Orașele în care sportul nu există! Un editorial de Augustin Danci despre Năsăud, Sîngeorz, Beclean și primarii lor antisport!

Becleanul, Sângeorzul și Năsăudul sunt cele trei orașe din Bistrița-Năsăud unde sportul nu există. Principala vină o au primarii, care au neglijat, din nepricepere sau din rea-voință, sportul.

Becleanul a ținut, anii la rândul, în conservare, o bază sportivă și un teren excelent. Nicolae Moldovan e un primar care se laudă cu sute de mii de "turiști" la Băile Figa dar nu poate aduna de-o echipă de fotbal. Nu poate sau nu vrea. E printre cei mai tari primari, dă zeci de milioane la televiziuni să-și facă imagine dar n-are niciun sport în orașul său. E printre puținii primari care n-au avut, în ultimii ani, o echipă de fotbal în județ. Rușinos. Măcar din orgoliul său de bărbat și tot făcea o echipă de Liga a IV-a.

Năsăud și Sângeorz-Băi au avut, în ultimii ani, echipe bunicele de Liga a IV-a. Dar cam atât.

Năsăud are potențial, atât economic cât și sportiv, de-o echipă de Liga a III-a. Apoi, Năsăudul mai are potențial și la alte sporturi. Boxul, kickboxing-ul sunt două dintre sporturile în care năsăudenii ar putea face lucruri faine. Dar autoritățile, fie că e vorba de fostul primar, fie că e vorba de actualul, n-au sprijinit niciodată sportul cum se cuvine. Au dat bani așa, cu țârâita, n-au avut niciodată un obiectiv îndrăzneț. Și, culmea, n-au dezvoltat nici orașul, care e tot praf.

Sângeorz-Băi, orașul stațiune unde primarul Roland Venig nu și-a dat niciodată prea mult interesul pentru sport. N-a avut niciodată ambiția să facă o echipă tare, să câștige campionatul sau să promoveze. Alte sporturi în Sângeorz-Băi? Inexistente.

Primarii celor trei orașe din județul Bistrița-Năsăud au tratat sportul în bătaie de joc, în ultimii ani. Coincidență sau nu, au tratat cam la fel și orașele pe care le conduc. Prin comparație, primari de comune care au sau au avut echipe tari de fotbal, baze sportive moderne, au făcut multe și pentru locuitorii comunei. Budacu de Jos, Maieru, Livezile sunt doar câteva dintre exemplele pozitive din ultimii ani. Sigur că unii n-au mai putut continua, din cauza crizei. Dar măcar au contribuit cu ceva consistent la sportul din județ.

Judecând după realizările pentru sport, dacă ar fi să ni-i imaginăm pe primarii din cele trei orașe la orele de sport din generală, probabil erau elevii netalentați, puși să stea în poartă de colegi, doar pentru a da cu mingile în ei. 

Augustin Danci

 | 891 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *