Filip Moisil, un împătimit al sporturilor de iarnă! A fost în naționala de biatlon!

 

Consilierul local Filip Moisil este un împătimit al sporturilor de iarnă și schiază încă de când era foarte mic, atunci când bunicul lui îi făcea schiuri din lemn. Adolescent fiind a făcut parte din lotul național de juniori la biatlon și a participat la mai multe competiții naționale și internaționale.

Dincolo de viața de consilier local al municiiului Bistrița, cea de om politic sau de director tehnic al Aquabis, Filip Moisil este un pasionat al muntelui. Se relaxează mergând în drumeții pe munte și iarna în concedii la schi în Austria. Povestea lui Filip Moisil pe schiuri a început încă de când era foarte mic. „Eu sunt născut în localitatea Șanț și acolo e plin de munți și dealuri pe care se poate schia, așa că încă de la trei-patru ani îmi amintesc că bunicul meu mi-a făcut schiuri din lemne și m-a învățat să schiez. Îmi amintesc că slețuia bine lemnul și apoi îl fierbea pentru a putea ulterior să-i în curbeze vârful. Erau alte vremuri atunci, dar așa am învățat să schiez“, povestește politicianul bistrițean.

În echipa națională de biatlon

Odată ce a crescut pasiunea pentru sporturile de iarnă nu s-a stins, dimpotrivă s-a accentuat și a ajuns să practice acest sport la un nivel tot mai înalt. „Am făcut biatlon de performanță atunci când era mai mic. Prin anii ’83 am ajuns să fac parte din echipa locală de biatlon și participam la competițiile naționale de Pregătirea Tinerilor pentru Apăraea Patriei, PTAP, cum îi spunea atunci. Erau competiții de biatlon, dar care se axau foarte mult și pe orientare turistică. Deși nu m-am înscris la liceul sportiv pentru a face schi de performnță, în fiecare an participam la selecțiile care se organizau în județ și am fost acceptat. Am ajuns chiar să fac parte din lotul național de juniori la biatlon și am participat la mai multe balcaniade. Până în 1988 când m-am lăsat am avut câteva clasări pe podium la concursuri“, își amintește Moisil, care spune că a renunțat la sportul de performanță pentru școală. „Am intrat la liceu la Liviu Rebreanu și am ales să mă axez mai mult pe învățătură decât pe sport, dar schiul a rămas în inima mea“, mărturisește consilierul local.

Sanitarii Pricepuți i-au marcat liceul

Nici în liceu nu a renunțat de tot la concursuri și chiar dacă nu mai făcea biatlon de performanță ca în perioada copilăriei, Moisil a continuat să practice tirul, una dintre părțile care i-a plăcut cel mai mult la biatlon și să facă parte din grupurile de Sanitarii Pricepuți. „Au fost niște vremuri nemaiîntâlnite. Ne-am format un grup de prieteni care participam la aceste concursuri și s-au legat prietenii extraordinare. Îmbinam utilul cu plăcutul și am învățat foarte mult și din acea experiență, ocazie cu care am început să mă axez și pe schiul alpin“, spune Filip Moisil.

Își face concediul anual în Austria

Pentru că pasiunea pentru schi și munte nu a dispărut niciodată din sufletul său, Moisil a continuat să fie atras de zăpadă și ori de câte ori are ocazia fuge la schi împreună cu familia sa. „Copiii mei au învățat să schieze de mici, dar soția mea nici nu a vrut să audă de asta până acum cinci ani. Atunci a învățat și ea să schieze. Acum îi place foarte mult  și vine și ea cu noi în Austria atunci când mergem“, spune directorul tehnic al Aquabis.

În ultimii ani nu este iarnă în care familia Moisil să nu meargă la schi în Austria. „Vara nu prea avem parte de concedii așa că preferăm să mergem iarna în Austria și facem în așa fel încât să prindem șapte zile și să putem să ne bucurăm de zăpadă. Anul acesta am plecat pe 7 ianuarie și ne-am întors pe 15 în țară. Am fost în zona Kaprun, acolo unde sunt toate tipurile de pârtii, de la cele albastre pentru începători, până la cele negre pentru avansați. Cu copiii mei, care deja se descurcă foarte bine, le-am încercat cele negre, dar soția mea a mers mai mult pe cele mai ușoare“, povestește Filip Moisil.

Nu e pasionat de schiul extrem

Deși schiază de foarte mult timp, politicianul bistrițean spune că nu este atras de partea extremă a acestui sport și nu este tentat de plăcile de snowboard. Nu același lucru îl poate spune despre băieții lui. „Eu rămân la schiuri, pentru că asta îmi place cel mai mult. Băiatul meu cel mare, în schimb, se dă cu placa de snow, iar cel mic, care are nouă ani încearcă schiurile de free-stile. Acum când am fost în Austria ei au fost mai mult pe terenurile accidentate din zonă, prin păduri, pentru că sunt mai atrași de partea extremă a schiului“, povestește Moisil.

Atunci când este în țară și este zăpadă, consilierul local fuge în weekenduri pe pârtiile de schi din apropiere despre care spune că sunt destul de bune, dar tot aștepată să apară și la noi stațiuni asemănătoare celor din Austria. „Îmi plac pârtiile din Maramureș, Șuior, Mogoșa sau Cavnic, unde se schiază foarte bine. Dar dacă e să recomand o pârtie foarte bună în apropiere este cea de la Băișoara, unde condițiile sunt foarte bune și unde nouă ne place foarte mult să mergem la schi în weekenduri“, recomandă Moisil.

Tot ca o reminescență a activității de biatlonist, pe timp de vară, politicianul bistrițean este vânător, dar spune că nu a împușcat niciodată un animal. „Sunt vânător, pentru că sunt pasionat de tir și de trasul cu arma, dar nu pot să împușc animale, nu mă lasă sufletul, așa că m-am specializat pe talere“, mărturisește Filip Moisil. 

Mihaela Mincă

 


 | 239 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *