Oamenii de sport din Bistrița cer buget mai mare! Revoltați, au făcut memoriu către Consiliul Local!

Mai mulți oameni de sport, antrenori, conducători, sportivi, se arată revoltați de suma mică pentru sport pe care Primăria a trecut-o în proiectul de buget pe 2021.

În frunte cu Ionel Burduhos, consilier local dar și președintele clubului de k1 PFG Bistrița, au primit înțelegere de la Consiliul Județean și au organizat o întâlnire în sala mare a acestei instituții.

Radu Sîngeorzan și Marius Pop – karate, Vasile Bodea – judo, Florica Budușan – dansuri, Vasile Bancea – lupte, Nelu Șomodean – lupte, Sorin Pop – moto, Daniel Maeran – box, au fost la această întâlnire, ca reprezentanți ai oamenilor de sport nemulțumiți de cei 100.000 de lei trecuți în bugetul primăriei la capitolul sport, jumătate din bugetul de anul trecut.

Ei vor să atragă atenția asupra subfinanțării constante la care e supus sportul bistrițean și au în vedere să organizeze și eventuale acțiuni de protest, împreună cu sportivii lor.

Deocamdată, au formulat un memoriu care va fi înaintat Consiliului Local cu ocazia ședinței de luni, în care va fi votat bugetul pe 2021.

Iată cum arată acest memoriu:

Sportul reprezintă un domeniu specific de activitate prin prisma intervenției particulare pe care o are în sectoare precum sănătate, educație, social, economie. Mai precis, este estimat că datorită practicării mișcării și sportului se pot face economii la bugetele de sănătate, cu beneficii evidente la calitatea vieții cetățenilor.

Ne dorim ca sportul și recreerea prin mișcare să aducă o contribuție importantă la creșterea calității vieții cetățenilor în municipiul Bistrița și să fie mai prezente în viața noastră de zi cu zi, pentru a ne bucura de toate beneficiile acestora: sănătate (fizică și psihică), economice, sociale, educative și culturale.

Totodată, ne dorim ca sportul să funcționeze într-un cadru de organizare orientat către cetățean și care să favorizeze mișcarea și participarea cetățenilor în sport.

Prin implicarea activă a autorităților publice ne dorim dezvoltarea sportului amator și profesionist. Asigurarea infrastructurii sportive, respectiv finanțarea directă a activității sportive, concomitent cu crearea de legături cu mediul antreprenorial, vor duce la o dezvoltare accelerată și sustenabilă atât a sportului amator, cât și a celui profesionist.

Plecând de la faptul că în contextul pandemiei de COVID-19 au fost impuse o serie de restricții în scopul prevenirii răspândirii infecției cu noul virus SARS-CoV-2, de la alterarea pregătirii cotidiene a sportivilor de performanță, la schimbarea calendarelor competiționale, până la impactul socio-economic semnificativ asupra mediului sportiv în ansamblu, totul s-a derulat rapid și a reclamat din partea celor implicați multă flexibilitate și capacitate de adaptare.

            Odată cu relaxarea măsurilor, sportul se redresează ușor și caută să privească spre viitor. Orice reconstrucție însă, trebuie să plece în primul rând de la o înțelegere corectă și amplă a efectelor pe care perioada dificilă tranzitată le-a produs activității fizice în general și sportului de performanță în mod special.

În acest sens, considerăm că bugetul acordat sportului în Proiectul Bugetului Local al municipiului Bistrița pentru anul 2021 este insuficient pentru dezvoltarea sportului amator și profesionist. În acest sens, suma regăsită la capitolul 67.02, subcapitolul Sport 67020501, respectiv 100 mii lei, nu poate asigura o bună funcționare și dezvoltare a sportului.

Sportul bistrițean are nevoie de modernizare și de o des­chi­dere mai mare a autorităților locale pentru finanțarea sportului pentru a pro­duce performanţă la vârf.

            Având în vedere cele menționate anterior, vă rugăm respectuos să reconsiderați suma alocată capitolului 67.02 din Proiectul Bugetului Local al municipiului Bistrița pentru anul 2021. Menționăm că aveți la dispoziție cadru legal pentru suplimentarea acestei sume.

            Acest demers pentru suplimentarea bugetului alocat sportului bistrițean este susținut de reprezentanții cluburilor sportive din municipiul Bistrița. Prin prezentul memoriu vă înaintăm spre dezbatere și adoptare suplimentarea sumei de 100 mii lei alocată sportului bistrițean.”

 

 

 | 706 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

2 Comments

  1. Fostul primar și-a făcut pârtie de schi pe bani bistrtenilor ,unde am ajuns celebri în lume și de tot râsul la cea mai proastă pârtie din Europa daca nu chiar din lume. Pt sport și viitorul copiilor nu a făcut abtolut nimic. Primarul Moldovan cel puțin a făcut terenurile sintetice în oraș.
    A venit noul primar cu zero dorința de a investi în sport. Nu e vina lui ci a oamenilor care l-au promovat și a orașului care la votat. O sa fim un oraș de frunte cu copiii obezi ,cu copii care stau între 4 pereți și ore un sir pe tableta sau tel. Viitorul suna bine ! Nu e așa?

    Post a Reply
  2. Memoriul cu sportul este numa bun de aruncat la cosul de gunoi la hartie pt. reciclare. Si altii au facut contestatii si au venit cu propuneri insa exact ca pe vremea pesedeului, chiar mai rau decat atat consilierii locali s-au abtinut cu cate 15 voturi si ne-au persiflat pe toti. Am trimis un material domnule LINCA si catre dvs si va rog daca vreti sa il publicati. Am dat cu natangii din CL de pamant. Ei nu merita respectul nostru. Asta-i DEMOCRATIE PARTICIPATIVA ? Un mare FASSS.

    Post a Reply

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *