Preotul Vasile Rus îi scrie primarului Ovidiu Crețu și îl imploră să sprijine sportul, ”nu doar mititeii de pe pietonal”

 Un provincial care s-a născut și a copilărit în Bistrița, cel mai frumos oraș al Transilvaniei, un slujitor al Domnului dintr-o parohie modestă  de la țară și-a luat inima în dinți și îndrăznește să vă aducă aminte domnule primar că sportul și ecologia reprezintă sănătatea noastră trupească și sufletească și mai ales leagă prietenii.

Am observat că de o bună vreme primăria Bistrița nu mai investește în sporturile de echipă din oraș. Această frică a dumneavoastră este legată de faptul că nu ar exista un temei legal pentru a finanța asociațiile sportive și în special Clubul Sportiv Municipal Bistrița care poartă numele orașului și îi face cinste.

Citeam domnule primar Crețu ieri într-un ziar online  Campinaph.ro  o știre din de 10 martie 2015 cu titlul : ”Guvernul a modificat Legea 69. Consiliile locale pot finanța sportul de performanță’’. Articolul spune astfel :’’ În ședința de săptămâna trecută, Guvernul a modificat Legea Sportului, astfel încât autoritățile locale și județene să poată avea baza legală pentru finanțarea cluburilor sportive. Până acum, de la bugetele locale și județene nu puteau fi alocate fonduri decât pentru întreținerea bazelor sportive, nu și pentru finanțarea efectivă a unui club, a unei echipe.

Prin noua modificare adusă Legii 69/2000, situația se schimbă și autoritățile locale pot da bani direct pentru sport, asta pe lângă finanțarea unor proiecte în conformitate cu Legea 350/2005. După cum se precizează într-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Tineretului și Sportului, modificarea aprobată de Guvern, la articolul 18 al Legii 69, este următoarea: „prin hotărâre de Consiliu Local sau Județean se pot finanța de la bugetul local sau județean structurile sportive din sportul de performanță, sport care este de interes național și nu de interes general, în sensul Legii 350/ 2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile.”

Aceeași lege definește sportul de performanță ca fiind cel care se practică într-un cadru organizat, cu un sistem de selecție, pregătire și competiție. Urmează publicarea în Monitorul Oficial a ordonanței prin care Guvernul a modificat Legea Sportului și apoi normele de aplicare a noilor prevederi din care vom afla, probabil, mai multe date privind modul în care administrația locală poate finanța cluburile sportive.’’

După cum probabil știți domnule primar multe administrații locale din țară  au avut probleme cu DNA din cauza banilor dați unor cluburi de fotbal, în general, iar mulți primari au ajuns chiar în fața instanței tocmai pentru nerespectarea regimului finanțărilor din domeniul sportului. Fie s-a apelat la tot felul de tertipuri financiare, fie s-au făcut plăți directe către cluburi sau asociații sportive, de la bugetele locale, iar banii au fost folosiți pentru prime de joc, salarii sau deplasări, ceea ce legea nu permitea înainte de modificarea menționată mai sus.

Dacă această modificare a Legii 69 există aveți datoria morală să lăsați frica la o parte și să puneți sufletul pentru sportul din Bistrița, pentru sănătatea trupească și sufletească a copiilor noștri. Nu puteți rămâne nepăsător la performanța pe care Clubul Sportiv Municipal Bistrița prin echipa de handbal feminin a înregistrat-o în acest an când a scris istorie calificându-se pentru prima dată în liga națională aducându-ne mari bucurii,  această echipă fiind un ambasador al Bistriței în țară și în lume.

Nu pot să cred că bistrițenii iubesc doar petrecerile cu mititei și cârnați de pe pietonal eu cred că mulți dintre ei se gândesc și la sport care le aduce sănătate trupească și sufletească.Însă acest sport dacă nu este susținut de autorități moare din fașă. Un exemplu de omenie în acest sens l-a dat Consiliul Județean susținând echipa de handbal feminin care în acest an a făcut minuni.Nu am auzit ca domnul  președinte Emil Radu Moldovan sau doamna consilier Monica Săsărman să fi avut de suferit din această cauză de ceea ce vă temeți dumneavoastră.

Dacă vă lipsește curajul vă aduc aminte că odată  l-ați avut. L-ați avut nu doar pentru sport ci și pentru ceea ce îi deranja pe neocomuniști. Nimeni nu vroia să investească în 2014 în cimitirul din Bistrița într-un monument închinat jertfei a trei martiri uciși de Securitate pe un deal în Nepos.Atunci ați avut acest curaj frumos care v-a adus demnitate.De asemenea mă doare sufletul pentru bunul meu prieten Cristian Å¢etcu care prin asociația Gal Ruralis a cultivat ecologia care înseamnă eliberarea de deșeurile materiale și spirituale din Bistrița să văd cum în acest an colaborarea pe care dumneavoastră ați avut-o cu ecologistul meu nu mai există. Nu cunosc motivul acestei despărțiri dar o regret și nu doar eu. Cred că și bistrițenii o regretă.

Însă mai am o speranță domnule primar că totuși frica dumneavoastră poate fi vindecată.A venit în acest an alături de dumneavoastră un om drag sufletului meu,un om care iubește ecologia și sportul,un om care iubește sănătatea noastră trupească și sufletească și viitorul copiilor noștri. E Cristian Niculaie omul care a scris istorie la Garda de Mediu Bistrița și pe care politica l-a furat de aici. M-a onorat acest om cu primul parteneriat încheiat între o parohie ortodoxă, Garda de Mediu și o asociație ecologistă,aceeași Gal Ruralis condusă de inimosul Cristian Å¢etcu. Sper ca acest om drag sufletului meu care iubește și sportul și ecologia să vă vindece frica de a iubi sportul și ecologia.

Un motiv ar fi acela că aduc bucurii mari pe care o petrecere cu mititei și cârnați de pe pietonal nu reușesc să o aducă.Apoi sportul și ecologia leagă prietenii. Dar cel mai mult contează faptul că ele cultivă sănătatea noastră trupească și sufletească. Mi-aș dori mult să susțineți înființarea unei grupe de junioare la handbal  în cadrul Clubului Sportiv Municipal Bistrița care să stea pe lângă echipa mare și să învețe iar când va veni vremea să ne bucure și ele.

Vă rog eu, vă roagă fiica mea Maria și alți tineri talentați din Bistrița. Dar nu doar la handbal ci și la celelalte sporturi.E viitorul lor. Altfel cu ce rămânem domnule primar? Cu mititeii și cârnații de pe pietonal? Dacă nu vreți dumneavoastră o să vrea alții mai târziu…vine o zi…speranța moare ultima .Sărbători fericite domnule primar fără anxietăți sportive și ecologiste!

Preot Rus Vasile,

Parohia Ortodoxă Nepos

 | 1.430 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *