Fast and Furious de BN! Năsăudeanul Mihai Ban încheie o etapă mondială alături de campioni din Paris Dakar

Mihai Ban s-a întors recent de la un concurs de rally- raid, unul dintre cele mai tari la care a concurat vreodată un sportiv din județul Bistrița-Năsăud. Hungarian Baja a fost a 8-a etapă din Cupa Mondială FIA pentru Raliuri Cross-Country și s-a ținut în jurul unui fost tancodrom de lângă Veszprem.

Ban a fost singurul român înscris în concurs, alături de copilotul său din Satu Mare Ioan Nastor.  La start s-au aflat 92 de echipaje din lume, la mai multe clase, obligate să parcurgă un traseu de peste 800 de kilometri în 3 zile. Concurând în compania unor monștri sacri ai acestei discipline, care au bugete inimaginabile și motoare de ultimă generație, Mihai Ban și-a stabilit obiectivul de a termina această întrecere.

Obiectiv îndeplinit!

 Și a reușit să-l atingă, trecând linia de sosire al 4-lea din cei12 piloți care s-au înscis la clasa sa. Având cel mai mic motor din concurs, un motor de suzuki de 2500 cmc, adaptat la o caroserie de Kia Sportage combinată cu una de Dacia Duster, năsăudeanul a fost surpriza plăcută a întrecerii. Și-a numit mașina DAKIA, încercând să-i dea o tentă românească.

”Nimeni nu s-a așteptat să terminăm cursa. Când ne-au văzut la start, fără nici un mecanic în spate, n-au vrut să ne primească în concurs. Alții aveau echipe de câte 30 de oameni în jurul lor. Am trecut cu greu de verificarea tehnică, de care ne-a fost foarte frică. E extrem de greu să te încadrezi în rigorile unei cupe mondiale cu o mașină asamblată într-un garaj din Năsăud, fără piese de schimb și asistență tehnică”, povestește Mihai.

Aplaudați de toată lumea!

De altfel, problemele tehnice i-au apărut încă din prima zi, când s-a stricat ștergătorul de parbriz. O problemă minoră ar părea, însă destul de importantă pentru a nu mai putea continua cursa.  După ce a fost remediată, au urmat penele, 3 la număr. ”Ceilalți aveau cauciucuri cu inserții de kevlar. Noi aveam de-astea normale. Și chiar o rezervă luată din garajul de-acasă, un cauciuc de iarnă, ca să fie la nevoie. În curbe, nu puteam intra cu viteză mare fiindcă făceam pană instantaneu. Ne-am descurcat cumva și am reușit să ajungem la finish. Toată lumea ne-a aplaudat”, mai spune sportivul nostru.

Aventura din Ungaria l-a costat pe Mihai Ban în jur de 10.000 de euro. Primăria Năsăud i-a decontat 10.000 de lei, firmele Autoluk, Frasinul, Dimex, Hub, GTC și ACR l-au ajutat cum au putut și restul a scos din propriul buzunar. ”Acesta a fost visul meu. Să mă înscriu odată la o etapă mondială.  În viață trebuie să faci ce-ți place, că e foarte scurtă și te ajung regretele. Nu-mi pare rău că am cheltuit atâția bani. Nu de asta îmi pare rău, ci că nu mai pot ajunge și altădată și că sportul acesta nu e sprijinit cum se cuvine”, ne-a mai spus Mihai.

Nume grele la start!

La clasa regină a Cupei Mondiale, T1, au concurat nume grele ale automobilismului mondial. Învingător a fost Nasser Al-Attiah din Quatar, un șeic din familia care deține Quatar Airwaiys, sponsorul principal al Barcelonei. Acesta a fost de 12 ori campionul de raliuri al Orientului Mijlociu și a câștigat de două ori Raliul Paris Dakar. De asemenea, e medaliat cu bronz la Jocurile Olimpice din 2012, la tir, în proba de talere. El e campionul en-titre în Cupa Mondială FIA pentru Raliuri Cross-Country, pe o Toyota Hilux, și conduce în clasamentul general pe 2017 după 8 etape.

Pe locul 2 s-a clasat un alt nume de legendă al automobilismului mondial, finlandezul Mikko Hirvonen. Acesta a fost de două ori vicecampion mondial de raliuri, de fiecare dată în spatele lui Sebastian Loeb. Concurează pe un X Raid Mini Cooper. Pe 3 a terminat  Jakub Przygonscki, un polonez desemnat în 2009 celmai bun debutant la Raiul Paris Dakar, pe care l-a încheiat pe locul 8.

Adrian Linca

 

 

 






 | 2.735 vizualizări

Author: super-sport-administrator

Share This Post On

Adaugă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *