Gabriela Szabo a fost prezentă la Bistrița la crosul care îi poartă numele. Fosta mare atletă bistrițeană a venit împreună cu soțul ei, Zsolt Gyöngyössy. Gabi Szabo a luat startul cu cea mai mică grupă de copii, iar apoi a stat de vorbă cu cei prezenți în curtea Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, s-a fotografiat cu ei și a acordat autografe. Gabriela Szabo a dat un interviu pentru „Sportul Bistrițean”, în care a vorbit despre cros, despre atletismul de la Bistrița, dar și despre bazele sportive de aici.
Cum te simți aici, în mijlocul copiilor?
Îmi place să fiu în mijlocul copiilor și chiar îi felicit că sunt aici într-un număr atât de mare. Avem nevoie de copii care să practice sportul de masă, avem nevoie de copii care să practice sportul de mare performanță iar eu le doresc foarte mult succes și sper să îmi calce pe urme.
Crezi că este Crosul Gabriela Szabo cea mai importantă competiție de selecție din Transilvania?
Suntem la a patra ediție. Să nu uităm să le mulțumim celor care s-au implicat în acest frumos eveniment. Este un concurs nu numai de selecție, este un concurs de a promova mișcarea și un stil de viață sănătos. Copiii noștri au nevoie de exemple, au nevoie de modele pe care să le urmeze în viață.
Când crezi că se va face o bază sportivă adecvată la Liviu Rebreanu?
Eu îmi doresc din tot sufletul ca aici la Bistrița să avem nu numai stadioane, dar să avem și o bază pentru marea performanță și de selecție. Cred că dacă punem umăr de la umăr să facem așa ceva și să ne implicăm într-un asemenea proiect, se poate realiza.
Avem și la stadion o pistă care nu s-a realizat”¦
Știu foarte multe despre stadion și despre pista de acolo. Chiar m-am implicat acolo. Am avut discuții și cu domnul Octavian Belu, de la Ministerul Tineretului și Sportului. O să mai vedem ce putem face ca să se finalizeze pista respectivă.
Ești deja de câțiva ani în federație. E mai greu acolo sau era mai greu ca și atletă?
Sunt două lucruri total diferite. Una e să fii sportivă de mare performanță și să te pregătești pentru tine și să reprezinți România și alta e să lucrezi acum, dintr-o altă postură, pentru sportul românesc și pentru atletismul românesc.
Atletismul din Bistrița cum ți se pare? E în scădere?
În scădere este tot ce se întâmplă în Europa, nu este doar la Bistrița, nu este doar în România. Este o problemă globală. Asemenea probleme întâmpină orice țară, scăderea numărului de practicanți de atletism, de sport și se caută căi prin care să atragem copiii spre sport. Copiii socializează acum mai mult prin internet. Eu cred că dacă și părinții s-ar implica puțin, să-și aducă de mânuță copiii la stadion, ar putea găsi un alt mod de a socializa. Prin sport poți să-și faci prieteni, poți să socializezi mult mai ușor și poți să descoperi foarte multe alte calități care te ajută în
viață.
Participi la o campanie, ”România în mișcare”, alături de alți mari sportivi. Ce înseamnă această campanie?
Am și eu campania mea, de promovare a sportului, a mișcării, „Sport pentru viață”. Mai nou, și Ministerul Tineretului și Sportului a inițiat o campanie foarte frumoasă, „România în mișcare”. Printre alte nume foarte importante din sportul românesc sunt și eu. Sunt fericită de acest lucru și împreună să promovăm sportul. Nu contează că este atletism, că este tenis sau canotaj, important e să participe și să descopere cât de important este sportul. În primul rând să participăm de loisir și după aceea să ne gândim la marea performanță.
Crezi că va prinde Campania?
Sunt ferm convinsă. Atât timp cât comunici că sportul este foarte important, în școli, peste tot, cred că o să prindă și având în vedere că în această campanie sunt idolii unor copii, Gheorghe Hagi, Ilie Năstase, Nadia Comăneci, Elisabeta Lipă, Ivan Patzaichin, Adrian Mutu, Leonard Doroftei și subsemnata. Eu cred că suntem un model pentru copiii noștri și dacă unul dintre ei ne calcă pe urme, este un câștig pentru sport.
Va putea deveni crosul Gabriela Szabo o competiție internațională?
Chiar am avut o discuție și cu domnul primar și ne dorim ca la următoarea ediție să invităm orașele cu care este înfrățită Bistrița. Creștem, ați văzut și acum ce s-a întâmplat. Este un semnal că sportul școlar, sportul de masă crește pe zi ce trece.
Ultimele comentarii