Întâmplări de ieri și de azi

Un sfert de secol a trecut de când vestitul Rică Răducanu, aflat la Bistrița cu lotul reprezentativ al României în calitate de antrenor pentru portari, mi-a povestit în stilul său spumos despre eșecul (său) de a ajunge student la medicină.

O viață (de sportiv) a apărat numai poarta Rapidului. Mai spre apusul carierei fotbalistice s-a gândit să se căpătuiască. Unde? La Craiova! Universitatea era în mare vogă națională și europeană. Exigențele internaționale o obligau să-și atragă serviciile unui portar recunoscut.

Zis și făcut. Mai ales că cei din Bănie îi și avansaseră niște propuneri. Prin intermediari, Răducanu înțelesese că erau dispuși să-i ofere mari foloase. În fața unui conclav local din care nu lipseau primarul și rectorul Universității, Rică Răducanu își prezintă doleanțele: „Mai întâi vreau locuință. Am soție și copil mic.” „S-a făcut zice primarul”. „Apoi vreau o primă de instalare”. „Se va face!”, zice din nou primul edil al orașului. „Vreau să devin student, să ajung medic!” La care rectorul se uită întrebător de jur-împrejur: „Păi mi-ați spus că n-are liceul, ci numai o școală profesională… Ricuță dragă, ce vrei tu nu se poate fără bacalaureat!” „Tăticilor, eu am crezut că stau de vorbă cu șefii, dar dacă nu puteți să-mi dați anul acesta o diplomă de bacalaureat mă voi duce la alții!” „Rică, noi n-am spus că nu putem, dar asta necesită timp pentru studii și examene…” „Păi nici eu nu vreau totul peste noapte. Și nici nu vreau să fiu medic de ăla mare, ci unul mic, din cei ce dau amenzi în piață!” Au râs toți cei de față și s-au despărțit prieteni! Răducanu a rămas pe mai departe la Rapid.

În timp ce-mi povestea cu atâta meșteșug despre eșecul carierei sale mi-am adus aminte că totuși fotbaliștii capabili au făcut studii, unii de medicină, așa precum: dr. Luca, dr. Ivansuc, dr. Copil, dr. Georgescu, dr. Surdan, dr. Rădulescu, dr. Bölöni ș.a.

Și mă mai gândesc la faptul că DNA și MEC sunt nevoite să cerceteze cele 13 facultăți de medicină de astăzi care au eliberat „peste noapte” mai bine de 170 de licențe de medic (spun ziarele). Săracul Rică Răducanu, mare „ghinionist”!

 | 127 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On