Școala bistrițeană de volei a produs talente an de an. Numai că acestea s-au împrăștiat prin toată țara, din cauză că Bistrița nu a fost capabilă să susțină o echipă de seniori. În acest moment, doar în prima ligă a voleiului românesc joacă 6 bistrițeni, toți calificați cu echipele lor în play-off-ul campionatului. Cel mai bine poziționat e Ștefan Someșan, pe 2 cu CSMU Craiova dar cei mai în formă par să fie Paul Crăciun și Mihai Coasă de la Dinamo și Unirea Dej.
Pentru prima dată după mulți ani, oamenii de volei din Bistrița își dau mâna pentru a înscrie o echipă de seniori în A2, divizia a doua din România. Școala priovată ProVolei condusă de Alin Dehelean și Liceul cu Program Sportiv au semnat un protocol de colaborare și speră la o finanțare de la primărie, pe proiecte nerambursabile.
„Cu ce avem în acest moment la LPS, împreună cu Alin Dehelean, putem susține o echipă de liga a doua. Iar apoi, trebuie să ne gândim cum să mai aducem acasă dintre valorile noastre plecate în alte părți și să atacăm o promovare la baraj”, spune Mircea Gătej, profesor antrenor la LPS.
Iată lista celor care joacă în prima ligă:
Gheorghe Socaciu (30 de ani) – Știința Baia-Mare – centru (format de Mircea Gătej)
Patriciu Păștean (26 de ani) – Știința Baia Mare – centru ( antrenor Păștean)
Marius Măcicășan (27 de ani) – CSM București – centru (antrenori Gătej, Păștean și Andrău)
Ștefan Someșan (25 de ani) CSMU Craiova – extremă (antrenor Paul Someșan)
Paul Crăciun (24 de ani) – Dinamo București – universal (antrenor Gătej)
Mihai Coasă (23 de ani) – Unirea Dej – centru (antrenor Gătej)
Ce bani se învârt în prima ligă de volei
Neoficial, acești jucători câștigă până în 1000 de euro pe lună la echipele lor. Au contracte, câteva dintre ele expirând în acest an, caz în care suma de transfer e mult mai mică, plătindu-se doar o grilă de formare. Bugetul unei echipe modeste în prima ligă se învârte undeva în jurul sumei de 8 miliarde de lei vechi.
Adrian Linca
Ultimele comentarii