În vederea asigurării unui mecanism managerial menit să asigure în mod unitar şi profesionist gestionarea situaţiilor de urgenţă ce pot să apară la un moment dat pe teritoriul naţional, Guvernul României a aprobat o serie de acte acte normative, ce stau şi la baza constituirii şi funcţionării Comitetului Local pentru Situaţii de Urgenţă.
Astfel, și la Bistrița, s-a creat acest CLSU format din:
Conform legii, comitetul se poate aduna de câte ori este cazul iar deciziile se iau cu votul a două treimi dintre cei prezenți.
CLSU a luat până acum 7 hotărâri, ultima dintre ele în 31 martie, considerată aberantă și imposibil de pus în practică de cei care au legătură cu ea.
”În contextul evoluției pandemiei de coronavirus (Covid-19) și a măsurilor preventive adoptate la nivel național, județean și local, în vederea limitării efectelor și răspândirii acestuia, Comitetul Local pentru Situații de Urgență Bistrița a decis că începând cu data de 01.04.2020, pe teritoriul municipiului Bistrița inclusiv localitățile componente, înmormântările se vor face în cel mult 24 de ore de la deces.”, se spune în hotărâre.
Chiar și tehnic, nu doar uman, această decizie e greu de pus în practică. Un medic eliberează certificatul la 6 ore după ce se constată decesul. Apoi urmează toate formalitățile legate de căutarea unui loc în cimitir, de îmbălsămare, de preot, de pompe funebre, de gropari. Adică aproape imposibil de realizat toate astea în 12 ore (12 fiind noapte), din care doar 8 sunt lucrătoare.
Cine și de ce a luat decizia asta în condițiile în care pe raza municipiului Bistrița nu s-a înregistrat încă nici un deces din cauza Coronavirusului?
Am încercat să aflăm cum s-a luat această hotărâre însă n-am reușit în mod oficial:
”Un proces verbal după ședința CLSU nu are caracter public”, ne-a răspuns purtătorul de cuvânt al Primăriei, Mihai Ruști, după ce a cerut detalii din partea celor care gestionează acest comitet.
Pe surse, am aflat cum stă treaba:
Comitetul este format din 6 reprezentanți ai primăriei plus ceilalți ai celorlalte insituții amintite mai sus. La primele două hotărâri, s-a întâlnit în ședință la Primărie. Apoi au decis să ia hotărârile pe net.
Concret, inițiatorul, de cele mai multe ori primarul sau viceprimarul propune o hotărâre și se trimite pe mail proiectul ei. Cei 23 de membri retrimit votul lor. Așa s-a întâmplat și cu această ultimă hotărâre, care ar fi avut scorul de 15-8 (cei 8 s-au abținut).
Aparent,hotărârile se iau în mod democratic, însă în fapt, lucrurile se petrec ca și în consiliul local, adică politic, fiindcă reprezentanții acestor instituții sunt numiți de partide.
Nu se face public votul și nici măcar nu știm cine sunt cei care votează, cu nume și prenume.
Astfel, să nu ne mire că vor apărea și de acum înainte decizii aberante, discreționare și netransparente așa cum a fost cea legată de înmormântări. Majoritatea covârșitoare sunt ideile primarului Ovidiu Crețu, a viceprimarului Cristi Niculae sau administratorului George Avram.
Alte măsuri luate de CLSU la Bistrița:
- Încheierea căsătoriilor exclusiv în zilele lucrătoare în intervalul orar 10.00 – 13.00, cu participarea a maximum 10 persoane.
- Închiderea pieței de pe Calea Moldovei (”piața de la ruși”) și celei en-gross de pe str. Tărpiului, comercializarea în piețele Decebal și Independenței doar a produselor alimentare (de luni până vineri între orele 7.00 – 17.00, sâmbăta și duminica între orele 7.00 – 14.00 pentru producători și 7.00 – 19.00 pentru magazinele cu profil alimentar).
- Închiderea în 24 martie, pentru 15 zile, a tuturor parcurilor din oraș, locurilor de joacă, zonelor de picnic și a Pădurii-parc Schullerwald.
- Restructurarea programului de transport public de persoane prin curse Transmixt.
- Suspendarea următoarelor activități: adunări populare, întâlniri cu cetățenii, audiențe, dezbateri publice, evenimente care presupun participarea elevilor.
- Utilizarea substanțelor pe bază de clor pentru dezinfectarea carosabilului și a mobilierului stradal, a spațiilor de așteptare destinate transportului în comun, dezinfecția scărilor de bloc conform ordonanței militare.
RECTIFICARE DECIZIE: Ulterior, a fost emis un comunicat semnat de primarul Ovidiu Crețu în care se face o rectificare: ”În textul dat publicității astăzi, 2.04.2020, cu privire la Hotărârea Comitetului Local pentru Situații de Urgență nr. 8 / 31.03.2020 referitor la termenul de 24 de ore în care trebuie făcute înmormântările, dintr-o regretabilă eroare, a fost omisă mențiunea că acest termen se referă doar la situațiile în care decesul este provocat de noul coronavirus. Mâine, 03.04.2020, voi convoca o nouă întâlnire a Comitetului Local pentru Situații de Urgență pentru a îndrepta această eroare”.
aprilie 13, 2020
In vreme de ciuma estia is tatucii Bistritei. CIOCU MIC !!!