MODELE

De multa vreme se pune problema nevoii de modele in mai toate domeniile de activitate umana. Unii le asociaza cu proiectele. Dat fiind complexitatea actului educational suntem de parere ca in acest proces nu se poate realiza profilul personalitatii urmarite decat cu riscul unei aventuri fara rezultatul asteptat, din lipsa unui model preconceput, verificat de practica in multe din coordonatele lui.

In sport, antrenorii prefigu-reaza drumul de parcurs de catre elevii lor pana la indeplinirea celor mai inalte obiective, mai ales acelea de valoare internationala. Ei utilizeaza modele slujindu-se de tehnica electronica de calcul care ii ajuta sa selectioneze cele mai eficiente mijloace (exercitii) si sa le corijeze permanent functie de problematica de fiecare zi.

Modelele nu pot fi urmate mecanic. Parcursul optimal al drumului catre performanta este absolut original pentru fiecare sportiv. El este un act de creatie din partea echipei ce concureaza asistandu-l pe sportiv. Mii si mii de ore de pregatire, sute si mii de exersari, permanente inregistrari, analize si concluzii releva corijarile impuse in sustinerea procesului.

Cand dupa ani de munca, efortul se valorifica pe cea mai inalta pozitie a podiumului Jocurilor Olimpice, Campionatelor Mondiale, Europene sau Nationale, ochii sportivului sunt inundati de lacrimi. Alteori, cand sportivul esueaza, lacrimi si deznadejde cuprind sufletul tanarului muncit pe terenul preparativelor insotite de obligatoriile renuntari la bucuriile tineretii. De multe ori si din aceasta „patanie” se naste un nou drum si mai indarjit.

In concluzie, potrivit si cu
spatiul de tipar acordat, modelele sunt indispensabile obtinerii obiectivelor de performanta. Ele nu pot fi aplicate mecanic ci prin adaptarea creativa, personalizata. Cultura, profesionalismul si imaginatia antre-norului joaca rolul decisiv in „confectionarea” unui model inspirat.

„Atunci cand el este validat de experienta verificatorilor” de proiect si cu adaptarile de rigoare ca urmare a aplicatiilor nu poate decat sa fie un model de succes. Este tot ce isi doreste in primul rand cuplul sportiv-antrenor.

 | 87 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On