La mulți ani, Gloria Bistrița!

Gloria a împlinit astăzi 90 de ani de existență. Pe 6 iulie 1922 se năștea Asociația Sportivă Gloria Bistrița, avându-l ca președinte pe Simion Sbârcea. De-a lungul timpului, clubul a mai avut câteva denumiri: Ceramica (înaintea celui de-al doilea război mondial), CS Bistrița (după război), Progresul (până în 1956, când revine la numele Gloria). Din 1986, secția de fotbal se desprinde de asociație, sub denumirea Fotbal Club Gloria Bistrița.

După 90 de ani, Gloria Bistrița e, ca un vin vechi. Gloria Bistrița e, alături de Dracula, cel mai important și cunoscut simbol al Bistriței, al județului. Contestată de mulți dar iubită de toți, Gloria Bistrița e parte din identitatea orașului nostru și poate câteodată n-o merităm. Ne-a arătat, de-a lungul anilor, că zicala cu buturuga e pe bune, ne-a arătat, în ultimul an că, atunci când crezi că totul e pierdut, poți reuși dacă speri, vrei și faci. Echipa asta, este, mai nou, un exemplu de reușită cinstită într-un sistem corupt, greoi și plin de interese obscure, e un exemplu de cum să-ți revii când toți te vedeau deja mort și îngropat. E ceva ce-a rezistat și-n cooperativă și-n afara ei.

Gloria este, cel puțin în ultimii 20 de ani, Jean Pădureanu, dar nu doar atât. Gloria e Tori Ciocan, Ică Moga, Costel Câmpeanu și Mironaș, Gloria e Titi Voica, Sebi Moga și Coro, mulți dintre ei, idolii noștri când eram puști și-o puneam de-o nemțească în fața blocului. Gloria e valul de oameni, puțini sau mulți, care se îndreaptă în același loc, la aceeași oră, înainte de meci.

Gloria a ajuns la 90 de ani și datorită bucătăreselor, a femeilor de serviciu de la club și a celor care calcă tricourile jucătorilor. Și-a revenit din moarte clinică datorită antrenorilor, jucătorilor și celor din stafful clubului care, în ultimul an, au ales alb-albastru în loc de-o pită pe masa de-acasă.  

ACF Gloria 1922, a împlinit astăzi 90 de ani de existență. Nu s-a sărbătorit cu fast, nu s-a marcat oficial evenimentul, dar nu-i bai. Noi, suporterii, avem timp să ne bucurăm cu ei, din 22 iulie. La 90 de ani, Gloria Bistrița n-arată deloc ca un bătrân. E mai degrabă un înțelept de la care avem multe de învățat. Și unul lângă care trebuie să fim alături, ca parte din familie.

 

Augustin Danci

 | 751 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *