Opinie, Adrian Linca: Pașca, președinte! Sau elogiu pentru susținerea unui om de valoare!

Sportul din Bistrița-Năsăud, fie el de performanță sau pentru amatori, suferă crunt de câțiva ani. Și nu suferă pentru că ar fi secat izvorul de talente din zona asta, ci pentru că suntem într-o criză mare de manageri, de conducători, de oameni de sport.

Jean Pădureanu sau Gheorghe Bozga sunt exemplele cele mai bune. Oameni cu personalitate, cu mare influență în zona lor de activitate, cu experiență uriașă, pasionați și foarte implicați.

Azi nu mai avem astfel de motoare locale în sport, oameni care au dus fotbalul și tenisul de masă din Bistrița la cel mai înalt nivel în România și destul de cunoscut în Europa.

Am început să urcăm cu handbalul tocmai pentru că a apărut un astfel de personaj, Horațiu Pașca. Deștept, bun comunicator, priceput și pasionat, bistrițean get-beget, școlit și rodat cu performanțe bune la LPS, Pașca a avut capacitatea de a-l convinge pe președintele Radu Moldovan să îndrepte furtunul banilor publici și spre handbal. Ramură bine reprezentată în Bistrița, cu tradiție și potențial, dar chinuită material și subfinanțată ani de zile.

Pas cu pas, pe un proiect ideal, finanțat corect, Pașca a dus handbalul bistrițean, în 4 ani, acolo unde nu l-a dus nimeni niciodată. Anul trecut pe vremea asta savuram cea mai mare performanță din istoria bistrițeană a acestui sport, un sfert de finală în cupe europene. Pandemia a schimbat apoi toate datele problemei și Pașca n-a mai gestionat lucrurile așa cum ne așteptam. Și recent, după un început de sezon mai slab, nu ratat, ci mai slab, a fost dat afară.

Sigur că aducerea unui alt antrenor poate părea corectă într-un astfel de moment. Investițiile și așteptările au devenit atât de mari încât era greu de acceptat ideea de a nu mai ajunge acolo sus. Iar un șoc de-ăsta, cu schimbarea antrenorului e cea mai bună și la îndemînă variantă. Pe termen scurt și într-o lume normală. Însă, în târgul nostru mic, trist și înapoiat din punct de vedere al sportului, sărac în oameni dedicați, îndepărtarea lui Pașca nu cred că e o idee bună.

Ok, se putea aduce un alt antrenor, însă Horațiu trebuia păstrat în staf, de ce nu, ca manager general. El e omul care a revigorat ramura asta sportivă în oraș, Bozga sau nea Jeanul handbalului din aceste zile. Nu ne putem permite să-l dăm deoparte, mai ales pe seceta asta de oameni ca el.

A fost o prostie și îndepăratea secundului Radu Moldovan, recunoscută cumva de vreme ce el a fost ales acum ca interimar.

Poate că un alt antrenor ar putea aduce un reviriment. Dar decizia asta de a-i da viteză acum unui om care a ajutat atât de mult nu doar handbalul, ci tot sportul din județ, mi se pare nedreaptă și neproductivă. I se putea pune în vedere că nu va mai fi antrenor dacă nu-și va atinge obiectivul la finalul acestui campionat. Și lăsat până la capătul sezonului, într-o perioadă atât de complicată. Iar apoi, transferat într-un alt post din cadrul clubului și folosit la maximum în interesul handbalului nostru. Da, riscam necalificarea într-o cupă europeană, dar țineam aproape un om care poate aduce multe alte lucruri bune în viitor.

Dacă primul secretar de acum 40 de ani îl gonea pe Pădureanu în momentele în care Gloria nu mergea bine, nu mai aveam niciodată fotbal la Bistrița.

Recunosc meritele președintelui Radu Moldovan în materie de sport. Nu-s ipocrit și știu că a ajutat mișcarea sportivă bistrițeană mai mult decât oricine în ultimii 30 de ani. E unul care se califică perfect în categoria oamenilor de sport de care avem nevoie. Și nici nu-s tâmpit să nu-mi dau seama că sportul de performanță nu se poate face astăzi, în România, decât cu mulți bani publici. Am apreciat multe lucruri bune pe care le-a făcut și am amendat altele cu care n-am fost de acord. De data asta cred că a greșit.

N-avem mulți de Pașca în județ, iar în handbalul bistrițean nu mai avem niciunul. Un mercenar ce va veni de la vară poate că va fi un antrenor mai bun decât Pașca, deși mă îndoiesc că la banii pe care-i avem noi vine aici vreun Ambros Martin. Dar, să presupunem că va veni și ne va duce din nou în cupe. Foarte bine va fi minunat. Dar când robinetul finanțării se va opri, va muri și handbalul. Să scoți mălai mult și să cumperi succes, nu-i atât de greu. Ci să găsești un om de-al locului, priceput și determinat, care să-ți țină în viață un domeniu ani mulți, nu doar un sezonier, asta-i provocarea maximă.

În ultimii 20 de ani, numărăm pe degetele de la o mână câți oameni de s port au apărut prin zona noastră. Burduhos la K1, Muti la taekwondo, Bancea la lupte, câțiva pe la fotbal și cam gata. Ar trebui să-i ținem pe palme, să-i susținem, să-i folosim, să ne bucurăm de rezultatele lor. Nu să-i gonim și-apoi să ne plângem că n-avem nicio ramură bine reprezentată pe harta sportului.

Știu că Pașca nu-i supărăcios și că președintele Radu Moldovan înțelege lucrurile astea. Încă nu-i târziu să se răzgândească, amândoi. Iar profesorul Horațiu Pașca, pe care l-aș propune și pentru titlul de cetățean de onoare, să devină măcar președintele clubului, dacă nu șeful sportului din județ.

Sportul din Bistrița-Năsăud, fie el de performanță sau pentru amatori, suferă crunt de câțiva ani. Și nu suferă pentru că ar fi secat izvorul de talente din zona asta, ci pentru că suntem într-o criză mare de manageri, de conducători, de oameni de sport.

Dacă primul secretar de acum 40 de ani îl gonea pe Pădureanu în momentele în care Gloria nu mergea bine, nu mai aveam niciodată fotbal la Bistrița.

În târgul nostru mic, trist și înapoiat din punct de vedere al sportului, sărac în oameni dedicați, îndepărtarea lui Pașca nu cred că e o idee bună.

Adrian Linca

 

 

 

 | 2.117 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

1 Comment

  1. Subtem obișnuiți cu Linca având două fete . Pe când trăia nea Jan ,bombardai cu articole împotriva lui spre finalul carierei lui împreună cu așa zisa presa sportivă din România. Cât timp o fost în mare putere nici un ziarist nu a cutezat să îl „împroașcă cu pietre” . Acum ești gata sa i zugrăvești mormântul.
    Nea Jan a fost conducător și atât. Pasca și o ales meseria de antrenor . Oricât lai elogia și ridica in slavi ,mai mult de atat nu poate. O fi om valoros ,de caracter etc,, da ca antrenor atât a putut. El singur și o asumat obiectivul de fi la anul in cupele europene . O adus jucătoare pe obiectivul care și a propus. Cineva trebuie să își asume nereușita.

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *