Handbal: 9 au plecat, vor veni 7! Gloria reușește câteva transferuri de marcă pentru sezonul următor!

La finele prolificului sezon 2023/2024, Gloria și-a luat la revedere de la nouă jucătoare din angrenajul lotului. Au părăsit echipa Pristăvița, Stoleru, Chintoan, Dahl, Bulatovici, Dumanska, Babovici, Kpodar și Posavec. Pe lângă Laura, care cu siguranță ar mai fi dus cu brio încă un sezon, făcând cel puțin doar faza de apărare, în dreptul pierderilor ceva mai semnificative se află daneza Ida Dahl și muntenegreanca Nina Bulatovici, jucătoare care s-au adaptat mai greu, însă s-au remarcat spre finele anului competițional.

Pivotul Ida Dahl, în materie de dăruire și poftă de “luptă”, a ținut ștacheta sus pe parcursul ultimei părți, foarte aglomerate, de campionat. Spiritul ei nordic, deși târziu oarecum, s-a aprins exact când avea Gloria mai multă nevoie și cu multiple ocazii, când brazilianca De Araujo etala un randament slab, Ida s-a ridicat la așteptările băncii tehnice, afișând un nivel, câteodată, superior mediei de echipă. E drept, statura nu o avantajează, dar a compensat bine pe celălalte planuri.

Nina Bulatovic parcă mai are nevoie de o doză de maturitate, însă, după ultima ei accidentare din acest an, agila extremă a înlocuit-o în repetate rânduri, cu succes, pe Seraficeanu. Mingea se lipește de ea ca scaiul de bumbac, iar viteza și buna desprindere de la sol au ieșit în evidență, în deosebi în ultima parte a sezonului.

Invitat la podcastul Hai cu Link, președintele Consiliului Județean, Radu Moldovan, a dezvăluit noile achiziții ale Gloriei pentru sezonul ce urmează. Până în momentul de față, șapte jucătoare noi se vor alătura lotului, la reunirea acestuia, planificată pentru începutul lunii iulie. Toate cele șapte fete sunt jucătoare de națională, iar o bună parte din acestea au evoluat la cel mai înalt nivel: Champions League.

Eva Kerekes (Minaur Baia-Mare) – extremă stângă – 23 ani – 171 cm – România

Tânăra extremă de perspectivă a debutat în naționala României anul acesta, în deplasarea contra Bosniei-Herţegovina. La echipa de club a bifat puține minute pe parchet, însă la prima reprezentativă a țării a făcut o figură frumoasă, marcând în ambele din cele două ultime meciuri de calificare pentru Euro, disputate de România. Cu Minaur a bifat prezențe în EHF European League în sezoanele 2020/2021 și 2021/2022, însă nu din postura de extremă titulară a lotului băimarean.

Dagmara Nocuń (Tussies Metzingen) – extremă stângă – 28 ani – 166 cm – Polonia

Experimentata extremă se alătură Gloriei de la formația germană Metzingen. După numeroase sezoane petrecute la MKS Lublin, cu care a participat mai mereu, ori în Champions League, ori în celalate competiții europene intercluburi, poloneza a petrecut ultimele două sezoane în prima ligă nemțească, clasându-se, în ambii ani, cu formația ei, pe locul șase în liga națională. Pe lângă câștigarea campionatului polonez sau a cupei domestice, aceasta are în palmares și titlul de câștigătoare a Cupei Challange, alături de formația din Lublin. A debutat în naționala Poloniei în 2017 și a punctat participări cu aceasta la Euro 2020 și 2022, precum și Mondialul din 2021 și 2023.

