FIFA inflamată

FIFA inflamată

Presa noastră aduce deseori informații și comentarii în legătură cu „viața la vârf” în echipele Ligii 1, în LPF, în FRF… Mai de fiecare dată se dezvăluie cancanuri ce ne produc mirare și de multe ori revoltă pentru atmosfera tulbure. Împrejurări cu moralitate cețoasă ce împiedică de fapt fotbalul românesc să atingă limanul aspirat de mulțimea iubitorilor. „Divide et impera”, șmecheria dâmbovițeană, jargonul miticist sunt tot atâtea instrumente de luptă.
Ne miră de unde asemenea boli. Ne miră de ce se dovedesc aproape incurabile. Credința noastră era că asemenea maladii sunt proprii alor noștri.
Dar iată că Andrew Jennings, un ziarist „încăpățânat”, a realizat o investigație în lumea secretă a FIFA spre a dezvălui corupția din lumea fotbalului. Ancheta ne înfățișează în 400 de pagini modul cum anumiți „bărbați” (deștepți cum s-ar spune pe la noi) pun ambițiile personale și afacerile în stil mare, puterea și banii, înaintea aspirațiilor fanilor din tribune și din fața televizoarelor. Autorul realizează o descriere a mecanismelor alegerilor trucate, a modului de a câștiga concursul de organizare a Campionatului Mondial în bătălii dezgustătoare. Semne de întrebare își pune autorul în legătură cu apariția unor gulere albe în schema de personal FIFA, specialiști dovediți în manipulări (financiare, publicitare, electorale ș.a.). De la Jules Rimet (primul președinte al FIFA – 1904) și până la Joao Havelange și astăzi Sepp Blatter, rafinamentul de acțiune ocultă a cunoscut cote alarmante pentru viitorul fotbalului pe plan mondial.
Titluri incitate fac lucrarea de neabandonat: „Sepp îl ia de guler pe Havalange”, „Blatter, confecționat de Adidas”, „Cum s-a furat votul la Paris”, „Războiul civil din FIFA”, „Casa FIFA a luat foc!”, „Blatter pune banii pe masă”, „Blatter și transparența”… Ca urmare a dezvăluirilor, Blatter se adresează Tribunalului din Zurich în intenția de a stopa cartea acuzatoare. Tribunalul a respins cererea.
A. Jennings așează pe frontispiciul lucrării un titlu avertizant: ”FAULT! Mită, alegeri trucate și scandaluri ale biletelor„. Editura ALLFA ne-o oferă.
Nu ne rămâne decât să sperăm că asemenea maladii își află medicamentul. Iar jocul în sine, fotbalul, este frumos, curat și nevinovat.

 | 73 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On