”Nu sunt muncitor, sunt fotbalist profesionist!”

Radu Șomodi, bistrițeanul care a făcut senzație împotriva Interului, e indignat de felul în care presa a relatat acest subiect. ”Nu am venit la muncă în Italia, ci să joc fotbal la o echipă profesionistă”, spune fostul fotbalist al lui Valer Someșan la Juventus Bistrița.

O știre de senzație a făcut turul buletinelor de știri sportive din Italia și România. ”Un muncitor român i-a umilit pe jucătorii lui Mourinho”, a fost titlul de săptămâna trecută, ce se referea la bistrițeanul Radu Șomodi. Toate materialele făceau trimitere la un meci amical între Inter Milano și AS Pizzighetonne, o echipă de liga a patra, în care un ”muncitor” român aflat la lucru în Italia marca un gol și făcea furori în fața jucătorilor interiști. Știrea era senzațională tocmai prin faptul că un amator, un tânăr ce juca fotbal doar în timpul liber, după orele de serviciu, reușea să joace excelent în fața unor monștri sacri din fotbalul mondial. Numai că esența știrii a fost eronată și chiar l-a deranjat pe eroul principal, Radu Șomodi. ”Eu n-am venit la muncă în Italia. Eu am venit să joc fotbal. Am impresar, am un contract de profesionist. O să-i dau în judecată pe cei care m-au făcut muncitor, luând acest cuvânt de pe un cont de netlog, de pe internet, fără să vorbească cu mine”, declară Șomodi pentru „Sportul Bistrițean”. Însă dincolo de eroarea comisă mai mult sau mai puțin intenționat, rămân celelalte informații corecte despre un bistrițean de 23 de ani, fost component al lotului național de juniori, care nu și-a găsit un loc în fotbalul românesc și care joacă foarte bine în Liga a 4-a italiană. Explozia mediatică din jurul său a avut loc pe 3 februarie 2009, când AS Pizzighettone a fost chemată de Inter la baza de pregătire pentru un amical închis publicului. Partida a avut două reprize a câte 30 de minute, s-a încheiat cu scorul de 1-1, iar vedeta ei nu a fost Adriano, Crespo sau Mancini, ci Șomodi. Acesta a izbutit să înscrie golul egalizator pentru formația sa cu un trasor de la 25 de metri, care l-a lăsat fără replică pe Orlandoni. Inter și Mourinho au încercat să ascundă acest rezultat, dar gruparea din Serie C2 le-a dejucat planurile, postând pe site-ul său oficial cronica meciului. De aici și până la articolele apărute în toată presa din peninsulă, iar apoi din România, n-a fost decât un pas.

Inter ”“ Pizzighettone 1-1

Goluri: 4′ Rivas/ 16′ Șomodi

INTER: Toldo (1′ st. Orlandoni),Maxwell, Kysela (27′ Mei), Rivas, Stevanovic, Muntari, Balotelli, Jimenezx, Mancini, Crespo, Adriano. All. Mourinho.

PIZZIGHETTONE: Razzetti (1′ st. Quaini), Scietti (10′ st. De Pietri), Malacarne (1′ st. Fumasoli), Santinelli, Bruscagin, Somodi, Tacchinardi (1′ st. Russo), Maccoppi (1′ st. Zanoletti), Graziano (10′ st. Pagani), Lucci, Piccolo.

Radu, cum a fost meciul acesta despre care a vorbit toată presa?

Cum să fie, un meci amical, într-o săptămână în care Inter nu avea alt adversar de pregătire. Sponsorii noștri sunt prieteni și au pus la cale această întâlnire. Am jucat, am marcat și un gol, totul a fost frumos…

Cum ai descrie faza golului?

Am primit mingea pe la vreo 30 de metri, i-am driblat pe Muntari și Maxwell și am tras de la vreo 25 de metri. În poartă la Inter a fost Orlandoni, al treilea portar, care n-a avut nici un reflex.

Cum te-ai simțit în teren împotriva unor jucători de talia celor de la Inter?

N-am avut nici un fel de probleme. E adevărat că au alcătuit o echipă din jucători care joacă mai puțin, dar au fost în teren și titulari ca Mancini, Adriano, Balloteli, Crespo sau Maxwell.

Cu Mourinho ai avut vreun contact?

Nu, n-am avut nici un fel de contact. Dar am auzit după meci că a cerut date despre mine de la directorul nostru sportiv.

Care e povestea fotografiei în care apari alături de Adriano?

După ce am marcat golul a venit la mine și m-a felicitat. Mi-a spus că nu se aștepta să trag de acolo. Atunci l-am rugat să facă o poză cu mine după meci și a acceptat fără probleme.

Ce ne poți spune despre echipa la care evoluezi?

Este o echipă profesionistă din serie C2, unde se joacă un fotbal foarte bun. Suntem pe la mijlocul clasamentului și avem ca obiectiv salvarea de la retrogradare. Eu am venit anul trecut în vară, după ce am jucat în Ungaria. Am 18 meciuri jucate la ei. Conducătorii vor să întărească lotul în această iarnă și vor să îl aducă pe Tachinardi, fostul jucător al lui Juventus și alți jucători care au evoluat în primele ligi.

Cât de mari sunt contractele la clubul tău?

Sunt între 30.000 și 100.000 de euro. Se câștigă foarte bine. Mai sunt și prime, care pot aduce venituri frumoase, peste cele ale unui fotbalist din jumătatea a doua a clasamentului primei divizii din România.

Ce le transmiți tinerilor fotbaliști bistrițeni care vizează să joace și ei măcar o dată cu marele Inter?

Să se țină de treabă, că vine vremea pentru fiecare!

Radu Șomodi

– data nașterii: 16 ianuarie 1986

– a început fotbalul la Juventus Bistrița, cu Valer Someșan

– a avut numeroase convocări la loturile naționale de juniori

– a fost transferat la Liberty Salonta, cu care a obținut promovarea în prima ligă, dar echipa a fuzionat cu UTA

– a mai jucat în liga a doua din Ungaria

– din 2008 joacă la AS Pizzighettone, în C2

– are un frate care joacă fotbal la Progresul Jelna

 | 443 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On