S-a dus un titan al sportului județean! Cine a fost și ce-a făcut Constantin Sănduță!

În noaptea dinspre 25 spre 26 decembrie, s-a stins din viață profesorul Constantin Sănduță, un mare om de sport și de cultură din județul Bistrița-Năsăud. Avea 82 de ani și foarte puține probleme de sănătate, după o viață echilibrată și sănătoasă din punct de vedere fizic. Dar l-a răpus o pneumonie infecțioasă, după o săptămână de internare în spital.

Constantin Sănduță s-a născut la Bistrița în 1941. A absolvit IEFS București și Academia Olimpică Internațională. În calitate de manager sportiv a participat la JO de la Munchen 1972 și Moscova 1980.

A fost sportiv activ al secției de fotbal a Gloriei, membru fondator al Asociației Sportive Sănătatea Și FC Gloria.

În 1980-1990 deține funcția de președinte al Consiliului Județean de Educație Fizică și Sport, adică forul de conducere al sportului județean, actuala Direcție Județeană pentru Tineret și Sport.

Ca vicepreședinte al acestei instituții, a contribuit la modernizarea stadionului din Bistrița (1973), iar mai apoi, din postura de conducător,  la construirea tribunei a doua (1980), a terenului central și cel de antrenament, la pista de antrenament sau pavilionul administrativ. Tot la inițiativa lui a fost finalizată construirea Sălii Polivalente, a sălii de tenis de masă (cea mai mare din Europa la acea oră), a pistei de bob și a telescaunului de la Piatra Fântânele. A sprijinit amenajarea stadioanelor din Năsăud sau Sîngeorz Băi, precum și a multor baze sportive din județ.

În 1991 a întemeiat o societate de producție a materialelor sportive, (Sandsport), care a funcționat până de curând. A fost vicepreședintele Casei de Asigurări de Sănătate și vicepreședentele clubului Gloria. A activat ca profesor de educație fizică la Colegiul Liviu Rebreanu dar și la Colegiul de Educație Fizică și Sport din Cadrul UBB, care a luat ființă la Bistrița din inițiativa și prin organizarea lui.

Personalitate complexă, mare iubitor de carte și sport, Constantin Sănduță a redactat și publicat multe volume printre care ”Monografia Sportului Județean”, ”Cavalerii Sportului din județul Bistrița-Năsăud”, ”Cartea Gloriei Bistrița” sau ”Bistrița pe cărările timpului”. A fost editorialist al săptămânalului Sportul Bistrițean”, semnând peste 250 de articole în ediția print a acestei publicații.

Dumnezeu să-l odihnească în liniște și pace!

Înmormântarea va fi joi, 28 decembrie, la ora 13.00, la Capela de la Cimitirul Evanghelic!

 | 1.686 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

1 Comment

  1. Dumnezeu să-l odihnească în pace. A fost un OM deosebit, un prieten de nădejde, o fire veselă, sociabilă.

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *