Pădureanu: ”žSchorsh e co-președinte”. Vezi un interviu realizat de Alin Cordoș

 

Jean Pădureanu a venit la club pe jos, așa cum vine în fiecare zi. Pare obosit și ne privește cu un ochi critic. Apare Răzvan Grecu, iar Tata Jean îi spune că după interviu vor trebui să reia niște discuții legate de viitorul clubului. Schorsch lipsește. Este la Baia Mare, dar urmează să revină foarte repede la Bistrița. Este primul și probabil ultimul co-președinte al grupării din parcul municipal.

Domnule Pădureanu, nea Jeane, care este realitatea cu Heinrich Schorsch. Este ori nu este  șef la Gloria?

În primul rând, Schorsch îmi e prieten, unul de nădejde. În al doilea rând e un om de afaceri care ne dă carne de pui în valoare de 100 de mii de euro. Schorsh nu ar fi pentru prima dată când ajută cu bani clubul pe care îl conduc. Păi, uite, Heinrich Schorsch este noul co-președinte al Gloriei Bistrița, urmînd să implice în toate problemele cu care se confruntă acest club. Eu rămân pe poziția pe care sunt, dar rolul decizional al noului co-președinte va fi pe măsura implicării acestuia în treburile clubului

Cum ați caracteriza evoluția Gloriei în sezonul competițional pe care îl încheiem cu meciul de la Brănești? Practic, nu a fost un sezon reușit.

Corect. Sezonul ăsta nu a fost unul fericit, dar eu am intuit acest lucru de vreo doi ani încoace, pentru că pe zi ce trece, interesul Bistriței pentru această echipă de fotbal a fost unul tot mai limitat mai inexpresiv. Cu excepția a câțiva oameni de afaceri și doi-trei politicieni, implicarea celorlalți factori a fost zero.

Și atunci, ați tras vreo concluzie?

Cred că este ultimul an în care ne-am mai putut salva de la retrogradare, iar acest lucru a fost făcut cu foarte multe sacrificii, dar așa nu se mai poate continua.

Atunci, ce intenționați să faceți?

După ce venim de la Brănești, voi convoca o ședință de Consiliu Director, iar după asta o ședință extraordinară a Adunării Generale pentru a da cărțile pe față.

Adică, ce le veți spune membrilor Consiliului Director?

Dacă mai putem, dacă mai avem forță financiară să susținem echipa în Liga I, asta am să-i întreb, pentru că eu nu mai pot singur să duc echipa asta în spate. Am luat foarte mulți bani în împrumut. Numai putem merge așa! E o situație grea, mă depășesc evenimentele, iar, dacă cineva crede că retragerea mea ar rezolva toate aceste probleme, atunci eu fac pasul în spate.

Vi s-a dat de înțeles un asemenea lucru?

Nu, nici chiar așa, dar deși nu a spus nimeni asemenea lucruri, și toți spun că au încredere în mine, de vreo doi ani aud doar povești cu ajutoarele financiare, promisiuni fără acoperire.

În așa situație grea se află Gloria Bistrița?

Hm, sunt aici din 1964, dar într-o situație mai disperată ca acum, nu am fost niciodată, așa că decizia e una pe măsură. Voi chema la club pe toți factorii de decizie din județ, din oraș, politicienii și am să pun chiar problema retragerii mele, dacă acest lucru folosește cuiva. Să spună ei ce vor să facă cu echipa. O mai vor sau nu o mai vor!

Care este cel mai mare stres al dumneavoastră?

Să nu retrogradeze echipa. Doar eu și Manea știm ce eforturi s-au făcut pentru a ține jucătorii aproape, să nu-și depună contractele, să nu plece de la echipă.

Cum e cu soluția transformării Gloriei în societate pe acțiuni?

Nu voi fi niciodată de acord să bag patrimoniul echipei noastre într-o societate comercială, pentru că nu toți vor binele echipei și, ne putem trezi că pune mâna vreun țepar sau șmecher pe acest patrimoniu în valoare de aproape 20 de milioane de euro. Putem da acțiuni pe brandul echipei, pe jucători, dar nu pe patrimoniu.

De ce țineți atît de  mult la acest lucru?

E simplu! Dacă Gloria retrogradează la anul, peste cinci, șase ani, poate va fi cineva cu bani care se va implica în reconstrucția echipei. Păi, dacă nu ai casă, cum începi o asemenea lucrare, nu ai stadion, nu ai nimic. Ce faci? Nu poți face nimic.

De ce nu vine niciun milionar la Bistrița? Nu un păcălici, ci unul serios?

Toți vor faimă și cîștiguri imediate. Un fel de bani, bani și fără pierdere de timp. Aici e mai greu cu toate aceste lucruri, iar posibilitățile financiare ale firmelor prietene sunt limitate și de recesiune. În al doilea rând, orice investitor care vine va cere facilități, fie de la consiliul local, fie de la cel județean. Ei, asta deja e politică, iar eu aici îmi este foarte greu să înot.

Și, totuși, simpatizați cu PSD-ul?

Eu am structură social-democrată, dar conștiința îmi este curată.

Vă gândiți deja la următorul sezon. Care va fi soarta lui Nae Manea?

Nae va rămâne la Bistrița, fiind foarte devotat echipei. Are suflet mare (…) Vor fi maxim șapte jucători, maxim doi străini, restul vin toți de la echipe din prima ligă. Nu mai vreau jucători străini, pentru că nu vor să muncească cu adevărat, exemplul care întărește regula fiind Szukala. Se vede că vine dintr-o țară unde la loc de cinste e munca. 

Apropo de jucători: ce mai face Moraes, mai pleacă pe undeva, mai vine la Bistrița?

Deocamdată, ucrainienii nu au respectat contractul cu noi, totul fiind absolut legal. Contractul e beton, nu poate mișca nimeni în front. Moraes e în aer. Trebuia să vină la Bistrița, nu a venit, noi avem răbdare, mai ales că a intervenit și lupta asta după câștiguri între impresari, iar ăștia s-au certat între ei pentru bani. El, mai precis tătăl lui a luat un comision de 20 de mii de dolari de la un impresar, ducându-se pe mâna lui.

E vorba de Ioan Becali?

Nu știu, nu dau nume! M-am interesat la toți factorii de decizie din fotbalul românesc și din cel european. Nu poate să semneze cu o altă echipă, pentru că respectivul contract încheiat cu noi nu poate să-l spargă nimeni. Singura variantă a lui Moraes e să se întoarcă la Bistrița, binențeles, cu niște despăgubiri de la ucrainieni. Brazilianul e sub contract cu noi, iar el trebuie să priceapă acest lucru.

Cum se va rezolva problema cu Elba Timișoara?

Mda, am convenit cu ei să plătim 500 de mii de lei acum, iar în vară încă vreo 500 de mii de lei. Să sperăm că lucrurile vor merge bine.

Alin Cordoș

 | 532 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *