Munca, performanța și răsplata

Din vremuri imemoriale existența omului a fost legată de muncă. Civilizația, cultura, performanțele umane de vârf sunt produsul anilor de efort fizic și mental (creativ).

Pe orice treaptă istorică a curgerii vieții pe pământ marile sau micile realizări individuale sau colective sunt legate de prestațiile fizice și intelectuale.

Nu poți să nu rămâi impresionat de vibranta emoție ce cuprinde deopotrivă pe cei ce reușesc a se situa pe prima treaptă a podiumului. Fie în ungherele trăirii de fiecare zi, fie pe marile arene în iureșul marilor confruntări.

Am fost impresionat mai deunăzi, când de departe, dintr-o a doua patrie, Canada, un român de aproape 7 decenii, cu lacrimi în ochi îndemna: „Voi, cei de la televiziune, aveți posibilitatea… Spuneți tuturor românilor că numai munca și prin muncă se pot elibera și înălța în marea performanță a existenței!”.

Cu predilecție în sport nu cunosc nici măcar un caz izolat când a fost cucerită o mare medalie fără muncă. Cu speculație s-au mai întâlnit cazuri dar și acestea au fost repede sancționate. Așa că acei sportivi care au reușit să mențină un ritm de 20-25 de ore de pregătire săptămânală, 1500-1800 ore anual – și asta vreme de 8-12 ani – s-au înscris în cursa reală pentru marea performanță, fie că sunt Jocurile Olimpice, Campionate Mondiale sau nelipsitele divizii naționale.

Este precum o mega-cursă de maraton pe traseele unui New York sau Tokyo, în care pleacă mii de concurenți și în care trec linia de sosire abia către o sută. Toți sunt câștigați! Prin munca de pregătire prestată anterior și mai ales prin victoria obținută asupra sieși, prin dedicația pentru efort.

Mulți au convingerea că performanța este rezultatul exclusiv al stimulului bănesc. Eronat! Răsplata pecuniară la sportivii de vârf este mai degrabă afirmarea condițiilor de a perpetua efortul și de certificare a performanței. Și dacă generalizăm prin prisma vârfului de aisberg ajungem la concluzii greșite. La munca de volum, la munca de calitate, la efortul de inovație, răsplata nu lipsește. Pentru mai puțin, răsplată pe măsură.

Iată deci, parafrazându-l pe canadianul român, îndemnăm tot omul spre a căuta împlinirea în procesul muncii de orice natură ar fi. Și în sport nu se poate altfel!

 | 399 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On