Danila Patricia So Delgado-Pinto (Club Balonmano Elche) – inter stânga – 22 ani – 173 cm – Spania

A jucat, vreme de 6 sezoane, doar în Spania, unde a fost desemnată “cel mai bun inter stânga din Liga Iberdrola (2022/2023)“ și “cea mai bună tânără jucătoare din Liga Iberdrola (2020/2021)“. Alături de ultima ei formație, Elche, a câștigat în acest an Cupa Challange, marcând în cele 11 meciuri disputate în competiție, 70 de goluri. A debutat pentru naționala țării ei în 2023, tocmai într-un meci amical împotriva României. La mondialul de la finele anului trecut s-a remarcat doar într-un singur meci, din Main Round, pierdut împotriva Țărilor de Jos, înscriind în acel joc cinci goluri din cinci aruncări la poartă.

Gréta Kácsor (DVSC Schaeffler) –  inter stânga – 24 ani – 175 cm – Ungaria

La fel ca și iberica ce urmează a-i fi colegă, nu a părăsit niciodată campionatul Ungariei. Cu experiență în toate competițiile europene intercluburi, viitorul inter al Gloriei a ajuns în actuala ediție de Champions League până în optimile de finală, marcând 69 de goluri pentru DVSC Schaeffler. A fost desemnată, vreme de doi ani consecutiv, în 2017 și 2018, ca fiind cea mai bună tânără jucătoare a ligii naționale. Are un palmares impresionant cu Ungaria în competițiile de junioare și tineret, câștigând aurul european și mondial cu naționala de junioare și o medalie de argint la Mondialele de Tineret. În cadrul naționalei de senioare, a fost convocată pentru prima data în noiembrie 2020.

Nikolina Vukčević (WHC Buducnost)  – pivot – 23 ani – 180 cm – Muntenegru

Muntenegreanca se află în aceași ipostază, viitorul periplu la Gloria marcând totodată și prima experiență în afara granițelor. Ba mai mult, Nikolina a jucat în handbalul mare exclusiv pentru Buducnost, alături de care a câștigat multiple trofee naționale și a jucat vreme de șase sezoane în Champions League. În ultimele sezoane însă, nu a fost utilizată ca titulară de drept a postului pe care joacă. În naționala Muntenegrului a debutat în 2019, totuși, la ultimul mondial nu a făcut parte din echipa țării ce s-a deplasat în statele nordice, gazdele campionatului.

Yaroslava Burlachenko (Gloria Buzău) –  pivot  – 32 ani – 177 cm – România/Ucraina

Posesoare a cetățeniei române de puțin timp, Burlachenko cunoaște bine Liga Florilor. A venit pentru prima dată în România în 2012, însă după doar un sezon s-a transferat în Turcia. În 2016 s-a reîntors în țara noastră unde a jucat pentru Craiova, Slobozia, Baia-Mare și Buzău. Cu ultimele două formații a participat, în trei ani consecutivi, în Cupa EHF, alături de Minaur câștigând medalia de bronz în această competiție. În sezonul ce tocmai s-a terminat, a jucat în 19 partide pentru Buzău, înscriind 37 de goluri. Deși, la prima vedere reușitele sunt aparent puține, Yaro se situeaza în topul jucătoarelor cu cel mai bun procentaj de înscriere din Liga Florilor. Cele 70 de procente o clasează pe locul 37 la nivel național. A bifat puține prezențe în naționala Ucranei, însă pentru România, lipsa unui alt pivot experimentat care să vină în completarea lui Ostase, face din Burlachenko o reală pretendentă pentru un loc în naționala țării noastre.

Ivana Kapitanović (Rapid București) –  portar – 29 ani – 183 cm – Croația

S-a alăturat Rapidului în sezonul 2022/2023 după patru ani petrecuți la Metz, la ambele echipe evoluând an de an în Champions League. Deși nu a prins naționala Croației la ultimul mondial, iar la Rapid a jucat în campionat doar în cinci meciuri, Kapitanović e pe locul 5 în ierarhia națională ce ilustrează procentajul de mingi salvate, în dreptul acesteia stând 33,3 procente, ca urmare a celor 22 de intervenții din 66 de mingi primite pe spațiul porții.

Tiberiu Titieni

 | 8.215 vizualizări

Author: Adrian Linca

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *