Povețe de sănătate: Nu, nu, nu și, mai ales, faceți sport!
„”¦.m-am cam săturat de rele. România de astăzi nu înseamnă neapărat corupție, manele, borfași, alba-neagra parlamentară, procesiuni mortuare ale lumii interlope. Misiunea presei este, într-adevăr, să descopere răul, partea întunecată a societății, dar, ca să nu înnebunim cu toții, este nevoie să descoperim și oazele de performanță, acțiunea, întrajutorarea într-o Românie defrișată” ”“ (Petre Mihai Băcanu, director fondator al R.L.)
Mai acum de curând, într-o inspecție de verificare a iluminatului nocturn în zona exterioară a stadionului municipal, cineva din anturaj făcea o afirmație de curaj ce se apropria de realitățile urbei noastre: „ce-ar fi Bistrița fără echipa Gloria? Fără desele ei apariții în media națională? Fără interesul din jurul ei? ”¦..un sat fără evenimente!” Pentru că de fapt afirmarea Bistriței în familia națională este legată în cea mai însemnată măsură de formația de primă ligă ”“ Gloria.
Mă gândeam în consecință: sunt necesare prestațiile Gloriei, dar este și mai bine dacă vom convinge și mulți oameni pentru practicarea exercițiilor fizice, mai numeroși decât cei „legați” de tribune.
Povățuitori de seamă sunt preluați de publicații și TV. Sfetnici de bună intenție. Chiar prea mulți și uneori contradictorii: Să nu mâncăm prea mult. Să evităm grăsimile, sarea, dulciurile. Să nu exagerăm cu proteinele (carnea). Să evităm stresul. Să avem o viață rațională. Să nu mâncăm seara. Să dormim 8 ore pe noapte. Să, să, s㔦 Și mai ales să facem sport!
Sunt convins că regimul de muncă și de viață cumpătat, starea optimistă de cuprindere a relațiilor interumane și a evenimentelor, precum și sportul cu măsură, toate asociate constituie rețeta fericită a trecerii noastre pe pământ!
Vom fi mai buni, mai utili, de ajutor pentru semeni. Dar mișcarea fizică are nevoie de baze sportive. Ele sunt neîndestulătoare în urbea noastră. Și atunci mă gândeam că și parcul municipal poate fi asociat la un asemenea efort de sanogeneză. De ce pădurea Codrișor (Schifferberg) n-ar putea fi prelungirea parcului orășenesc? Până acum 50 de ani era brăzdată de alei și amenajări trebuincioase circulației de picior.
De ce noi am prelua noile practici numai după ce ne-au uimit cei din Occident sau țările nordice? Sunt valoroase (dacă ar fi puse în practică) și ideile românești. Acestea ar lumina cealaltă parte a României!
Ultimele comentarii