Nicu Vlad:„Bistrița a fost și va rămâne un centru puternic de haltere”

În aceste zile se desfășoară la Bistrița, Cupa României la haltere pentru junior II, competiție care se bucură de prezența multiplului campion național, european, mondial și olimpic Nicu Vlad. În acest moment Nicu Vlad este președintele Federației Române de Haltere și prim-vicepreședinte al Federației Internaționale de haltere. L-am întâlnit în sala de concurs, unde ne-a acordat un interviu.

Domnule președinte, bine ați revenit la Bistrița…!

Bine v-am găsit, îmi face plăcere să ajung din nou la Bistrița, aici este un centru puternic al activității halterelor din România.

Cum apreciați activitatea ce se desfășoara la Bistrița în domeniul halterelor?

După cum am mai spus-o și cu alte ocazii, pentru noi Bistrița a fost și va rămâne un centru care a dat rezultate, a dat mulți sportivi foarte buni, avem un centru olimpic aici, de asemenea Bistrița a obținut și o medalie olimpică la haltere, obținută de Răzvan Martin.

Care este părerea dumneavoastră despre Răzvan Martin?

Răzvan este un sportiv bun. Acum câțiva ani când l-am luat de la Bistrița am avut destule persoane care m-au criticat, dar cert este că am reușit să-l urcăm pe podiumul de premiere la cele mai mari competiții. Sper să rămână ancorat în realitate în continuare pentru că este un sportiv tânăr care are perspective pentru a obține rezultate bune și la olimpiada de la Rio.

Răzvan a fost urcat la o categorie superioară de greutate. Care au fost considerentele acestei hotărâri?

Am luat această hotărâre de a-l urca la o categorie de greutate superioară la nivel de federație, după ce ne-am consultat cu antrenorii cu care se pregătește. Am considerat că lui Răzvan îi va fi tot mai greu să facă categoria 69 kg, așa că am hotărât să-l formăm pentru categoria 77 kg. Avem la dispoziție trei ani până la următoarea olimpiadă și sperăm că am luat o hotărâre bună atât pentru el cât și pentru România.

Care sunt așteptările președintelui federației de haltere de la Cupa României la juniori II?

În primul rând sperăm să avem foarte mulți sportivi, lucru care în ultimii ani nu s-a întâmplat. Cred că la această competiție avem un număr mai mare în competiția băieților față de competițiile trecute, dar sperăm ca pe viitor să creștem numărul participanților pentru ca participarea în Cupa României să se materializeze în viitor în medalii în campionate naționale, europene, mondiale și olimpiade.

 Cum vedeți viitorul halterelor în peisajul sportului românesc?

În ultimii hani halterele și-au adus un aport important în dezvoltarea sportului românesc. Am obținut medalii la competițiile internaționale, suntem în acest moment în primele patru-cinci federații naționale care am obținut medalii la campionatele europene, mondiale și olimpiadă. Sper ca în noul ciclu olimpic în care am intrat sportivii noștri să se pregătească foarte bine și să obțină medalii în competițiile internaționale și să rămânem în frunte în ierarhia federațiilor de sport din România.

Riscați un pronostic în privința medaliilor care vor fi câștigate de halterofilii români la olimpiada de la Rio?

Nu sunt omul care face pronosticuri dar sper să reușim să obținem chiar mai mult decât ne-am fixat ca obiectiv, obiectivul fiind o medalie, sperăm ca medalia să fie cât mai strălucitoare.

Sunteți printre puținele federații care acordați o atenție deosebită generației viitoare..

Ne interesează în mod deosebit să avem asigurat viitorul acestui sport în România. Am  demarat la nivel național un program în derulare, se numește Pierre de Coubertin, este prima dată în ultimii zece ani când suntem sprijiniți și la nivel de selecție. Acest program sper să aibă contiunuitate, pentru a obține ceea ce ne-am propus altfel acest program s-ar transforma în niște bani pierduți.

În căteva cuvinte, convingeți un părinte care v-a citi acest interviu să-și aducă copilul să practice haltere?

Dacă copilul face sport, iar dacă face haltere cu atât mai bine, el are alte oportunități în viață, pentru că în zilele noastre dacă copiii stau doar în fața calculatorului, în spatele blocului, la colțul străzii, în cluburi sau în toaletele școlilor la o țigară, n-o să aibă o viață normală. Făcând sport copilul va fi mai disciplinat, mai sănătos, își va face alți prieteni intrând în contact cu alți sportivi, el va avea mult mai multe beneficii.

Un gând pentru iubitorii sportului bistrițean?

Aș dori să rog toți părinții să-și îndrume copiii să facă sport, pentru că mișcarea nu poate decât să le facă bine.  

Leon Buhai / sportulbistritean.ro

 | 1.043 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *