Mihai Șargu:„N-am plecat din țară pentru bani. Vreau să progresez”

 

Mihai Șargu este unul dintre sportivii cu performanțe deosebite pe care i-a dat Bistrița. Are 20 de ani, este triplu medaliat cu bronz la Europene și campion national la tineret. În present, se antrenează în Germania, la Ochsenhausen și evoluează pentru clubul francez la Romagne. Joacă tenis de masă de la 7 ani și acum este antrenat de cel mai bun antrenor din Europa, Leo Amizic. Spune că n-a plecat din țară numai pentru bani ci mai mult pentru a evolua. Diferența între România și Germania este însă enormă. Acolo a primit apartament, are trei preparatori diferiți, de yoga, de fitness și de step, condiții la care în România nici măcar nu se gândea.

Ai participat recent la Campioantul Național de seniori. Cum a fost?

Acest Campionat Național a fost o experiență frumoasă. Dacă până acum îi priveam cu pasiune pe jucătorii de top din România, Crișan, Szocs, Filimon, cum se duelează, de data asta am reușit să fiu cu ei acolo. Sunt mulțumit de rezultatele obținute, locul 3 la proba de dublu cu Filimon Lucian și locul 3 la proba de simplu.

Cât de des mai vii în România?

Vin în România doar când sunt Campionatele Naționale de seniori și cele de tineret. Încă vreau să reprezint Bistrița, clubul care m-a format.

Care e diferența dintre tenisul de masă din România și cel din Germania?

Diferența dintre tenisul de masă din România și cel din Germania este mare. Sunt mulți factori care fac această diferență: pasiunea pentru acest sport, sponsorii, banii, jucătorii. Toate sunt cu mult peste nivelul nostru.

De ce ai plecat din țară?

Dorința de a juca la un nivel mai mare m-a determinat să plec, dorința de a progresa. Am vrut să-mi demosntrez că pot mai mult!

Când crezi că va ajunge România la nivelul Germaniei?

Sistemul din România mă face să mă îndoiesc că vreo echipă din Romania va putea să facă față echipelor din Germania sau Franța. Eu mi-aș dori enorm acest lucru.

Cât de mare e diferența dintre salariul pe care îl câștigi în România jucând tenis de masă și cel din Germania?

 Nu știu dacă în România putem să numim 'salariu'.E o indemnizație să zic așa…destul de modestă și aici nu sunt de vină cluburile din România, ci nivelul economic al țării. Momentan nu sunt interesat de bani. Am căutat cât mai mult un club unde pot să progresez.

Cât de mult ai resimțit dispariția lui Gheorghe Bozga?

Dispariția domnului Bozga este o pierdere enormă a tenisului de masă european, românesc și bistrițean. A fost un antrenor extraordinar.

Care e programul tău din Germania? Cum te-ai acomodat?

În Germania m-am mutat de aproximativ trei luni, sunt cu Hunor Szocs și cu Ionescu la club. Avem un program extrem de încărcat, 3 antrenamente pe zi plus fizic. Avem 3 preparatori diferiți, yoga, fitness și step. Avem 3 antrenori de tenis de masă, cu unul dintre ei lucrez mai mult. E unul dintre cele mai mari cluburi din Europa, am primit apartament acolo unde, stau singur. Pot spune că m-am acomodat foarte repede.

Ce planuri ai pe termen scurt? Dar pe termen lung? Te-ai mai întoarce în țară, eventual să antrenezi?

Pentru următoarele 16 luni am un program foarte intens, fără vacanțe, multe concursuri și multă muncă. Pe termen lung îmi doresc să particip la Jocurile Olimpice. Sunt tânăr să antrenez încă, poate când voi termina cariera de jucător. Bineînțeles că aș vrea să vin în țară acolo de unde am plecat, să ajut și eu la rândul meu

Cât timp liber ai acolo?

Într-o săptămână am timp liber doar duminica și vacanță am doar vara, o lună, dar nici atunci nu mă opresc din antrenamente.

Sunteți câteva generații de sportivi descoperiți de Gheorghe Bozga. Foarte mulți dintre voi ați ajuns departe, cu rezultate deosebite. Care a fost secretul?

Cred că disciplina și munca pe care am depus-o alături de domnul Bozga și domnul Filipaș a fost totul. Ne-am ajutat unul pe celalalt când a fost greu, cred că asta a făcut diferența.

Augustin Danci

 

 

 

 | 701 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *