Supereveniment în weekend: A început numărătoarea inversă pentru Maratonul Via Maria Theresia!

Tibi Ușeriu și voluntarii de la Tășuleasa se află de dimineață pe traseele celor 6 probe ale Maratonului VMT și fac ultimele pregătiri pentru competiția care debutează sâmbătă dimineața.

Dar evenimentul din Munții Călimani, aflat la a 4-a ediție, se deschide, de fapt, vineri seara, când au loc ședințele tehnice. Din campusul de la Tășuleasa Social, începând cu ora 18.00, se ridică toate kiturile de concurs de la ultra- maraton și montain – bike iar la ora 19.30 va avea loc ședința tehnică. De la aceleași ore, dar la Pensiunea Ariniș, va avea loc pregătirea participanților pentru probele de semi-maraton, maraton, triatlon și drumeție.   

La ultra-maraton s-au înscris 103 concurenți, care au plătit fiecare o taxă de 120 de lei. Vor lua startul sâmbătă, la 6 dimineața, vor parcurge 81 de kilometri, cu o diferență de nivel de 4700 m. Vor pleca de la Cantonul Silvic din Piatra Fântânele, vor avea 11 puncte de control și vor trece linia de sosire la același canton. Printre participanți sunt puțini bistrițeni,  cei mai cunoscuți fiind polisportivul Cristi Deac,  arbitrul de fotbal Mihai Ungur sau alergătorul Dumitru Hăngănuț.

La maraton vor lua startul 142 de concurenți, taxa fiind de 80 de lei. Startul va fi la ora 8.00,  de la fostul bloc de exploatare miniera (Colibita), zona Valea Colbul, aproximativ 500 m departare de intersectia cu drumul forestier Irimie de Jos. Participanții vor parcurge 42 de kilometri, cu o diferență de nivel de 1950 m. Printre cei înscriși se află nume ca Marsineta Vaida, Claudiu Șular, Cosmin Sava, Flaviu Olinca sau Ioan Rossi Rus.

La semimaraton sunt cei mai mulți concurenți, 262, cu o taxă de 55 de lei. Vor lua startul din același loc și la aceeași oră cu maratoniștii, 8 dimineața de la Cantonul din Colibița, dar vor parcurge  21,8 kilometri, cu o diferență de nivel de 1470 de metri. Printre alergători se află profesoarele Rodica Drăguș și Paraschiva Borș, inspectorul vamal Sorin Borzoș, primarul din Maieru Vasile Borș, arbitrul Pavel Horți, omul de afaceri Cristian Șirlincan, dar și străini din Olanda, Belgia sau UK.  

La triatlon cei 66 participanți (100 de lei taxa) au de înotat 1,5 kilometri în lacul Colibița, de parcurs 22,7 kilometri cu bicicleta și de alergat încă 14,65 kilometri. Startul se va da la 8 dimineața, de la Cabana Sculptorul. Aici există două secțiuni, una de amatori și alta elite, la cea de-a doua sportivii fiind obligați să fie legitimați la un club sportiv. Printre cei care vor lua startul, s-au înscris jurnalistul Dragoș Bucurenci, ecologistul Alexandru Toniuc sau antrenorul Cristi Negrușa.

La montain bike, probă reintrodusă odată cu ediția din acest an, sunt 72 de participanți la o taxă de 80 de lei. Startul se va da la ora 9.30 de la fosta exploatare minieră de sulf, Gura Haitii și organizatorii spun că traseul are dificultate maximă. Acest aspect se datorează obstacolelor din potecă (pietre, zone stâncoase, rădăcini, smocuri de iarbă, etc). Prin urmare, vor fi mai multe porțiuni de push-bike și mai multe coborâri la care va fi nevoie de atenție maximă. Diferența de nivel pozitivă este de 1671 metri, diferența de nivel negativă fiind 2108 metri. Traseul măsoară 42,195 km. Printre concurenți se află fotbalistul Otniel Sighiartău .

În drumeție, vor pleca 82 de participanți care au plătit câte 55 de ron. Vor fi două trasee de drumeție organizate, unul pe o distanță de 5 km, iar unul pe o distanță de 10 km, ambele cu plecare din Poiana Prislop și sosire la Cantonul Silvic Piatra Fântânele.

Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă, de la ora 19.00 în zona de finish de la Cantonul Silvic Piatra Fântânele (drumul spre Dornișoara, din centrul satului Piatra Fântânele). Cu excepția probei de ultramaraton, care va avea premierea duminică, de la ora 10.00, în campusul Tășuleasa Social.

 

Via Maria Theresia este un drum istoric aflat în munții Călimani, construit în urmă cu sute de ani, cu scopul de a susține trupele militare grănicerești ale imperiului Austro-Ungar cu armament și hrană.

În prezent, drumul Mariei Theresia se suprapune parțial unui traseu turistic destul de puțin semnalizat, prin urmare foarte rar parcurs de turiști. Puținii drumeți care se încumetă să îl străbată nu știu faptul că drumul lor, care leagă județul Bistrița-Năsăud de județul Suceava, pe vremuri lega Transilvania de Bucovina.

La valoarea de monument istoric a drumului Mariei Theresia ca mărturie a unei epoci demult apuse se adaugă și valoarea cadrului natural al munților Călimani. 
Pentru ca aceste valori să nu se piardă, Tășuleasa Social reamenajează, repară și marchează drumul Mariei Theresia sub forma unei poteci tematice, în același timp reabilitându-l cultural și istoric prin panouri informative care spun povestea seculară a celor care l-au construit și l-au străbătut. Informațiile care sunt prezentate prin panouri vizează, de asemenea, comportamentul corect pe munte și reguli de protejare a naturii.

Proiectul Via Maria Theresia este gândit și ca un exemplu de bună practică pentru competiții montane. Traseul are o lungime de 42,195 km și va rămâne unul constant de maraton, mountain-biking și drumeție, deschis pe timp de vară sau iarnă, zi sau noapte, pentru toți doritorii

Acest proiect reprezintă o nouă mișcare în lupta asociației pentru salvarea pădurilor – o problemă actuală și devastatoare a societății noastre fiind tocmai exploatarea ilegală în exces a pădurilor țării.

 

 | 932 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *