Cel mai iubit produs al zilelor noastre se pare a fi o activitate apa-rent ludică, dar foarte angajantă: FOTBALUL. Indiferent de cultură și civilizație, popoarele sunt antrenate în această pasiune. Unele chiar cu patimă. S-au născut războaie din cauza escaladării iubirii de fotbal. Rezultate sau eșecuri în acest domeniu bucură sau rănesc milioane și milioane de orgolii.
Recent, reprezentanții noștri în preliminariile CM din Africa de Sud au încheiat lamentabil campania de calificare. Locul penultim în gru-pă. Noroc că egalul Elveției cu Israelul (0-0) a adus România în situația de a rămâne (la mustață!) în grupa a II-a valorică pentru viitoarele programări internaționale.
Dacă adăugăm la acest bilanț și eșecurile celorlalte reprezentative (juniori, fotbal de sală și feminin), dezamăgirea celor ce urmăresc cu interes fenomenul fotbalistic pe mioriticele noastre plaiuri este cumplit de dezamăgitoare.
Reverberând la aceasta, presa noastră, în varii ocazii, atenționează opinia publică asupra lipsei de competitivitate a reprezentanților fotbalului nostru. Mai mult, se vorbește de penuria de valori în fotbalul nostru intern.
Nu este menirea noastră nici să detaliem, nici să oferim soluții. Mai ales că aspectele neconvenabile obținerii de performanțe sunt multiple.
Cert este că „boala” ține de sistem, de o concepție valoroasă, de ordine și disciplină, de competență, de iubire și respect pentru identitatea noastră (club/națională).
N-am spune că învățământul nostru (preșcolar, școlar, universitar) poate fi neapărat un model. Dar fără a inventa ceva nou, numai dacă am transfera experiența din acest domeniu și tot am avea parte de un mare câștig în evoluția perspectivei fotbalului românesc.
Federația Română de Fotbal pregătește o salbă de acțiuni care să revigoreze munca cu copiii și juniorii, în mod special a disciplinării ei. Consultări în masă cu antrenorii de la a-cest eșalon ar putea conduce la acel subsistem ce hotărăște întreaga piramidă a fotbalului național.
Până atunci iubirea noastră pentru fotbal rămâne în suferință.
Ultimele comentarii