Doru Greab are 16 ani și e portar la lotul național de juniori U 16. Visează să calce pe urmele lui Lobonț, care l-a încurajat recent și i-a făcut cadou o pereche de mănuși. Ar vrea să ajungă la Rapid dar ar fi fericit dacă ar trece mai întâi pe la Gloria
Doru, cum e acasă după 6 luni de muncă la lotul național?
Având în vedere că a fost prima dată când am stat atâta timp departe de părinți, pot spune că acasă e mai bine ca oriunde. La lot sunt multe momente în care te plictisești și te apucă dorul de casă, sau de mâncarea mamei, de prieteni. Pentru că eu nu iubesc discotecile sau petrecerile cu prietenii, am rezistat ușor acolo, în comparație cu alții care au fost trimiși mult mai devreme acasă. Eu știu că am apucat-o pe un drum profesionist și trebuie să am grijă de organism, pentru că numai așa voi petrece cât mai mult timp la lotul național.
Cum te înțelegi cu ceilalți bistrițeni din lot?
Suntem ca frații, ne ajutăm reciproc. Având în vedere că stăm bine fizic, pot spune că suntem tari ca piatra, iar pe acolo nu se ia nimeni de noi. Îmbucurător pentru noi este faptul că suntem în vizorul mai multor echipe din București și ar fi foarte frumos să rămân coleg cu Runcan sau Rogozan la una din echipele de top în viitorul apropiat.
Consider că până acum am reprezentat cu cinste clubul de fotbal ”Viorel Moldovan” de la care provenim. Însă fără să supăr pe cineva vreau să afirm că m-aș fi bucurat dacă în afară de Leon Buhai s-ar mai fi interesat cineva din Bistrița de soarta noastră. Sper să nu fie Leon Buhai singurul om pe care să ne putem baza în viitor.
Ce planuri de viitor ai ?
Orice jucător care a ajuns la lotul național, fie de juniori sau seniori, își dorește să ajungă în fotbalul profesionist. Având în vedere că de mic copil am ținut cu Rapid, ar fi un vis frumos să apăr măcar o dată poarta acestei echipe. Dar până atunci aș fi fericit să apăr în poarta Gloriei.
De ce crezi că o să ai nevoie pentru a ajunge profesionist?
Fiind portar, sunt expus accidentărilor, fie că mă ”zdrobesc” de pământ, fie intru în contact cu adversarii. Deci pentru a deveni valoros cred că e nevoie de puțin noroc, pentru a fi ferit de accidentări. Restul ține doar de voința și munca mea. Pentru asta e bine să ascultăm de cei care ne instruiesc și ne vor binele. De exemplu la noi la Mogoșoaia vine lotul mare al României, iar jucătorii ne vizitează de fiecare dată, dându-ne sfaturi. Ultima dată Bogdan Lobonț a venit la mine și mi-a transmis câteva din secretele lui, după care mi-a dat mănușile. Acest lucru m-a emoționat și în același timp m-a încurajat. La fel a fost și cu Popa și Pantilimon de la Timișoara.
Ce urmează pentru voi?
Săptămâna aceasta ne readunăm la lot, urmând să începem pregătirea premergătoare preliminarilor Campionatului European, ce vor avea loc în Israel unde, pe lângă țara gazdă, vom mai înfrunta Danemarca și Letonia. Până atunci vom ”colinda” Europa și vom susține mai multe jocuri prin Elveția, Italia, Portugalia, Moldova și Bulgaria. Sper să fim și noi printre cei calificați la Campionatul European.
”Este un portar serios care va confirma sigur în viitor. Așteptăm să crească și să îi ia locul lui Lobonț în poarta naționalei României”.
Leon Buhai
”E serios și are șanse să ajungă portar de valoare. Nu trebuie să își facă griji, pentru că noi ne interesăm tot timpul de ei la lot. Nici nu știe că zilele trecute Viorel a vizitat cantonamentul de la Mogoșoaia și s-a interesat de toți cei trei jucători de la școala noastră. E normal ca antrenorul să se intereseze de ei personal, în timp ce noi purtăm discuții cu antrenorii lotului”.
Adrian Moldovan, director CSM Bistrița
Ultimele comentarii