În așteptarea primăverii

Așteptarea este deja o obișnuință, o adevărată stare existențială la români. Cineva caracterizând popoare spunea despre români, fără a avea pretenția unei radiografii generale: ceea ce este cert în caracterul românilor este răbdarea.

Mai nou, zilnic suntem presați prin media cu știri și informații despre dimensiunile tot mai monstruoase ale crizei financiar-economice mondiale și care se abate tot mai simțit asupra noastră.

În atare momente s-a semnat protocolul ”Parteneriat pentru România”, un document de principii și angajamente vizând guvernarea țării pentru următorii 4 ani. Au urmat în aceste zile, așa cum e normal, numeroase comentarii mai ales în mass-media, care au rostul lor în limpezirea opiniei publice. Vor urma cât de curând noi etape politice până la confirmarea noului Guvern. Vom vedea atunci probabil și Programul ce va proiecta România în viitor.

Indiferent, acum sau în viitor, nu ne explicăm și nu putem fi de acord cu criticile aduse Protocolului semnat PDL și PSD+PC de către unii oameni analiști politici. Aceia care își mărturisesc dezaprobarea în termeni peiorativi, în derâdere pentru prioritățile declarate în Protocol turismului și sportului în viitorul României. Probabil, spuneau unii, că ”sportul va aduce bani pentru reabilitarea bugetului național”. Alții că Parlamentul va avea scăderi de eficiență cu artiști,
sportivi sau ziariști sportivi în componență.

”Nu voi uita nici un moment să aduc din Parlament servicii sportului” ”“ spunea simplu, direct Cristian Țopescu, despre viitoarea sa calitate de parlamentar.

Înțelegem rostul competiției libere în economie. Înțelegem și că astăzi un comunicat oficial ne informa că 46.000 de firme sunt în proceduri de faliment. Și, de asemenea, că șomajul amenință foarte curând alarmant forța activă a țării. Dar nu credem că anihilarea acestora s-ar putea face prin stoparea sportului! Dimpotrivă! În condiții grele omul are nevoie de mai multă securitate în planul sănătății. Și exercițiul fizic este cert un factor sanogenetic profilactic și de multe ori curativ.

Ne referim la ceea ce marea masă poate beneficia prin servituțile mișcării fizice în scop de destindere și fortificare. Dar în aceeași măsură și la spectacolele sportive. Doar trebuie să trăim ca în Europa!

Și pentru că veni vorba de bătrânul continent și de Uniunea ce-l cuprinde, oare ar trebui să ne propunem ”“ după unii ”“ să trăim izolați? Oare de ce n-ar trebui ca turismul să fie și el o preocupare principală a viitoarei guvernări? Experiența a demonstrat și importanța economică a turismului, dar și rolul lui în culturalizare. De multe ori, turismul prin efecte imediate asupra omului concurează învățământul.

Cei 18 ani ai României, tot mai libera circulație a românilor în lume n-au adus progres în viața oamenilor de pe aceste meleaguri? Contactele străinilor cu valorile românești n-au adus mai mult prestigiu, mai mult interes pentru a fi cunoscuți?

Iată deci că afirmații ne-chibzuite nasc prea multe întrebări și poate prea multă energie cheltuită spre a le estompa.

Am trecut de mai multe zile în noul an. La mulți ani, românilor! Așteptăm cu nesaț o bună primăvară românească, pentru fiecare om al țării!

 | 139 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On