„Nu putem trimite copiii uzi la matematică. îi trimitem grași” – un editorial de Ana Ștefănel

7,4 milioane de euro s-au investit într-un proiect care cuprinde și baza sportivă de la Colegiul Național Liviu Rebreanu Bistrița. Bani publici, nu de la director din buzunar, nu de la școală. Cine poate folosi terenul de fotbal? Elevii, asta dacă nu au matematică…

Ceea ce se întâmplă în acest moment la acea bază sportivă întrece orice exercițiu de imaginație. Într-un interviu acordat ziarului nostru, directorul Suzana Gălățan explică cine și când poate folosi terenul de fotbal, cu intervale orare clar stabilite și numai de către elevii școlii.

Adică investim milioane de euro – repet, că asta doare: din bani publici – dar stăm cu lacătul pe poartă, pentru că (ghiciți ce?!) gazonul se strică dacă joci fotbal pe el.

Stăm și ne întrebăm zilnic ce se întâmplă în țara noastră pe plan sportiv, de ce nu mai vor copiii să facă performanță. Iar când avem o bază sportivă în care se investesc milioane de euro o ținem închisă.

«Atunci când plouă, iarba e udă. Nu poți intra dacă iarba e udă. După ora de sport copilul are matematică. Nu putem ține copiii uzi!», a spus direcotrul Suzana Gălățan.

Afirmația asta mă face să mă întorc puțin în timp, eram plin clasa a V-a. Jucam fotbal cu băieții pe baza sportivă a Colegiului Național George Coșbuc Năsăud, pe ciment – așa cum am făcut până la finalul liceului și chiar și după. Asta făceam în fiecare zi și nu aveam bucurie mai mare decât să joc fotbal, pe soare, pe ploaie, nu conta. Copiii au nevoie de mișcare, au nevoie de sport, trebuie să simtă spiritul de echipă, să intre în competiții (măcar în curtea școlii).

Nu vreau să îmi imaginez cu câtă tristețe va merge un elev la CNLR, după pauza în care accesul pe terenul de fotbal i-a fost restricționat. Pentru că plouă, pentru că strică iarba și alte inepții.

Pe de altă parte, ne întrebăm ce se întâmplă cu copiii noștri, de ce sunt supraponderali – că noi eram fit în clasa a V-a. De asta, pentru că preferăm să îi închidem în clasă, doar nu pot merge uzi la matematică. În loc să bată mingea pe bază sportivă (care credeam că a fost făcută pentru ei), se vor uita pe geam la gazonul perfect – nu știu pentru voi, dar pentru mine asta e o imagine de-a dreptul tristă.

«Se cere prea mult de școală», spune directorul, întrebat dacă bistrițenii n-ar putea juca fotbal pe teren. Important e să nu se strice iarba.

Propun să înconjurăm terenul de fotbal, să îl băgăm într-un glob mare de cristal și să îl privim. Și apoi să calculăm: 7,4 milioane pentru proiectul de la CNLR, alte câteva milioane pentru pârtia de schi – merge un glob și acolo. Sau le băgăm în cușcă, eventual într-o volieră de lux.

 | 3.289 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *