Gheorghe Bozga: "Berni merita premiată măcar cu o vacanță"

Gheorghe Bozga, cel care o antrenează pe Bernadette Szocs, poate cel mai mare antrenor de tenis de masă al României, a fost alături de sportivii săi doar cu sufletul la Campionatele Europene. Gheorghe Bozga n-a putut participa din cauza unor probleme medicale. Crede că anul acesta competițional a fost probabil cel mai prolific pentru tenisul de masă românesc. Are însă un singur regret, acela că medaliații la Europene nu vor fi recompensați așa cum se cuvine.

 

            Cum comentați rezultatele obținute la Campionatele Europene?
Ca să pot comenta rezultatele trebuie să pun o întrebare retorică: ce poți spune despre o secție care, în sezonul competițional 2007-2008, a câștigat 14 titluri de campioni naționali, care a câștigat 8 medalii la Balcaniadă, 5 medalii la Campionatele Europene și care are în total 30 de medalii interne și 13 internaționale? Dar să nu uităm participarea lui Adrian Crișan la Olimpiadă… Nu putem spune decât că rezultatele sunt foarte bune și că este probabil anul cel mai fructuos al nostru pentru că momentul de vârf, Campionatul European, a fost încununat cu acest succes. Recordul de până acum i-a aparținut Mihaelei Șteff și a fost realizat în 1994, la Paris, când a câștigat 3 medalii de aur. De atunci iată că s-au scurs atâția ani și n-am rămas pe loc și uite că în anul olimpic am reușit să obținem 5 medalii cu o generație care este foarte tânără, care are perspective și care mai are de crescut mult în tenisul de masă național, european și mondial.
            Sportivii bistrițeni au fost practic principalii actori ai acestui succes…
De data aceasta, într-adevăr Bistrița a cucerit 5 medalii din cele 6 obținute de delegația României. Faptul că tot timpul ne menținem la acest nivel înseamnă ceva pentru tenisul de masă românesc.

„Rezultatele ei nu se vor opri aici”
            Vă așteptați să aibă Berni o astfel de evoluție?
De la ea așteptam un an în care să aducă două medalii. Dar iată că micuța Berni a reușit să ne întreacă așteptările și să se întreacă și pe ea, obținând patru medalii, în două finale fiind aproape de locul I. Este un rezultat excelent pentru ea. Nu pot decât să o felicit, dar sunt convins că progresul, drumul și rezultatele ei nu se vor opri aici.

„De munca lui Berni nu vreau să se folosească alții”
            Care credeți că a fost secretul reușitei de anul acesta?
Probabil că și munca depusă un an de zile, probabil că și nemulțumirea ei că la Balcaniadă, unde sunt 6-7 țări, n-a luat decât două medalii au ambiționat-o și au pus-o pe picioare în așa fel încât, la un campionat european, unde au fost 600 de participanți și 40 de țări, să se întreacă pe ea. Vreau să amintesc aici că, înainte de a porni pregătirea pentru Campionatele Europene, am primit o adresă de la Federație, prin care mi se solicita să o trimit la Constanța. Tot printr-o adresă am răspuns că eu răspund de la cap la coadă, răspund cu capul dacă e nevoie și nu o las pe Berni. Pentru că de munca lui Berni nu vreau să se folosească alții, nu vreau să se folosească alții nici de valoarea ei. Cu toate aceste riscuri, am menținut-o în pregătire acasă, cu băieții, și iată că pregătirea și seriozitatea au dat roade.
            Ce urmează pentru ea?
Bineînțeles, o mică vacanță. Îmi pare rău că trebuie să spun asta, dar vacanța și-o va face pe banii ei. N-o să reușim nici din partea Federației, nici din partea clubului să-i asigurăm o mică vacanță. Îmi pare nespus de rău, pentru că merită fetița aceasta… Este extrem de obosită, ea a dus greul și la echipe și nu reușim să-i dăm o vacanță. Va avea una cu părinții, pe banii lor, după care reluăm munca, uităm ce a fost, pentru că succesul e frumos atâta timp cât ești pe podium. Odată coborât, trebuie să uiți de el, să-și amintească alții și tu să-ți continui pregătirea…
            Totuși, nu se așteaptă ceva premieri din partea Federației?
Bănuiesc că Federația o va premia conform normelor, dar avem premieri care nu s-au făcut de anul trecut…
            Credeți că este viitoarea Mihaela Șteff sau este peste ea?
Eu am scris o carte în care mi-am povestit viața și, la capitolul steluțe, am spus că Bernadette poate deveni o Șteff. Să nu uităm că în curtea noastră mai avem o sportivă care calcă pe urmele lui Șteff. Este vorba Andreea Clapa, care are și stilul Mihaelei. Sportivi sunt, important e cum îi motivăm și cum îi păstrăm. Eu, deocamdată, am dovedit că știu să-i antrenez, alții trebuie să știe să-i păstreze și să-i valorificăm.
            Ce credeți că va face Crișan la Jocurile Olimpice?
El trebuie să aibă o evoluție bună, pentru că, în patria tenisului de masă, cu chinezii e greu să te bați, cu toate că numărul lor este limitat. Dacă va avea o șansă și pe tablou, la tragerea la sorți… Șansă înseamnă să nu cazi cu adversari care nu-ți convin ca stil, cei mai buni să fie eliminați de alții. Contează ca în ziua respectivă să prinzi o formă bună, să ai o dispoziție mai bună…
            Este momentul lui să demonstreze?
Este unul dintre momentele lui. Cariera lui nici nu începe, nici nu se termină aici. Eu zic că este încă tânăr. Și îl avem exemplu pe Călin Creangă care, la 36 de ani, încă face față tenisului de masă mondial.
            Ce va face antrenorul Gheorghe Bozga în această vară?
Din cauza problemelor medicale mi-am anulat orice concediu, de aceea nu am fost nici în Italia. Deocamdată vin și plec de la sală și antrenez alte generații.

 | 135 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On