Futilul de primar nu se dezminte!

Victor Ciocan, Gabi Balint, Viorel Moldovan și Mihaela Șteff n-ar fi fost niciodată cetățeni de onoare ai Bistriței, după mintea primarului Ovidiu Crețu. Fiindcă n-au câștigat o medalie olimpică. Asta s-ar putea înțelege din intervențiile pe care astăzi le-a avut primarul în ședința de Consiliu Local, încercând să justifice cumva avizul negativ dat de comisia de specialitate din Primărie.

”Este un sportiv important al României, dar nu putem spune că este unul dintre sportivii de top, cum este Gabriela Szabo de exemplu, el nu a câștigat vreo medalie olimpică”, a spus futilul și ignorantul nostru domn primar.

E adevărat, Crișan nu a luat nicio medalie olimpică în cei peste 30 de ani de când joacă pentru CSM Bistrița. Nu a luat pentru că era aproape imposibil în sportul pe care îl practică.

Din cele 8 olimpiade la care s-a jucat tenis de masă (a fost introdus prima dată la Seul în 1988), Crișan a participat la ultimele 5. Iar pe podium la aceste 5 olimpiade s-au strecurat printer asiatici doar o singură dată un rus (Ovtcharov) și altă dată un suedez (Waldner). Nici ăștia cu medalii de aur, așa cu pretindea Crețu de la Crișan. De ce nu ajung europenii acolo, nimeni nu știe. E secretul chinezilor și deocamdată îl țin bine păzit.

Crișan e cel mai bun roman din toate timpurile la tenis de masă și a reușit să ajungă până pe locul 5, enorm de sus. Incredibil de sus într-un sport care în Asia e mai popular decât fotbalul.

Revenind la ale noastre, e jenant să ai un asemenea discurs vizavi de unul dintre cei mai mari sportiv pe care i-a dat Bistrița vreodată. Bun, nu-I da titlul, fiindcă l-au propus ăilalți din politică, nu ai tăi. Pot înțelege atâta dobitocenie. Dar nu pot să înțeleg cum să faci comparație între sporturi diferite, generații diferite, performanțe diferite.

Victor Ciocan, de pildă, a fost un simbol al Bistriței anilor 70, deși el n-a jucat niciodată nici măcar în prima ligă, nu la Olimpiadă sau mondiale. Gabi Balint sau Viorel Moldovan n-au luat nicio medalie mondială sau olimpică, pentru că fotbalul e altceva decât atletismul, de pildă. Cum poți să-l compari pe Dobrin cu Ana Maria Brânză, de pildă, care –i o uriașă campioană la scrimă. N-ai cum, clar, sunt mere cu pere în balanță.

De aceea, nu podiumul olimpic e criteriul cel mai important din regulamentul de acordare a acestui titlu, ci e doar unul dintre multele argumente care stau la baza acordării acestei distincții. Iar Adrian Crișan, ales de 14 ori la rând în primii 10 sportivi bistrițeni în clasamentele anuale întocmite chiar de oameni care se pricep, nu de pseudospecialiști ca-n primărie, merită cu prisosință acest titlu. 

Adrian Linca

foto: observatorbn.ro

 | 1.465 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *