Tenisul de câmp bistrițean, în criză de terenuri

Tenisul de câmp, o ramură sportivă cu rezultate bune în trecut, când Bistrița avea și o echipă de Divizia A, intră tot mai mult în anonimat. Sportivi puțini, cu rezultate doar la copii și juniori și terenuri foarte puține, aflate în stare precară. Așa arată situația sportului alb în Bistrița-Năsăud, un sport ținut în viață ”la aparate” de câțiva antrenori care pregătesc copiii mai mult din pasiune pentru tenis. Ca sport de masă, tenisul de câmp aproape că nu există, foarte rare fiind competițiile care se organizează pentru publicul larg, iar terenurile aflate în stare bună se pot număra pe degete.

În Bistrița, există trei terenuri de tenis la Iproeb, două la Mecanica, două la Baza Sportivă Electroplast, două la Spitalul Județean. Deși în Bistrița existau mult mai multe terenuri în stare foarte bună de funcționare, acestea fie și-au schimbat destinația pe parcurs, fie au fost lăsate în paragină.

Bistrițenii pot juca gratis la Electroplast

Una dintre puținele baze sportive cu terenuri de tenis aflate în stare foarte bună este cea de la Electroplast. Cele două terenuri de zgură sunt întreținute de Iulian Moga, fost jucător de tenis, în prezent antrenor la copii și juniori. Concesionarea acestui teren, aflat în posesia Primăriei, pe o perioadă de cinci ani de zile, pentru Electroplast, a stârnit diverse reacții în Consiliul Local. În cele din urmă, consilierii au luat o decizie populistă, dar care încurcă cât se poate de mult planurile administratorilor. Conform Hotărârii de Consiliu Local care reglementează condițiile de concesiune, administratorii bazei trebuie să pună la dispoziția bistrițenilor, două zile pe săptămână, terenurile de tenis. Amatorii acestui sport ar urma să poată juca, pe baza unei programări, pe gratis. Una dintre zilele stabilite este cea de duminică, urmând ca a doua zi să fie stabilită ulterior. Acest lucru îi încurcă pe cei de la Tenis ELP, întrucât multe dintre competiții se desfășoară în weekend.

Nu avem seniori la tenis de câmp

Rezultatele tenisului de câmp de performanță au intrat în umbră în ultimii ani. Dacă înainte de 1989 Bistrița avea echipă în Divizia A, acum bistrițenii ajung cu greu la rezultate notabile, chiar și la nivel de juniori. Iulian Moga, Traian Patco, Cristian Sărmășan, Titus Flămând, Cristian Pungovschi și Claudiu Sebeștean sunt antrenorii care pregătesc aproximativ 100 de sportivi bistrițeni. Sportul alb are reprezentanți doar la copii și juniori, la seniori fiind practic inexistent.

Cei mai bine clasați bistrițeni sunt Darius Vermeșan și Robert Betucker, sportivi antrenați de Iulian Moga, aceștia ocupând la nivel național locurile 20, respectiv 27, la juniori. „Acest sport limitează accesul bistrițenilor. Principalele motive sunt echipamentul foarte scump, dar și numărul foarte mare de ore de pregătire de care are nevoie un sportiv”, declară Constantin Florian, directorul Direcției Județene de Sport Bistrița-Năsăud.

Nici la capitolul privați nu stăm prea bine în ceea ce privește terenurile de tenis de câmp, puțini încumetându-se să facă o astfel de investiție în Bistrița. Două astfel de terenuri se află la Hotelul Gomar Lux din Bistrița, terenurile fiind făcute din suprafață sintetică, fiind practic foarte ușor de întreținut.

Gloria „modernizează” terenurile de tenis

Chiar și în această situație critică, Bistrița ar putea rămâne cu și mai puține terenuri de tenis. Primele două rase de pe această listă subțire sunt cele din incinta stadionului Gloria. Lucrările de modernizare ale terenurilor au început deja. Din câte se pare, suprafața de zgură va fi înlocuită cu suprafață sintetică. „Se modernizează terenurile de la Gloria. Din câte am înțeles, se va pune o suprafață sintetică, care va putea fi folosită pentru mai multe sporturi. Sunt terenuri private și pot face ce vor cu ele, doar că nu au voie să le schimbe destinația de teren de sport. Dar dacă proprietarul dorește, poate să-l facă de fotbal, poate să facă și o sală de popice” a declarat Constantin Florian.

Terenul de tenis de la intrarea în Școala Generală Nr. 1 a fost concesionat în trecut de ROMBAT SA, iar acum a trecut din nou în patrimoniul Primăriei Bistrița. Municipalitatea nu are însă de gând să-l mai închirieze. „Vrem să îi găsim o utilitate pentru publicul larg. Va rămâne teren de sport, dar vom vedea în ce condiții, cine-l va administra. E posibil să fie dat pentru a fi administrat de școală, dar poate îl va administra primăria”, a declarat Mihai Ruști, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bistrița.

 | 1.884 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On