Luare-aminte

Este în firea oamenilor dorința de progres. Cu atât mai mult într-un domeniu de vârf cum este fotbalul. Dar mersul înainte este dominat de legi, obiective, metode, parametri ș.a. Așa și-n sport. Orice nouă performanță nu poate fi decât rodul muncii și talentului, desfășurate după legile antrenamentului. Filosofia pregătirii sportive pleacă de la exerciții și factorii de clasificare (influență): fizic, tehnic, tactic, moral-volativ, biologic, teoretic.

Acesta din urmă, pentru că la el ne vom referi prin excelență, vine în amalgamul pregătirii sportive să lămurească pe calea intelectului rolul și locul fiecărui factor, regulile și exigențele sportului.

Pentru că în procesul practic factorul teoretic, greșit este aproape neglijat, rândurile noastre țintesc o atenționare de aducere aminte.

Antrenorul susține dezvoltarea antrenamentului sportiv, făcând apel la cunoașterea, înțelegerea și aplicarea de către sportiv (echipă) a metodicii de pregătire, a regulamentului tehnic al
sportului respectiv, a normelor de igienă a practicii sportive, a necesității comba-terii viciilor (fumat, consumul de alcool și droguri, deprinderi extrasportive cu irosire de energie ș.a.), a respectării tutu-ror normelor morale de muncă, viață, întrecere sportivă.

Performanța este condiționată de modul creativ în care antrenorul și
sportivii valorifică prevederile regulamentelor în sportul respectiv.

Deopotrivă și arbitrii sunt chemați a da concurs favorabil soluțiilor tehnico-tactice exprimate în joc de actorii principali, prin înțelegerea profundă a spiritului regulamentului tehnic.

Tot mai mult, jocurile se rezumă la esență: lupta directă între atacanți și apărători. De aici ”micile șmecherii” speculate exagerat de unii sau de alții, care prin greșeli de decizie a arbitrului aduc avantaj pe moment sau chiar victoria finală. Prin vicii morale, uneori erorile de arbitraj devin cauze de scandal sportiv. Mai mult, revolta conducătorilor se concentrează pe un cap de acuzare: ”arbitrii, prin voia lor, hotărăsc clasamentele!”

S-au restrâns până la neglijabil numărul partidelor din Liga I-a de fotbal care poartă pecetea bănuielilor de ”înțelegere frauduloasă”. După cum în actuala criză economică se conturează o constatare imorală: cine are bani la discreție va decide clasamentul și existența pe un oarecare palier competițional. Asta nu vrea să însemne că trebuie să ne-mpăcăm cu situația.

De aceea și semnalul rândurilor noastre. Instruirea și educația sportivilor este prima măsură împotriva imposturii în competiție. Perfecțiunea regulamentelor, a metodicii antrenamentului, aplicarea lor cu consecvență și eliminarea ”jmecherilor” conduce la adevăratul spi-rit sportiv. Este o datorie de onoare a ce-lor ce hotărăsc ceea ce se petrece-n scenă.

 | 306 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On