunat pe nea Jean și mi-a spus să-i trimit prin bancă. Însă prin bancă nu puteam trimite doar mărci și pierdeam mult la schimbul valutar. Și-atunci am golit două cutii de detergent, i-am băgat acolo și așa am trecut cu ei. Miroseau foarte frumos când am ajuns acasă și i-am predat la club. A fost o sumă uriașă pentru acea vreme”, spune actualul președinte de la Gaz Metan Mediaș.

A strâns peste 350 de meciuri în ligile 2 și 3 din Germania.

La Homburg, Teo Rus a jucat 4 ani. Doi în Liga a doua și doi în Liga a treia. Apoi a plecat la Rot Weiss Oberhausen cu care a promovat în Liga a doua. În 99 s-a transferat la Karlsruhe, tot în Bundesliga 2 unde a prins două sezoane excelente. A mai jucat până în 2006 pe la alte echipe din Ligile 2 și 3, adunând în total peste 350 de meciuri în aceste eșaloane germane. A ajuns cu Karlsruhe în semifinalele Cupei Germania, dar au pierdut cu Bayern, în anul în care aceasta a ajuns în finala celebră de CL cu Manchester United, pierdută de nemți în prelungiri.

Acum 2 ani, la 37 de ani,  s-a lăsat complet de fotbal, după alte sezoane în ligile mici. Și-a rupt ligamentele încrucișate de la un genunchi și a hotărât să pună ghetele în cui. S-a apucat de antrenorat și acum e tehnicianul echipei de liga a 5-a TSV Grundbach.

Are un picior mai lung și unul mai scurt!

La vizita medicală pe care a efectuat-o în 1993 la Homburg, un medic neamț a descoperit ceva ce românilor nu le sărise în ochi la alte zeci de controale medicale. Teo Rus are un picior mai lung și altul mai scurt, însă asta nu l-a împiedicat niciodată în cariera lui sportivă. A avut emoții mari că nemții nu-l vor transfera, dar specialiștii lorau considerat că asta n-ar fi o deficiență, ci din contra, un avantaj în special la driblinguri.

E căsătorit cu o bistrițeancă

Teo a cunoscut-o pe Crina Gherman în 1991 în primul an în care a jucat la Gloria. S-au împrietenit a dus-o cu el în Germania și în 1995 s-au căsătorit. Au un băiat de 18 ani, Kevin, care joacă la o echipă de juniori în Germania. Acum câțiva ani s-au apucat de o casă, la Bistrița, în spatele Hotelului Diana, unde ar vrea să se stabilească definitiv. 

 

Ar vrea să calce pe urmele lui Reghe și Miriuță: “Am școala de fotbal germană în sânge”!

Teo Rus a fost de sărbători la Bistrița, cu familia. S-a întâlnit cu mulți prieteni, și-a regăsit foști coechipieri. A jucat alături de Zegrean, Săsărman, Moga, Titi Voica și ceilalți din anii 90. La fel ca aceștia, după ce s-a lăsat de jucat și el s-a apucat de antrenorat.

“ E o meserie foarte frumoasă, care m-a fascinat din prima. Am învățat foarte multe în Germania și am deprins acea rigoare nemțească, pe care o putem vedea și la Reghekampf, Miriuță sau Dorinel Munteanu, foști fotbaliști în Bundesliga”, spune Teo Rus, care deocamdată antrenează o echipă de Liga a 5 în Germania, TSV Grundbach.

 

“Am reușit să promovăm anul trecut și am avut evoluții foarte bune. Liga a 5-a în Germania este mult peste Liga a treia din România. E o mare diferență de valoare, dar și de condiții de pregătire”, crede fostul mijlocaș al Gloriei, care s-ar întoarce fără ezitare dacă ar avea vreo ofertă serioasă din România.

"Urmăresc fotbalul românesc foarte atent. Mă uit la toate meciurile televizate, chiar și la unele de Liga a doua. Miriuță a plecat de la echipa a doua a Cottbusului. Și eu o iau de jos. Acum sunt la început dar am încredere că pot ajunge mult mai sus”, a mai declarat Teo Rus, în exclusivitate pentru sportulbistritean.ro

Adrian Linca


 | 513 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *