Sporturile de iarnă, pierdute între comuniști și capitaliști

"Kapitalism – rețeta noastră secretă" e un documentar în care miliardarii României își spun povestea, explică cum au făcut primul milion de euro. Îl vedem pe europarlamentarul Gigi Becali dar și pe George Copos cum se plânge că "băieții deștepți au făcut bani iar noi facem aici prăjituri ca fraierii". Patronul Astrei, Ioan Niculae dar și Patriciu, Dan Diaconescu Voiculescu sunt personajele documentarului, un documentar care încearcă să ne prezinte cum ar reacționa Nicolae Ceaușescu dacă ar veni în România actuală.

Constantin Sănduță, fostul președinte al sportului din județ înainte de 1989, sare la gâtul celor ce-au condus acest domeniu după Revoluție, numindu-i "trântori". În mare măsură, are dreptate. De la Revoluție încoace, sportul a rămas doar o idee pe care o repetă politicienii în campaniile electorale. În fapt, am rămas, în mare, cu ce s-a construit atunci. În 20 de ani, s-au construit cu țârâita săli de sport și autoritățile se screm să facă un stadion ca lumea în toată țara.

În Bistrița-Năsăud, investitorii privați, care au băgat bani în sintetice, au mai salvat situația. Avem aceeași Sală Polivalentă cârpită după interese și doar Gloria a mai salvat situația, modernizând baza sportivă cu banii de la bugetul local. La Tihuța, situația e jalnică. Avem munți și zăpadă dar nimeni n-a amenajat o pârtie de schi ca lumea sau un poligon pentru biatlon. Acum, timpul se dilată și în 20 de ani, conducătorii sportului din județ n-au reușit să termine pârtia de bob, pe care comuniștii ar fi făcut-o într-un an.

 

Lucrurile s-au împotmolit o vreme și a repornit abia după ce s-au săturat să joace table prin birouri și și-au dat seama că pot face șmenuri cu bazele sportive, că le pot construi cu firmele de casă ale partidelor aflate la guvernare. Și, uite așa, am ajuns să ne bucurăm că fură, dacă fac ceva, cât de puțin. Conform spuselor lui Sănduță, înainte de `89, un secretar de partid nu prea știa ce-i cu sportul dar le cerea șefilor din județ să facă ceva pentru sporturile de iarnă. Acum, șefii sportului din județ sunt privilegiați, văd sporturile de iarnă la televizor, pe Eurosport. Și, culmea, munții nu s-au dărâmat peste noi. Încă.

Cât despre Ceaușescu, acesta s-ar arăta mulțumit, dacă ar veni acum în România, de felul cum s-au descurcat comuniștii în capitalism. Au ocupat funcții importante în structuri și s-au îmbogățit. Au uitat însă o parte din comunism, să construiască.

 

Augustin Danci

 

 | 716 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *