Handbal: Trei bistrițence, foste jucătoare de Liga 1, pregătesc generația de poimâine! Azi, prima confruntare!

Geta Diniș Vârtic, Carmen Mican și Valeria Motogna care împreună au câteva sute de meciuri în Liga Națională de handbal feminin, antrenează echipe juvenile. Cele 3 bistrițence și-au adunat echipele pentru o competiție amicală, defășurată astăzi în sala LPS. 

Geta Diniș Vârtic, lansată de la liceul sportiv bistrițean, componentă a echipei de Liga Campionilor a handbalului băimărean, s-a stabilit definitiv la Bistrița și a pus bazele unui club privat. Se numește ACS Impact Bistrița și îl administrează alături de soțul ei, fostul rugbist Cristian Diniș, dar și împreună cu Răzvan Cerceja, actualul șef al ADI Turism BN. Au adunat băieți și fete între 7 și 14 ani, încercând să formeze mai multe grupe de handbal juvenil. Deocamdată, au în jur de 30 de copii, care au intrat azi în teren la acest turneu amical.

Valeria Motogna, bistrițeanca ce are aproape 150 de meciuri în Naționala României, mai joacă încă în liga secundă, la CSU Oradea, cu Geta Diniș Vârtic. A ajuns la 37 de ani și s-a stabilit la Zalău, unde a jucat după perioada de glorie de la Oltchim. Și-a făcut clubul ei de handbal, cu Ana Maria Șomoi, o altă handbalistă celebră a Zalăului. Și a venit la Bistrița pentru a participa la acest turneu alături de prietenele ei.

Carmen Mican, fostă jucătoare în perioada de glorie a Silcotubului din Zalău, a preluat recent grupa de junioare 4 de la LPS, formată de Teodora Szakacs Griga, aflată în concediu de maternitate. Și încearcă să facă trecerea spre junioare 3, implicându-se cu toată priceperea acumulată în mulți ani petrecuți ca jucătoare și antrenoare la toate nivelurile handbalului românesc.

Echipele celor 3 bistrițence, atât de fete cât și de băieți, au jucat astăzi meciuri interesante și spectaculoase vreme de 6 ore, în sala de la LPS. Au făcut pauză de-o pizza în jurul prânzului, acesta fiind momentul cel mai așteptat de către copii. La final s-au oferit diplome și premii tutoror celor care au jucat în această reuniune, numită ”Fulg de nea”. Însă nimeni n-a pus preț pe rezultate, ci pe experiența pe care acești copii o acumulează în condiții de joc.

Din păcate, însă, aceasta ar putea fi doar generația de poimâine a handbalului bistrițean. Pentru că generația de mâine lipsește cu desăvârșire. O prăpastie imensă a apărut între echipa de senioare din Liga Florilor și acești muguri de handbal juvenil.

S-au pierdut ani mulți în care handbalul bistrițean nu a avut echipe competitive înscrise în campionatele naționale, deși orașul nostru era recunoscut pentru performanțele obținute de-a lungul timpului în handbalul pentru copii și juniori. Să sperăm că această gaură neagră va dispărea odată cu aceste generații de copii și altele ce ar putea urma.

ACS Impact Bistrița: Cristina Diniș Vârtic, Veronica Hangău, Maya Bartoș, Mara Ababi, Claudua Pașca, Jessica Suciu, Andreea Bodor, Cristina Ghindean, Paula Petri,Iulia Senocico, Mihaela Lupușor, Sara Podină, Patricia Ciui, Alexandra Miron, Teodora Cristurean,  Denisa Morariu, Andreea Bob, Teodora, Zara, Gina Mici, Mihaiela Morariu, Adriana Chibulcutean, Ioana Iacob, Sandra Pașcalău, Giulia Fetti, Veronica Moldovan, Maria Kerekeș

LPS Bistrița:  Alexia Anton, Ariana Moldovan, Denisa Ciociu, Alesia Dreptate, Denisa Pop, Claudia Tînca, Andreea Grozav, Alexandra Beldean, Anda Linca, Bianaca Hodoroga, Nicolle Nedelea, Iulia Maria Raț, Delia Stancu, Denisa Greabu.

Adrian Linca

 | 6.747 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *