Iosif Moțan: "Mă bucur că am scăpat cu viață !"

Unul dintre cei mai valoroși gimnaști ai Centrului Olimpic de juniori de la Bistrița a fost la un pas de a rămâne paralizat

– Carte de vizită –

– născut în 14 noiembrie 1990 la Sibiu
– campion balcanic la cal cu mânere (juniori)
– vicecampion balcanic la individual compus și paralel (juniori)
– multiplu campion național la juniori
– din anul 2007 se află în vizorul lotului național de seniori

            Cu câteva materiale în urmă scriam despre lotul de tineret al României care se antrenează la Bistrița, lot care, la Campionatul European de luna trecută, rata obiectivul din cauza calului cu mânere. Iosif Moțan era considerat specialist la acest aparat, cu șanse reale de a prinde lotul de seniori în competițiile internaționale. Din păcate, în antrenament, la obișnuita încălzire de dinaintea săriturilor, Moțan a căzut, fracturându-și coloana cervicală. Medicii nu i-au dat prea multe șanse de recuperare, însă Iosif crede că Dumnezeu a făcut o  minune și l-a salvat. El ia în calcul varianta renunțării la gimnastică, școala trecând în acest moment pe primul loc.
            Iosif , văd că ești mai bine, ai trecut peste probleme…
Așa este, nu vreau să treacă cineva prin ceea ce am trecut eu. Am avut noroc că am scăpat cu viață. Unii medici ziceau că nu mai am șanse de recuperare, pentru că măduva spinării e secționată, alții spuneau că nu este. Pentru că nu s-a găsit un elicopter disponibil atunci, am fost transportat cu ambulanța, iar după o oră jumătate de drum am început să îmi simt picioarele, fapt care i-a șocat pe medici. Parcă le văd și acum fețele mirate: "Îți simți picioarele?"
            Recuperarea merge bine?
Am petrecut o lună și jumătate la spital, unde am trecut printr-un program de recuperare intens, iar acum pot să mă mișc foarte bine. Doar gâtul îmi este imobilizat. Deja pot merge și la sala de forță, dar pentru exerciții mai ușoare.
            Crezi că vei mai putea face gimnastică?
Teoretic șansele sunt foarte mici. Adevărul este că nici eu nu mai pot să mă gândesc la așa ceva. E riscul prea mare, orice greșeală m-ar putea costa forte scump. Îmi pare rău că a ieșit așa, am pierdut un tren, dar va veni altul cu siguranță. Păcat că nu am putut fi alături de echipă la ultimele Europene. Probabil că un exercițiu bun la calul cu mânere le-ar fi dat încredere băieților și nu ar mai fi ratat, atingând astfel și obiectivul. S-a întâmplat accidentul tocmai când urma să fiu promovat la lotul de seniori. Așa a fost să fie, acum va trebui să îmi văd de școală și să încerc să-mi realizez altfel viața. Timpul nu e pierdut, sunt încă tânăr, optimist, merg înainte!

 | 698 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On