A început să joace tenis la 6 ani îndrumat de tatăl său. A prins repede gustul pentru joc, dar mai ales, pentru victorie. La 10 ani cucerește “Paleta de Argint”, primul lui titlu și prima confirmare a faptului că va ajunge un mare campion.
După ce a câștigat tot ce se putea câștiga în România, la 17 ani a ales să plece în Germania să joace tenis pe bani adevărați. A continuat să crească departe de scandaluri și viciile notorietății, a dat bani din buzunar să joace la Olimpiada de la Sidney, a muncit pe brânci, două antrenamente pe zi, milioane și milioane de repetări ale acelorași mișcări și lovituri până la transformarea lor în instincte, ajungând astfel să-i bată pe aproape toți greii tenisului mondial.
S-a încăpățânat să creadă că singura cale să răzbată în lumea asta sălbăticită de goana după bani este să-și facă meseria onest, chiar și atunci când viața i-a oferit și neîmpliniri. Are mândria de a nu uita de unde a plecat și cine a ajuns, a refuzat ofertele pentru a juca în naționala Germaniei și a venit la toate meciurile naționalei României fără mofturi și condiții.
Pe Adrian Crișan (în foto alături de bistrițencele Arina Sângeorzan și Berni Szocs) l-am întâlnit acasă la Bistrița, în sala de tenis care îi poartă numele lui Gheorghe Bozga, antrenorul care l-a învățat secretele acestui sport, venit să-l vadă jucând la Paleta de Argint pe nepotul Luca, aflat la prima lui competiție, ocazie cu care a acordat un interviu pentru cititorii Sportului Bistrițean.
Adi, bine ai revenit acasă!
Revin tot timpul cu mare drag la Bistrița, este orașul meu natal și locul unde mi-am început cariera în tenisul de masă.
Ești plecat în Germania de 16 ani. Cât de greu este să trăiești departe de casă și familie?
Încă din perioada junioratului îmi doream enorm să ajung să joc tenis în Germania. Eram un copil când am plecat așa că la început a fost destul de greu, dar m-am acomodat destul de repede. M-a ajutat foarte mult și faptul că am jucat în echipe foarte bune care făceau performanță la nivel înalt.
Cum a ajuns Adrian Crișan să joace în Germania?
Am fost contactat de echipa de liga a II-a, FC Bayreuth și am acceptat imediat această provocare, era doar visul meu să ajung să joc în Germania, mai ales că în Germania juca și Timo Boll cu care am legat o strânsă prietenie din competițiile internaționale de juniori la care am participat.
Care sunt cele mai importante lucruri pe care le-ai învățat în perioada petrecută la Bistrița?
La Bistrița am avut norocul să fiu antrenat de regretatul Gheorghe Bozga, un antrenor de talie mondială. Am învățat de la dânsul că performanța se face doar cu foarte multă muncă, disciplină și seriozitate, trei lucruri care m-au ajutat enorm în toată cariera mea.
Îți mai amintești care a fost prima competiție pe care ai câștigat-o?
Îmi aduc aminte cu mare plăcere de primul meu titlu, aveam 10 ani când am câștigat “Paleta de Argint”. A fost titlul care mi-a arătat că pot face pasul spre sportul de performanță.
Ai ieșit campion al Germaniei în 2013 cu Bremen, echipă cu care ai contract până în 2016. Ce va urma după 2016?
Vreau să duc la bun sfârșit contractual pe care îl am la Bremen, să mă calific la Olimpiada de la Rio, să mai obțin o medalie la europene, după care din 2016 vreau “să-mi agăț paleta în cui”.
Care este performanța pe care o ai cea mai dragă la inima ta?
Titlul de campion al Germaniei, obținut anul acesta cu Werder Bremen, din două motive: a fost primul titlu de campioană reușit de cei de la Bremen, a fost o nebunie totală în oraș, și faptul că acest titlu a fost obținut împreună cu alți doi români, Cristian Tamaș și Constantin Cioti.
Competiția de care nu-ți face plăcere să-ți aduci aminte?
Campionatul Național de juniori, cred că aveam 15 ani, iar la aceea ediție am pierdut joc după joc producându-i o mare supărare domnului Bozga.
Ce-i place lui Adi Crișan?
Îmi place să revin acasă de câte ori am ocazia, îmi place să stau mult împreună cu familia mea, să ies la o terasă sau restaurant cu prietenii mei: Cristian Tamaș, Emilian Bulbuc, Lucian Filimon, Cristian Podar. De asemenea vizionez cu plăcere un film bun, ascult muzică.
Care este mâncarea preferată de Adi Crișan?
Mănânc foarte mult din bucătăria italiană, în special paste și pizza.
Ce nu-i place lui Adi Crișan?
În primul rând nu-mi place să pierd. De asemenea nu-mi place neseriozitatea și minciuna.
Care este jucătorul de tenis de masă pe care îl apreciezi cel mai mul în acest moment?
Îl apreciez foarte mult pe taiwanezul Chuang Chih Yuan, sportiv care a ieșit în 2013 la Paris, campion mondial la dublu, el fiind cel mai bun prieten al meu din tenisul de masă internațional.
Jucătorul cu care nu-ți dorești să joci în competiții?
Nu-mi doresc să joc împotriva austriacului Werner Schlager, un sportiv pe care n-am prea reușit să-l bat în partidele importante.
Nepotul tău Luca Crișan a participat la prima lui competiție, la ediția 2013 a Paletei de Argint. Ce părere ai, vom avea peste câțiva ani un nou Crișan în tenisul de masă internațional?
Luca este deocamdată un copil, dar dacă se va antrena foarte serios în următorii 2-3 ani, eu zic că are șanse să câștige și el Paleta de Argint. Dacă va munci, dacă va fi serios și disciplinat poate ajunge un mare campion.
La ediția 2013 a Paletei de Argint, bistrițenii n-au rupt gura târgului. Cum vezi viitorul tenisului de masă bistrițean?
În acest moment tenisul de masă bistrițean este pe o poziție foarte bună, avem două fete extraordinare care domină competițțile la junioare și cadete, Bernadette Szocs și Andreea Clapa, iar la băieți îmi place Daniel Dan. Trebuie ca toată suflarea tenisului de masă bistrițean să-și concentreze eforturile pentru ca în 3-4 ani să scoată jucători care să se bată pentru un titlu European de cadeți.
Deși ești plecat de 16 ani în Germania, în fiecare an revii să joci la Campionatul Național. Ce reprezintă pentru tine această competiție?
Ca orice copil care se apucă de un sport, și eu am visat să ajung campion național, dar nici în cele mai frumoase vise ale mele nu mă vedeam de zece ori campion național. Am venit cu plăcere la campionatele naționale, sunt fericit și mulțumit pentru titlurile obținute, dar ediția din acest an a fost ultima ediție de campionat național la care am participat.
Mihaela Steff s-a întors acasă și antrenează la CSM Bistrița. Când îl vom vedea și pe Adrian Crișan antrenor la Bistrița?
În 2016, după ce termin contracul cu Werder Bremen, îmi voi începe cariera de antrenor și există mari șanse să mă întorc la Bistrița ca antrenor.
O întrebare la modă în România: Dar cu dragostea cum stai?
Am o prietenă din Oradea cu care am o relație foarte frumoasă și în următorii doi ani sper că o să ne și căsătorim.
Un gând pentru cititorii Sportului Bistrițean?
Le doresc multă sănătate, multe împliniri și să fie mult mai aproape de mișcarea sportivă.
Leon Buhai / sportulbistritean.ro
Ultimele comentarii