Ce se întâmplă acum în fotbalul românesc ar putea fi un moment zero. Insolvența mai multor cluburi, printre care și Gloria Bistrița, a tras un semnal de alarmă asupra unui fapt evident de mulți ani, acela că ceva nu funcționează bine. Fotbalul românesc e rămas mult în urmă față de cel din Europa. Foarte puține cluburi au un plan concret, pe câțiva ani, pe care să-l urmeze, să-l ducă la bun sfârșit. La noi se urmăresc tunurile, banii de la Ligă, banii din Champions League, vânzarea unui jucător.
În ultimii ani, cele mai bune echipe din Europa au urmat, în mare, două modalități de a face performanță: jucătorii din pepiniera proprie, de la centrul de copii și juniori sau jucători cumpărați pe bani mulți, în cazul patronilor magnați. Combinația perfectă între cele două a reușit-o probabil doar Barcelona, până acum.
Cert e că, pentru a face performanță în fotbalul profesionist, la orice nivel, e nevoie de un plan cu bătaie lungă. De asta are nevoie și Gloria, pentru a mai avea echipă și în viitor, indiferent dacă e în Liga I sau în Liga a II-a. Și, cum nu știm deocamdată niciun miliardar care ar vrea să investească la Bistrița, singura scăpare ar putea fi Centrul de Copii și Juniori. Bistrița poate da jucători talentați, care să evolueze la prima echipă și care să fie apoi vânduți pe sume consistente de bani, lucru demonstrat de-a lungul timpului.
Pentru asta însă, e nevoie de preocupare serioasă pentru copii și juniori, nu doar declarativă și în actele depuse la Primărie pentru a primi bani. Pentru asta e nevoie de un plan concret, pe care, chiar dacă nu-l știu ce-i de aici, l-ar putea învăța de la cluburile mari din străinătate. E nevoie de o sumă de bani, chiar direct de la Consiliul Județean sau de la Primărie, alocată strict pentru un centru de copii și juniori și e nevoie de o bază sportivă adecvată. Soluții ar fi, pentru unul, două sau chiar trei terenuri de antrenament în oraș. Antrenori, slavă Domnului, avem mulți și buni în Bistrița!
Cu 500 000 de euro pe an de la Primărie și Consiliul Județean, plus ceva sponsori și pricepere, e imposibil să nu avem rezultate. Poate că nu reușim să facem ce a făcut Hagi la Constanța dar, cu spijinul condiționat al autorităților locale, cu câțiva sponsori care sunt convins că ar fi dispuși să investească expres într-un asemenea centru, Gloria are șansă mare de succes. Și, mai avem nevoie de răbdare. Ne-am convins că nu e un capăt de țară dacă Gloria joacă în Liga a II-a, poate nu e nici dacă joacă în Liga a III-a, atât timp cât există speranțe și un proiect sănătos tun, pe termen lung. Suporterii Gloriei ar putea îndura să-și vadă echipa un an, doi în ligile inferioare, dacă au măcar speranța că, în câțiva ani, Bistrița va scoate iar jucători de valoare. Pentru că, în situația asta, e probabil singura soluție de salvare adevărată, pe termen lung și care să revigoreze fenomenul fotbalistic în Bistrița.
Augustin Danci
Ultimele comentarii